Onderhandelingen zorg-cao stukgelopen: ‘Onbestaanbaar en verbijsterend’
acties dreigenDe onderhandelingen tussen vakbonden en ziekenhuizen over een nieuwe cao, bestemd voor zo'n 200.000 medewerkers van algemene ziekenhuizen, zijn wederom stukgelopen. Acties dreigen.
Een lange vergadersessie die tot diep in de nacht duurde, leverde geen akkoord op. Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) is het ‘onbestaanbaar en verbijsterend’ dat de vakbonden niet akkoord zijn gegaan met het bod van de werkgevers. De bonden stellen echter dat er helemaal geen sprake is van een bod.
,,Er leek een akkoord op tafel te liggen, met goede afspraken, maar daar kon de achterban van de NVZ zich blijkbaar niet in vinden. De onderhandelaars liepen even weg en toen bleek dat er toch geen akkoord was, ze zaten blijkbaar aan tafel zonder mandaat”, zegt een woordvoerder van FNV Zorg & Welzijn. Ze noemt de gang van zaken ‘echt belachelijk'. De bonden hebben begrepen dat de NVZ vandaag nog met een eindbod zal komen.
CNV Zorg & Welzijn zegt dat eindbod af te wachten. Als het hierbij blijft, verwacht de vakbond dat het ziekenhuispersoneel dat niet pikt. Het bod is bij de huidige inflatiecijfers volstrekt onvoldoende om de koopkracht op peil te houden, klinkt het. ,,Nu al hangen er overal spandoeken. Wij gaan deze week nog met onze kaderleden overleggen, maar dat de actiebereidheid groot is, is wel duidelijk", zegt vakbondsbestuurder Joost Veldt.
‘Duidelijk bod’
Volgens een woordvoerder van de NVZ is wel degelijk sprake van een duidelijk bod door de werkgevers. Die bieden opgeteld 13 procent loonsverhoging over een periode van twee jaar. ,,Dat wil zeggen: 5 procent nu, nog eens 5 procent aan het einde van het jaar en 3 procent volgend jaar”, verduidelijkt de zegsman. ,,Dat weten de bonden dondersgoed, er is de hele dag over gesproken. Dit is een onbestaanbaar goed bod, als je dat laat lopen gaat er echt iets verkeerd.”
De NVZ blijft bij 13 procent meer loon voor de circa 200.000 medewerkers van de algemene ziekenhuizen. Volgens een woordvoerder komen de leden van deze vereniging woensdag nog wel bij elkaar om te praten over de problemen met de bonden over de cao. ,,Die willen 15 procent meer en dat kunnen we niet betalen, 13 procent nog wel.”
‘Acties’
De bonden hadden eerder duidelijk gemaakt dat deze gespreksronde de laatste zou zijn. ,,De tijd van praten is voorbij, de werkgevers kunnen een ultimatum tegemoet zien en zich voorbereiden op acties van onze leden”, aldus Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn FNV dinsdagmiddag. Haar bond verwijt de NVZ onder meer ‘gebrek aan realiteitszin'. De vakbonden willen dat de lonen dit jaar met 10 procent en nog eens 100 euro bruto per maand omhoog gaan. De FNV zegt dat de achterban ‘al in de startblokken staat’ als het om acties gaat.
Beroepsorganisatie voor verzorgenden en verpleegkundigen NU’91 heeft ook de smoor in. ,,Tijdens deze onderhandeling is urenlang tussen de betrokken partijen overlegd, waarbij een bod van 15 procent loonsverhoging op tafel heeft gelegen. Het voornemen was om dit voorstel neutraal aan de achterban van NU’91 voor te leggen. In de eindfase van deze onderhandelingen heeft de NVZ dat bod echter ingetrokken.”
De huidige cao loopt af op 1 februari 2023.
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Kijk onze nieuwsvideo's in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Oekraïense vluchtelingen worden door werkgevers uitgebuit’
Vluchtelingen uit Oekraïne worden in Nederland geregeld uitgebuit door malafide werkgevers. Er wordt misbruik gemaakt van hun gebrek aan kennis over de Nederlandse arbeidsregels. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUM4
Bussenbaas Wilko Mol over de drie pijnpunten voor zijn bedrijf: ‘Het is een intense periode’
Pechbussen, stakingen en kritiek op ‘kaalslag in het ov’. Wilko Mol, ceo van vervoersbedrijf EBS, beleefde in de eerste drie maanden dat hij in deze regio het openbaar busvervoer mag doen geen droomstart. ,,Het is een intense periode.”Zutphen, Zwolle, Apeldoorn, Harderwijk, Epe -
3
Huizenprijs nu echt naar beneden: eerste daling in meer dan negen jaar
Koopwoningen waren in februari voor het eerst in negen jaar goedkoper dan in dezelfde maand een jaar eerder. -
Leids bedrijf Pharming heeft tientallen miljoenen op rekeningen bij failliete Silicon Valley Bank staan
Biotechbedrijf Pharming heeft in totaal 45 miljoen dollar op rekeningen bij de omgevallen Silicon Valley Bank (SVB) staan. Dat is ongeveer een kwart van alle contanten die het Leidse bedrijf heeft. Door de onzekere situatie weet Pharming niet hoeveel geld het van die 45 miljoen terugziet en wanneer.
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
-
-
PREMIUM
Gesteggel over hogere kosten: ziekenhuizen en zorgverzekeraars hebben contracten nog niet rond
NIJMEGEN / BEUGEN - Het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ), Maasziekenhuis Pantein en Radboudumc hebben nog lang niet met alle zorgverzekeraars contracten gesloten voor 2023. Toch zal dat voor patiënten vermoedelijk geen grote gevolgen hebben. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.
18 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerRobbert Scholten
M.H. van den Brink
wim koelewijn
Henk Huiskamp
T. Cleton