Nederlandse economie groeide vorig kwartaal met 7,7 procent: ‘Sterkste groei ooit na ongekende krimp’
De Nederlandse economie is in het derde kwartaal van dit jaar met 7,7 procent gegroeid. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) spreekt van de sterkste groei ooit gemeten. Deze volgt op de ‘ongekende krimp’ van 8,5 procent in het tweede kwartaal toen de coronacrisis duidelijk zijn sporen naliet.
Delen per e-mail
Vooral de consumptie door huishoudens zorgde ervoor dat de economie opveerde. De bestedingen door huishoudens zijn goed voor de helft van de groei, aldus het CBS. Ook was sprake van een toename van overheidsuitgaven, investeringen en handelssaldo.
Huishoudens hebben in het derde kwartaal 9,4 procent meer besteed dan in het tweede kwartaal van 2020. Verder steeg de overheidsconsumptie met 6,3 procent. De uitvoer en invoer van goederen en diensten namen met respectievelijk 8,6 en 6,8 procent toe. De investeringen ten slotte stegen met 6,3 procent.
Krimp
In vergelijking met een jaar eerder vielen de consumentenbestedingen in het derde kwartaal 4,8 procent lager uit, tegen een min van 12,7 procent in het tweede kwartaal. Met name aan horeca, recreatie en cultuur, en vervoer en communicatie werd minder geld uitgegeven. Daartegenover werd meer geld uitgegeven aan eten, de inrichting van het huis en elektrische apparaten. Dit alles resulteerde voor de detailhandel in een recordgroei.
De groei in het derde kwartaal weegt echter niet op tegen de daling in de eerste twee kwartalen. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019 is de Nederlandse economie in de eerste drie kwartalen van 2020 per saldo met 3 procent gekrompen. Het bruto binnenlands product (bbp) lag in het derde kwartaal 2,5 procent onder dat van het derde kwartaal van 2019. In de Europese Unie is de krimp gemiddeld 4 procent.
Grote klap
Volgens het CBS is het patroon van de coronacrisis in veel economieën hetzelfde. Het eerste kwartaal van dit jaar was sprake van een lichte krimp. In het tweede kwartaal kwam de grote klap gevolgd door herstel in het derde kwartaal. Het CBS zet de prestatie van de Nederlandse economie ook af tegen grote Europese landen als Frankrijk en Duitsland. In die landen blijven de economieën ruim 4 procent onder het niveau van eind 2019.
In de economieën van landen die in het tweede kwartaal het hardst waren getroffen, is ook het herstel doorgaans het sterkst. Als voorbeeld noemt het CBS Frankrijk waar een krimp van bijna 19 procent in het tweede kwartaal werd gevolgd door een groei met ruim 18 procent.
VS
Van de landen waar groeicijfers over het derde kwartaal bekend zijn, komt het verloop in de Verenigde Staten volgens het statistiekbureau het dichtst in de buurt bij dat van Nederland. Ondanks grote verschillen tussen beide landen in de impact van corona en de genomen maatregelen was zowel het verschil in krimp in het eerste en tweede kwartaal, als het verschil in herstel in het derde kwartaal per saldo telkens minimaal.
In de Verenigde Staten lag de omvang van het bbp in het derde kwartaal van 2020 nog 3,5 procent onder het niveau van eind 2019.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zestig procent minder passagiers voor burgerluchtvaart in 2020
Als gevolg van de coronapandemie zagen de luchtvaartmaatschappijen in 2020 wereldwijd het aantal passagiers met 60 procent dalen. En er lijkt op korte termijn niet veel beterschap in zicht. Dat heeft de ICAO, de burgerluchtvaartorganisatie van de Verenigde Naties, vrijdag gezegd. -
Google sluisde minstens 128 miljard euro weg via Nederland
Google heeft in acht jaar tijd 128 miljard euro via een Nederlandse dochteronderneming naar belastingparadijs Bermuda gesluisd. Daarover betaalde het techbedrijf in Nederland ruim 25 miljoen euro belasting, schrijft de NOS op basis van het laatst gepubliceerde jaarverslag van dat Nederlandse dochterbedrijf. -
PREMIUM
‘Bondgirl’ Linda Vermeulen vecht voor waardig werk in de winkelstraat
Linda Vermeulen (42) zet zich als vakbondsbestuurder in voor de zwaar getroffen winkelstraten. Ze strijdt voor de rechten van het winkelpersoneel. ,,Werknemers beseffen te weinig hoeveel macht ze in handen hebben.'' -
Sluiting horeca zit Sligro dwars
Groothandelsketen Sligro heeft afgelopen jaar bijna een vijfde minder omzet gedraaid door het coronavirus. Vooral de sluiting van veel horecazaken tijdens delen van het jaar zat het concern dwars, zo was al eerder duidelijk geworden. -
‘China passeert in 2028 de VS als grootste economie ter wereld’
China zal de Verenigde Staten in 2028 inhalen om de grootste economie ter wereld te worden. Dat is vijf jaar eerder dan aanvankelijk werd geraamd.
-
PREMIUM
Honger dreigt in de rijkste stad op aarde: ‘Zonder voedselbank zouden mensen sterven van de honger’
Hoe diep de coronapandemie erin hakt, verschilt per stad en land. In de VS is een omvangrijk steunpakket gelanceerd, maar daarmee zijn de problemen niet opgelost. In de rijkste stad op aarde zijn tienduizenden New Yorkers afhankelijk van de voedselbank van Pedro Rodriguez. -
PREMIUM
Fire-filosofie wint terrein in Nederland: financieel onafhankelijk worden en genieten
Hoe jonger je financieel onafhankelijk bent, hoe minder je móet werken. Dat is de gedachte achter Fire, een levensfilosofie uit de VS die ook in Nederland aanslaat. ,,Wij willen ons leven anders inrichten.’’ -
Mogelijk 757 miljoen uit EU-brexitfonds voor Nederland
Nederland kan mogelijk aanspraak maken op 757,4 miljoen euro van de Europese Unie voor de schade die de brexit heeft aangericht. Alleen Ierland krijgt meer, volgens het voorstel waarover de EU-landen en het Europees Parlement het eens proberen te worden.