Nederlandse economie harder gegroeid dan verwacht, einde aan tweede coronarecessie
De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar weer gegroeid, waarmee een einde kwam aan de recessie die het gevolg was van de tweede coronagolf in het najaar en de winter. De groei van 3,1 procent die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) mat ten opzichte van de eerste drie maanden van dit jaar is bovendien aanzienlijk groter dan economen in doorsnee hadden verwacht.
Vooral huishoudens gaven meer uit, maar ook het bedrijfsleven en de overheid droegen bij aan de groei. De groei valt samen met het afbouwen van de coronamaatregelen zoals de lockdown van begin dit jaar en de heropening van de horeca en winkels. Die was dan ook al verwacht, al hadden door persbureau Bloomberg gepeilde economen in doorsnee de verwachting van een groei met 1,5 procent uitgesproken.
Horeca
De bedrijfstakken handel, vervoer en horeca, industrie en overheid, onderwijs en zorg hadden volgens het statistiekbureau een groot aandeel in de groei. Zo konden in de zorg weer meer planbare behandelingen plaatsvinden omdat de druk door corona wat afnam. Daar gaven consumenten ook meer aan uit, net als in de horeca. Ook aan kleding en auto’s werd flink meer gespendeerd.
De heropening van horeca en winkels zorgden ervoor dat mensen weer meer geld gingen uitgeven. De consumptie is daarentegen nog altijd niet terug op het niveau van voor de coronacrisis. Toen gaven Nederlanders nog altijd 5 procent meer uit dan nu het geval is.
Jaarbasis
Op jaarbasis groeide de economie met 9,7 procent, de grootste groei die het CBS ooit registreerde. Dat heeft te maken met de forse krimp van de economie in het tweede kwartaal van vorig jaar. Ondanks de stevige groei nu is de economie nog niet op het niveau van voor de coronacrisis. Vergeleken met het tweede kwartaal van 2019 is de economie nu nog 0,4 procent kleiner.
De groeicijfers betreffen een eerste raming van het CBS. Over 45 dagen komt een tweede schatting. Het CBS waarschuwt dat vanwege de coronasituatie deze voorlopige cijfers een hogere onzekerheidsmarge hebben dan normaal gesproken.
CNV
Het is nu tijd voor werkgevers om de lonen te verhogen en meer zekerheid te bieden aan werknemers door ze een vast contract te geven. Dat zegt vakbond CNV in reactie op de nieuwste groeicijfers. CNV vindt dat de coronasteunpakketten van de overheid ‘zeer goed werk’ hebben verricht.
Het CBS meldde ook dat het aantal vacatures voor het eerst groter is dan het aantal werklozen. Dat is volgens CNV goed nieuws. ,,Willen we de personeelstekorten oplossen, dan moeten werkgevers over de brug komen”, zegt CNV-vicevoorzitter Patrick Fey. ,,Werknemers verdienen zekerheid, zeker na zo’n lange periode van onzekerheid in coronatijd.”
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Aandeelhouders Philips stemmen tegen bonussen directie
De aandeelhouders van Philips hebben hun ongenoegen geuit over het beleid van het medisch technologiebedrijf door een bonusvoorstel voor de directie weg te stemmen. -
PREMIUM8
Kippenslachter uit Wezep kondigt revolutie aan: plofkip gaat eruit in heel Europa
Pluimveevleesonderneming Plukon ging afgelopen boekjaar door het plafond van 2 miljard euro omzet. Ceo Peter Poortinga van het concern met hoofdkantoor in Wezep krijgt het er niet warm of koud van. ,,Waarvan wel? Dat Nederland als eerste in de wereld overgaat naar scharrelkip. Dat is revolutionair. En Plukon was de aanstichter.” -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
PREMIUM
Boodschappen veel duurder: Amerikanen bezorgd over hoge inflatie
Amerika maakt zich zorgen om inflatie. President Biden probeert het land gerust te stellen. Zijn stijgende prijzen echt maar tijdelijk?
-
Video
Nederlandse economie in een recessie beland door lockdown
De Nederlandse economie is in een recessie beland. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kromp de Nederlandse economie het eerste kwartaal van 2021 met 0,5 procent, na ook al een minieme krimp in het slotkwartaal van 2020. -
PREMIUM
Moeten vrouwen energietransitie leiden? ‘Vertrouwde mannelijke aanpak werkt niet meer’
Zijn vrouwen geschikter om de energietransitie te leiden dan mannen? Gewaagde vraag, maar Dorine Bosman, jarenlang in dienst van Shell en nu directeur in de Amsterdamse haven, wil hem wel beantwoorden. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda.