Omzet Intel stagneert ondanks chiptekort
Intel, ‘s werelds grootste fabrikant van halfgeleiders, heeft ondanks de wereldwijde schaarste aan chips in het tweede kwartaal een licht lagere omzet geboekt dan een jaar eerder. Het Amerikaanse bedrijf verkocht meer chips voor computers en laptops, maar de divisie die onderdelen levert voor datacenters kampte met gedaalde verkopen.
Halfgeleiders voor computers, nog altijd de belangrijkste inkomstenbron voor Intel, leverden 6 procent meer omzet op dan een jaar eerder. Maar bij de divisie voor halfgeleiders zakten de opbrengsten met 9 procent. Hier kampt Intel onder meer met toegenomen concurrentie. Niet alleen branchegenoten hebben concurrerende chips voor cloudservers op de markt gezet, maar ook techbedrijf Amazon werkt al geruime tijd aan eigen chips voor datacenters. Het webwinkelconcern is ook een belangrijke klant van Intel.
Volgens topman Pat Gelsinger is de krimp bij de divisie voor datacenters van tijdelijke aard. Hij verwacht dat dit onderdeel in de tweede helft van dit jaar weer zal groeien, zei hij in een interview met persbureau Bloomberg.
De totale omzet in de drie maanden tot en met 26 juni bedroeg 19,6 miljard dollar, een fractie lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarop boekte het bedrijf een winst van 5,1 miljard dollar, wat min of meer gelijk is aan het nettoresultaat in het tweede kwartaal van 2020.
De tekorten aan chips, die als eerste autofabrikanten raakten, zijn het gevolg van het massale thuiswerken door coronamaatregelen die wereldwijd werden ingevoerd. Veel mensen moesten nieuwe pc’s en andere apparaten aanschaffen en ook het internetverkeer werd drukker, waardoor de vraag naar halfgeleiders steeg.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMColumn7
Sandra (56) zag haar droom uiteenspatten: juf word je blijkbaar niet zomaar...
-
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
3 op de 10 Nederlanders hebben geldzorgen, stuk meer dan twee jaar geleden
Nederlanders zijn het afgelopen jaar flink bezorgder geworden over hun financiën. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de zorgen voor het eerst sinds 2013 zag toenemen. Vooral de zorgen onder jongeren en alleenstaande ouders zijn relatief groot. -
Flitsbezorging leek ooit zo veelbelovend, maar nu stoppen Jumbo en Getir de samenwerking
Supermarktbedrijf Jumbo stopt met flitsbezorging, de snelle levering van boodschappen bij consumenten thuis. Volgens topman Ton van Veen werkt Jumbo aan ‘minder complexiteit’ binnen het bedrijf. -
Ziekteverzuim hoger dan ooit, kosten stijgen naar 27 miljard
Het ziekteverzuim in Nederland piekte vorig jaar naar 5,6 procent. Dat is het hoogste niveau sinds de eerste metingen in 1996. Het verzuim kostte de samenleving ruim 27 miljard euro, 9 miljard meer dan in 2021.
-
PREMIUMmet video
‘Wat je níet moet doen is je vakantiegeld zonder doel op je rekening laten staan’
-
-
-
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
PREMIUM1
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen.