Volledig scherm
PREMIUM
Voorman Jacco Vonhof van MKB-Nederland © GUUS SCHOONEWILLE

MKB-voorman over arbeidsmarktplan: ‘Hiermee gaan we geen banen creëren’

Als er iemand is die zich kan inleven in het leven van ondernemers, dan is het Jacco Vonhof wel. Hij begon als glazenwasser, is eigenaar van een Zwols schoonmaakbedrijf met ongeveer 2000 medewerkers in dienst, en sinds september 2018 staat hij aan het roer bij MKB-Nederland. Over het rapport van commissie-Borstlap zegt hij: ‘Dit haalt elke prikkel uit het ondernemerschap’. 

Als het aan de commissie-Borstlap ligt moet onze arbeidsmarkt radicaal ‘om', om onze welvaart op peil te houden. In de kern komt het erop neer: de vaste baan moet weer de norm worden. Is dat tegen het zere been van de werkgevers?
Nee, dat is niet tegen het zere been. We zijn niet tegen vast. Een groot aantal werkenden is in vaste dienst. We zeggen alleen: niet alles of iedereen kan in vaste dienst. We hebben flexibele inzet nodig. Bijvoorbeeld in tijden dat een bedrijf groeit of krimpt. Of bij ziekte. Wat de commissie zegt ‘alle werkenden zijn werknemer, tenzij...’, dat werkt gewoon niet.

  1. Nederlands bedrijfsleven financierde jarenlang klimaatscepticus
    Update

    Nederlands bedrijfsle­ven financier­de jarenlang klimaats­cep­ti­cus

    De Nederlandse klimaatscepticus Frits Böttcher, mede-oprichter van de Club van Rome, ontving tussen 1989 en 1998 meer dan een miljoen gulden van Shell en andere (Nederlandse) multinationals. Het doel: twijfel zaaien over klimaatverandering en de rol van de mens daarin. Dat schrijven onderzoeksplatform Follow the Money en de Volkskrant op basis van het nagelaten archief van de chemieprofessor die in 2008 overleed.