Na corona heeft de werknemer weer genoeg vertrouwen om van baan te wisselen
Werknemers hebben de banen voor het uitkiezen en doen dat ook weer volop, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Door corona bleven mensen relatief lang bij hun werkgever, maar sinds de coronazorgen zijn verdwenen stappen mensen weer gemakkelijk over naar een andere baan.
De nieuwe cijfers van het CBS houden gelijke tred met de enorme krapte op de arbeidsmarkt. De vraag naar werknemers neemt de laatste maanden alleen maar toe. In het eerste kwartaal van 2022 stonden er 133 vacatures tegenover 100 werklozen. Bovendien zijn er historisch weinig mensen werkloos: 3,5 procent van de beroepsbevolking, goed voor 338.000 mensen.
Uit de jongste cijfers van het CBS blijkt nu dat werknemers ook weer voelen dat ze de banen voor het uitzoeken hebben. Van de 7,9 miljoen werknemers die in januari 2021 een baan hadden, wisselde 14 procent van werkgever. Dat percentage komt overeen met de jaren voor corona.
Bedrijven werven volop
In coronajaar 2020 wisselde 15 procent minder mensen van baan dan in de jaren ervoor. Nu de corona-onzekerheid is verdwenen, gaan mensen weer vaker op zoek naar een nieuwe baan, ook geholpen door bedrijven die weer volop werven.
Het lijkt er op dat werknemers in het coronajaar voorzichtiger waren met het wisselen van baan
,,Het lijkt erop dat werknemers in het coronajaar voorzichtiger waren met het wisselen van baan. Werknemers bleven langer in dezelfde baan zitten en er was meer uitstroom. In 2021 werd er weer meer van baan gewisseld’’, aldus een woordvoerder van het CBS.
Tijdens de lockdowns in 2020 verlieten veel mensen uit de horeca en cultuur, sport en recreatie de sector waarin ze werkten, blijkt uit het CBS-onderzoek. In januari 2021 telde de horeca meer dan 100.000 werknemers minder dan een jaar eerder (van 395.000 naar 290.000). In de cultuur, sport en recreatie vertrokken ook veel mensen bij hun werkgever: het ging van 119.000 naar 100.000 werknemers in die sectoren. In de jaren voor corona was steeds sprake van groei in deze bedrijfstakken.
Lees meer over de krappe arbeidsmarkt
- Twee medewerkers zijn ziek en vervolgens moet de Ketheltunnel urenlang dicht. Het lijkt het zoveelste bewijs dat Nederland piept en kraakt als gevolg van personeelstekorten. Kunnen we op meer plekken dit soort ellende verwachten? Ja, zeggen experts.
- De spanning op de arbeidsmarkt is in het eerste kwartaal verder toegenomen. Stonden er in het laatste kwartaal van 2021 nog 106 vacatures tegenover elke 100 werklozen, een kwartaal later is dat opgelopen tot 133 per 100.
- In coronatijd was er volop vraag naar horecazaken maar werden er nauwelijks zaken aangeboden. Nu lijkt het tij te keren. Horecamakelaar Adhoc ziet het aantal aanvragen stijgen. En opvallend: personeelstekort speelt vaker een rol bij het besluit de zaak van de hand te doen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar. -
Voor het eerst sinds 1975: CBS ziet hogere inflatie dan 10 procent in Nederland
De inflatie in Nederland is vorige maand voor het eerst sinds 1975 boven de 10 procent uitgekomen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat daarbij uitgaat van zijn eigen rekenmethode voor het vaststellen van de toename van het algehele prijspeil. -
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras. -
Vertrek uit Rusland raakt resultaten Rabobank
Rabobanks beslissing om zich volledig terug te trekken uit Rusland drukt op de resultaten van de bank. Ook denkt de bank mede door het hoge tempo van sancties tegen Rusland en de krappe arbeidsmarkt langer nodig te hebben om zijn antiwitwasbeleid helemaal op orde te krijgen. Daarnaast merkt het financiële concern dat het economische tij door de oorlog in Oekraïne en de flink opgelopen energieprijzen is omgeslagen. -
PREMIUM7
Dag burger, u mag een paar miljoen bomen planten (en een beetje opschieten graag)
Oost-Nederland wil miljoenen bomen planten. Burgers moeten daarvoor de handen uit de mouwen steken. Maar hoe krijg je die zover dat ze de schop in de – eigen – grond steken? Want dat lukt soms al best goed met bomen die je via allerlei acties bijna gratis kunt ophalen. En toch nog lang niet overal.
-
PREMIUMtoekomstmenu
Wat is de toekomst van de kas? Glastuinders zoeken duurzame oplossingen
Hoge gasprijzen bedreigen de Nederlandse glastuinbouw. Glastuinders zoeken naar technische oplossingen om de energieverslindende teelt te verduurzamen. Maar de praktijk blijkt weerbarstig. -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
Rusland dreigt met stilleggen gaspijplijn naar Europa
Rusland dreigt de Nord Stream-gaspijplijn naar Duitsland na het huidige groot onderhoud niet meer aan te zetten. Volgens een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken hangt de toekomst van de belangrijke verbinding af van zowel de vraag naar gas in Europa als de Westerse sancties tegen Rusland.