Volledig scherm
De donkere wolk - een boete van 2 miljoen euro - die boven telecombedrijf KPN hing, is verdwenen. © ANP XTRA

Miljoenenboete KPN voor benadelen concurrentie geschrapt

Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb) heeft een boete voor KPN wegens het te beperkt openstellen van zijn glasvezelnetwerk geschrapt. De boete van 2 miljoen euro werd in 2015 door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) opgelegd.

Volgens de toezichthouder had het telecombedrijf zijn plicht verzaakt om concurrenten die gebruikmaken van het KPN-netwerk vooraf te informeren over de diensten die het aanbood aan eigen klanten. De concurrentie zou daardoor niet tijdig de kans hebben gekregen om een vergelijkbaar aanbod te doen.

Het CBb wijst erop dat KPN al in 2006 publiceerde over zijn aanbod. De ACM vond dat het over een in tijd en plaats beperkte pilot ging, maar daar gaat de CBb niet in mee.

  1. Amerikaanse centrale bank verlaagt rente opnieuw

    Amerikaan­se centrale bank verlaagt rente opnieuw

    De renteverlaging moet de economie een steuntje in de rug geven, zei bankpresident Jerome Powell. In juli werd de rente ook al verlaagd. Toen was dat de eerste keer in ruim tien jaar. Het belangrijkste rentetarief komt nu op een bandbreedte van tussen de 1,75 procent en 2,0 procent. Met de stap was op de financiële markten al rekening gehouden. Voor de Amerikaanse president Donald Trump is de renteverlaging waarschijnlijk niet voldoende. Hij voert de druk op de Fed al geruime tijd op om de rente te verlagen en zou het liefst een negatief tarief zien. In Trumps optiek zet de centrale bank de Verenigde Staten op achterstand ten opzichte van andere economische grootmachten als de Europese Unie. Trump liet al snel zijn ongenoegen blijken via Twitter, waar hij Fed-baas Jerome Powell verweet een lafaard te zijn. ,,Jay Powell en de Federal Reserve falen opnieuw’’, schreef Trump na het bekendmaken van de renteverlaging. ,,Geen ‘lef’, geen gevoel, geen visie! Een vreselijke communicator!’’