Volledig scherm
© ANP

‘Negatieve spaarrente ligt niet voor de hand’

Kleine spaarders hoeven voorlopig niet bang te zijn dat ze rente moeten gaan betalen over het spaargeld dat ze bij de bank hebben staan. Dat beweert althans vergelijkingssite Geld.nl.

De vergelijkingssite wijst erop dat ABN Amro en de Volksbank (bekend van ASN Bank, SNS Bank en Regio Bank) recent hebben toegezegd dat er geen negatieve rentes komen voor spaarders met minder dan 100.000 euro spaargeld. ING en Rabobank hebben weliswaar geen beloftes gedaan, maar volgens expert Amanda Bulthuis van Geld.nl werpt dit wel een drempel op om de spaarrente negatief te maken.

De spaarrentes zijn al een paar jaar extreem laag. Na een nieuwe renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB) in september werd er gevreesd voor negatieve spaarrentes. Zo ver lijkt het voorlopig niet te komen. ,,De rentes zullen laag blijven en een enkele bank zal naar de nul gaan”, denkt Bulthuis. ,,Alleen grote spaarders die een ton of meer hebben, zullen in 2020 wellicht moeten gaan betalen voor hun spaargeld.”

De Consumentenbond pleitte eerder bij de minister voor een verbod op negatieve spaarrente, zoals in België is ingevoerd. Ook Nederlandse spaarders verdienen zo’n bescherming, vindt de consumentenorganisatie.

Geld.nl verwacht verder dat de hypotheekrentes voorlopig laag blijven. Vooral de kortlopende rentes, tot een jaar, zullen op een laag niveau blijven en wellicht nog verder dalen. Voor de langer lopende hypotheekrentetarieven hangt veel af van de internationale politieke ontwikkelingen, aldus Bulthuis.