Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

Nederland verdient 25,5 miljard aan export naar Verenigd Koninkrijk

Nederland heeft vorig jaar meer verdiend aan export naar het Verenigd Koninkrijk dan een jaar eerder. De verdiensten stegen stegen 4 procent tot 25,5 miljard euro, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een voorlopige schatting. Daarmee zijn de Britten op de Duitsers na de belangrijkste handelspartners van ons land.

In totaal bedroeg de exportwaarde naar het Verenigd Koninkrijk bijna 60 miljard euro. De verdiensten worden berekend door de importkosten voor onder andere grondstoffen, halffabricaten of tussenproducten af te trekken van die totale exportwaarde. Daaruit komt naar voren dat export naar het Verenigd Koninkrijk goed is voor 3,3 procent van het Nederlandse bbp, aldus het CBS.

Schade door brexit

Gezien het grote economische belang van het Verenigd Koninkrijk reageerden ondernemers vorige maand opgetogen op het uitstel van de deadline van de brexit. Een chaotisch vertrek van de Britten, zonder goede afspraken over wederzijdse handel, zou de Nederlandse economie aanzienlijke schade kunnen opleveren.

Diensten die werden verleend in het Verenigd Koninkrijk leverden Nederland vorig jaar iets meer op dan goederenuitvoer. Vooral in diensten voor de olie- en gaswinning zat groei ten opzichte van 2017. Belangrijke exportgoederen van Nederlandse makelij zijn groenten, vlees, bloemen en olieproducten. Daarnaast worden veel door Nederland geïmporteerde producten weer in het Verenigd Koninkrijk verkocht, zoals telefoons of medicijnen.

  1. Bestaan onze winkels over 5 jaar nog? ‘Ja, maar directe verkoop of voorraad wordt zeldzaam’
    PREMIUM

    Bestaan onze winkels over 5 jaar nog? ‘Ja, maar directe verkoop of voorraad wordt zeldzaam’

    De winkelleegstand neemt voor het eerst in jaren weer toe, terwijl de online verkoop juist tegen de klippen opgroeit. Om te overleven is het noodzakelijk dat niet alleen de ketens, maar ook zelfstandige winkeliers meeprofiteren van e-commerce. Maar hoe? De bedenkers van Winkelstraat.nl hebben het antwoord naar eigen zeggen gevonden. ,,De combinatie van de ervaring van de winkeliers met een online marktplaats voor exclusieve mode is een gouden formule.’’