Volledig scherm
PREMIUM
© Mark Reijntjens

Nederland zwemt in het geld

Premier Mark Rutte en zijn ministers moeten veel meer geld in de samenleving pompen dan ze nu doen. De overdreven zuinigheid schaadt de economie, waarschuwen economen.

Volledig scherm
© ANP

Een groeiend leger critici vraagt zich steeds luider af waarom onze minister van Financiën Wopke Hoekstra net doet of Nederland arm is en wij dus goed op onze centjes moeten passen. In werkelijkheid zwemmen we immers in het geld. Het afgelopen jaar hield het kabinet 11 miljard euro over op de begroting. En ook voor dit jaar stromen de miljarden alweer binnen. Premier Mark Rutte liet zich een paar weken geleden nog ontvallen dat het Nederlandse bedrijfsleven bulkt van het geld. Dat de overheid er zelf ook zeer warmpjes bijzit, vermeldde hij dan weer niet.

En met dat overtollige geld lost het kabinet de staatsschuld af. Best wel vreemd als we bedenken dat de meeste staatsleningen juist geld opleveren voor de overheid. Juist nu geldt het adagium: leen je rijk en spaar je arm. Het kabinetsbeleid van overdreven zuinigheid schaadt de economische groei, zowel op korte als op lange termijn. Als de burgers en bedrijven het geld niet (kunnen) laten rollen, moet de overheid dat doen.

 1. TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestemmingen te vliegen

  TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestem­min­gen te vliegen

  Nu het coronavirus in Europa minder agressief om zich heen grijpt, proberen reisorganisaties in allerijl voor het zomerseizoen te redden wat er te redden valt. TUI, de grootste touroperator van Nederland, hoopt vanaf 1 juli weer toeristen naar zonbestemmingen te brengen. Dinsdag moet duidelijk worden of de reisadviezen voor het buitenland versoepeld worden. ,,We beginnen met twee vluchten per week, vanuit daar gaan we verder werken.”
 2. Masévon investeert met nieuw pand in Hardenberg in hightech-regio ‘Vechtdal Valley’
  PREMIUM
  Hightech

  Masévon investeert met nieuw pand in Hardenberg in high­tech-re­gio ‘Vechtdal Valley’

  Wat is toch dat ‘Best bewaarde geheim van Hardenberg’? Masévon Group schermt ermee op een groot bord langs de N36 waar ze een nieuw pand bouwen voor een nieuwe tak: Masévon Advanced Systems. Het bedrijf speelt een belangrijke rol in de hightech-branche rond Hardenberg. ,,Ik noem het hier Vechtdal Valley”, zegt CEO Henk Kieft, met een knipoog naar de beroemde techregio in Californië.