Nederland wint zaak over belastingdeal met Starbucks
UpdateDe fiscale afspraken die de Belastingdienst heeft gemaakt met Starbucks zijn niet in strijd met Europese regels, oordeelt het Gerecht van de Europese Unie. Het besluit van de Europese Commissie uit 2015 dat Nederland ruim 25 miljoen euro terug moet halen bij de Amerikaanse koffieketen vanwege vermeende staatssteun wordt daarmee vernietigd.
Starbucks genoot volgens EU-mededingingscommissaris Margrethe Vestager tussen 2008 en 2014 miljoenen aan ongeoorloofde belastingvoordelen als gevolg van de zogeheten ruling. Door een constructie met het intellectuele eigendomsrecht in het buitenland werden de vergoedingen voor het branden van koffiebonen in Nederland niet belast. Dit geschuif met winsten komt neer op een kunstmatige en illegale verlaging van de belasting, aldus Vestager.
De regering en Starbucks vochten dit besluit aan omdat niet overtuigend zou zijn aangetoond dat de Belastingdienst regels heeft overtreden en dat sprake was van onrechtmatige staatssteun. Het Gerecht, een lagere instantie van het Europees Hof van Justitie, geeft hun nu gelijk. De Europese Commissie is er niet in geslaagd te bewijzen dat er sprake was van een voordeel ten gunste van Starbucks, zeggen de rechters in Luxemburg. Zij verwijten de commissie zeker vier fouten te hebben gemaakt bij de beoordeling van de fiscale afspraken.
De fiscus had in afwachting van de uitspraak in 2016 al 25,7 miljoen euro teruggevorderd bij Starbucks. Dat kan worden teruggegeven als de Europese Commissie geen beroep aantekent. Daarvoor heeft ze ruim twee maanden de tijd.
Kabinet blij met duidelijkheid
De regering is blij dat duidelijk is dat er geen regels zijn overtreden bij de belastingafspraken met Starbucks. ,,Deze uitspraak betekent dat de Belastingdienst Starbucks niet beter of anders heeft behandeld dan andere bedrijven”, reageert staatssecretaris van Financiën Menno Snel op het oordeel van het Gerecht van de EU.
Volgens Snel baseerde de commissie zich op een ,,niet-bestaand EU-zakelijkheidsbeginsel”, terwijl het oordeel volgens hem had moeten worden vastgesteld op basis van Nederlands recht. ,,Het lijkt er op dat het Gerecht Nederland op dit punt geen gelijk heeft gegeven, maar oordeelt toch dat er geen sprake is van staatssteun, omdat in de ruling een zakelijke prijs is overeengekomen waardoor Starbucks niet anders behandeld wordt dan vergelijkbare bedrijven”, aldus Snel.
Kritisch
Volgens Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) toont de uitspraak aan dat ,,de huidige EU-regels onvoldoende zijn om oneerlijke belastingregels aan te pakken”. Hij kondigt aan de nieuwe EU-commissarissen te vragen dit snel op te pakken.
Ook Oxfam Novib reageert kritisch. De uitspraak maakt volgens de organisatie duidelijk dat de EU ,,veel fundamenteler te werk moet gaan om belastingontwijking door bedrijven een halt toe te roepen. Want als grote bedrijven geen of te weinig belasting betalen, is er minder geld beschikbaar om te investeren in onderwijs of gezondheidszorg”.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Eneco tegen de trend in: energierekening omlaag, mede door btw-verlaging
Klanten van Eneco zijn vanaf komende maand gemiddeld 28 euro goedkoper uit voor hun energie. Daarvan is het grootste deel, ongeveer 18 euro, te danken aan het lagere btw-tarief dat gaat gelden. De rest is te danken aan het feit dat Eneco goedkoper gas wist in te kopen. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
PREMIUMmet video1
Kolencentrale totaal overvallen door kabinetsbesluit: ‘Een belletje was handig geweest’
Het gaat nog minstens vier weken duren voordat de Nederlandse kolencentrales weer volop kunnen draaien. Uniper, exploitant van een van de drie kolencentrales in ons land, is compleet overvallen door het kabinetsbesluit en stelt eerst veel kolen te moeten inkopen. -
met video
Benzineprijs op halve cent na weer net zo hoog als voor de accijnsverlaging, ‘voordeel’ tenietgedaan
De prijs voor een liter benzine is vrijdag bijna net zo hoog als voor de accijnsverlaging op 1 april. Voor een liter benzine betaalt een klant nu 2,50 euro. Het ‘voordeel’ van de verlaagde btw is daarmee weer tenietgedaan. -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen.
-
PREMIUM6
Eendenslachter uit Ermelo vreest slachting onder eenden: ‘Draai besluit terug!’
De gemeente Ermelo is verantwoordelijk voor groot dierenleed, als ze Tomassen Duck-To onder druk van 706.000 euro aan dwangsommen dwingt om met spoed aan een aantal voorwaarden te voldoen. Tienduizenden eenden moeten dan worden vernietigd buiten de slachterij, voorziet de eendenslachterij. De hoogste bestuursrechter moet dat voorkomen, wil het bedrijf. -
Personeel van Amerikaanse klusketen mag geen Black Lives Matter-teksten op schort
Home Depot hoeft niet toe te staan dat winkelpersoneel met Black Lives Matter-boodschappen op hun schort werkt. Dat heeft een rechter bepaald van het Amerikaanse federale agentschap dat de arbeidsrechten beschermt. Aanklagers van datzelfde agentschap hadden een zaak aangespannen tegen de doe-het-zelfketen. -
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB.