Nederlandse economie herstelt waarschijnlijk sneller dan gedacht
De Nederlandse economie groeit dit jaar waarschijnlijk met bijna 4 procent, gevolgd door ruim 3 procent groei volgend jaar. Dat voorspelt het Centraal Planbureau (CPB), dat daarmee beduidend optimistischer is dan bij zijn vorige economische raming in juni.
Volgens het CPB is sprake van een “veerkrachtig” herstel. Maar de onzekerheid rond corona blijft wel. Bij de nieuwe raming wordt ervan uitgegaan dat er geen grootschalige nieuwe contactbeperkingen nodig zijn. Indien er onverhoopt toch weer een nieuwe lockdown zou komen, dan zal dit economie raken en zal het beeld er anders uitzien.
In juni rekende het CPB voor dit jaar nog op 3,2 procent economische groei en een aanwas van 3,3 procent volgend jaar. Nu staan er in de raming plussen van respectievelijk 3,8 en 3,2 procent, waarbij het CPB het eerste cijfer zelf afrondt tot bijna 4 procent in zijn begeleidende commentaar.
Afzwakken
Wel denkt het planbureau dat de ontwikkeling van de koopkracht gaat afzwakken, aangezien bedrijven vanwege de crisis waarschijnlijk terughoudender zijn met het verhogen van de lonen. Door de gestegen grondstofprijzen kunnen bepaalde producten daarnaast duurder worden. Dit jaar stijgt de koopkracht als gevolg van lastenverlichting in doorsnee nog met 0,8 procent, is de verwachting. Bij ongewijzigd beleid zou de koopkracht volgend jaar stabiliseren.
Tekst gaat verder onder afbeelding
De belangrijke adviseur van het kabinet denkt verder dat de werkloosheid na het wegvallen van de coronasteun voor bedrijven slechts licht zal oplopen, tot 3,6 procent volgend jaar. Daarmee zou sprake blijven van krapte op de arbeidsmarkt.
Overheidsschuld
De overheidsfinanciën herstellen zich volgens het CPB in lijn met de ontwikkeling van de economie. Dit jaar is er nog een begrotingstekort van 5,3 procent, maar volgend jaar daalt dit door het wegvallen van de steun en het aantrekken van de belastinginkomsten tot 1,8 procent. Door de snelle economische groei ziet het ernaar uit dat de overheidsschuld dan weer afneemt.
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
-
9
Bij PostNL daalt opnieuw de omzet en het aantal pakketjes
PostNL heeft het afgelopen kwartaal de hoeveelheid te verwerken pakketten zien teruglopen, evenals de omzet. Tegelijkertijd heeft het postbedrijf de kosten proberen terug te dringen, onder meer door een reorganisatie op de pakketafdeling en het optimaliseren van bezorgroutes. PostNL spreekt zelf van een resultaat ‘boven eigen verwachting’. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM16
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
PREMIUM
Trouwe klanten stuwen winst Adyen: 'Klanten beginnen klein en geven daarna meer volume’
Betalingsbedrijf Adyen heeft een sterk half jaar achter de rug. Dankzij de coronapandemie groeiden de onlineverkopen harder dan gebruikelijk. Ook werd in winkels meer contactloos betaald.
-
Wilde staking uitgebroken bij autofabriek Nedcar
Born -
-
-
Werkgever wil volgend jaar 2,8 procent meer loon geven
Werkgevers in Nederland willen hun personeel in 2022 een gemiddelde loonsverhoging van 2,8 procent geven nu de markten herstellen van de onrust door de crisis. -
Verzekeraars: Recordbedrag aan schade door extreem weer in 2022
Extreem weer heeft vorig jaar een recordbedrag aan schade veroorzaakt in Nederland: ruim 886 miljoen euro. Het Verbond van Verzekeraars meldt dat in de donderdag verschenen Klimaatschademonitor. Veruit de meeste schade (714 miljoen euro) werd veroorzaakt door de drie stormen die in februari een spoor van vernieling trokken: Eunice, Dudley en Franklin.