Minder winst bij Philips door kosten terugroepactie slaapapparatuur
De winst krijgt een opdoffer bij Philips als gevolg van de terugroepactie van slaap- en ademhalingssystemen, maar ondertussen gaat de omzet bij het concern wel omhoog. Het bedrijf in medische technologie wist de verkopen het afgelopen kwartaal met negen procent op te krikken. Philips maakt verder bekend eigen aandelen te gaan inkopen.
Onderaan de streep hield Philips de afgelopen drie maanden minder over, bleek maandag uit de publicatie van de kwartaalresultaten. De winst daalde met 27 procent, vooral vanwege de extra 250 miljoen euro die Philips reserveerde voor de terugroepactie . Inmiddels heeft Philips een half miljard opzij gezet voor de reparatie en vervanging van de apneutoestellen.
Eerder werd bekend dat schuimrubber van de beademingsapparatuur kon afbreken in kleine deeltjes. Later wees onderzoek uit dat het schuim ook bepaalde chemicaliën kan afgeven. Zeker als het apparaat niet op de juiste wijze schoon wordt gemaakt. Dat schuim kan in reactie op bepaalde middelen schadelijke gassen vrijlaten die dan door gebruikers ingeademd zouden kunnen worden.
Het gas kan kankerverwekkend zijn. Andere potentiële risico’s van de blootstelling aan de chemische stoffen zijn onder meer hoofdpijn, irritatie, overgevoeligheid, misselijkheid en overgeven.
Wereldwijd zijn er zo’n 3,5 miljoen van de apparaten in omloop, waaronder in Nederland. Daarvan zijn er 2,2 miljoen door gebruikers geregistreerd, zegt Philips-topman Frans van Houten. Dat maakt het makkelijker hen te bereiken wanneer een oplossing wordt goedgekeurd. Toch kan het volgens Van Houten dan nog tot een jaar duren voordat alle apparaten zijn vervangen of gerepareerd.
Philips vindt het veel te vroeg om iets te zeggen over mogelijke schadeclaims als gevolg van de defecten. Het kan nog lang duren voordat zo’n zaak voor de rechter komt, denkt Van Houten.
Callcenters
Philips heeft speciale callcenters en een registratieproces opgezet om patiënten met dergelijke apparaten te ondersteunen. Bij zorgautoriteiten is om goedkeuring gevraagd voor het alternatief dat Philips aandraagt voor het schuim dat in bepaalde gevallen kan verpulveren. Voordat de terugroepactie kan starten, is toestemming nodig.
De winst kwam uit op 153 miljoen euro. Philips kondigde verder een nieuw inkoopplan voor eigen aandelen aan. Het inkoopprogramma moet uiterlijk in 2024 voltooid zijn. Het is een manier om aandeelhouders te paaien: aandelen worden er schaarser door, wat de koers ervan ten goede komt. Na het nieuws over de terugroepactie verloor het aandeel zo'n zestien procent. In 2019 begon Philips ook met het inkopen van aandelen. Ook daarvoor trok het concern 1,5 miljard euro uit.
Huishoudelijke tak
De verkopen kwam uit op ruim 4,2 miljard euro. Dat was vorig jaar nog 4,4 miljard maar in die cijfers zaten nog de resultaten van de verkochte tak voor huishoudelijke apparatuur. De verkoop van die inmiddels geheel ontvlochten divisie wordt in deze periode afgerond. Philips heeft in de maanden van april tot en met juni iets beter gepresteerd dan dat analisten gemiddeld hadden verwacht. Die waren uitgegaan van net geen 4,2 miljard aan opbrengsten.
Voor topman Van Houten is de toekomst nog lastig in te schatten door de impact van de coronapandemie en het tekort aan onderdelen voor elektronica. Hij verwacht dat de verkoop van Philips over heel dit jaar met zo'n vijf procent zal stijgen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Europese Centrale Bank
ECB schroeft rente verder op, laat zich niet van de wijs brengen door onrust in bankensector
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente in de eurozone met de eerder aangekondigde half procentpunt verhoogd. Dat betekent dat de beleidsmakers in Frankfurt zich niet van de wijs hebben laten brengen door de onrust in de bankensector van de afgelopen dagen. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
Aandelen Nederlandse banken onderuit, ondanks redding van Credit Suisse
De bankencrisis is nog niet voorbij. Ook na de redding van de Zwitserse bank Credit Suisse gingen de bankaandelen verder onderuit. -
Record: Saoedisch oliebedrijf verdiende vorig jaar 4788 euro per seconde dankzij de oorlog
Olie- en gasconcern Saudi Aramco heeft afgelopen jaar een recordwinst van 161 miljard dollar geboekt. Omgerekend is dat ruim 151 miljard euro. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen.
-
Nieuwe technologie ChatGPT nog niet warm ontvangen op werkvloer: ‘We moeten ermee aan de slag’
Nieuwe technologieën als ChatGPT beloven het werk drastisch te veranderen, maar de meeste werkgevers en werknemers lijken er nog niet warm voor te lopen, zo komt naar voren in een CNV-onderzoek onder 3000 werkenden. -
-
-
Economie verrassend veerkrachtig: alleen krimp verwacht bij industrie en bouw
Nederland kan zich opmaken voor een goed economisch jaar en daar gaan de meeste regio’s in ons land van profiteren, zo verwacht Rabobank. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.