Volledig scherm
© ANP

Online supermarkt Picnic gaat ook op zondag bezorgen

Vanaf deze week gaat online supermarkt Picnic ook op zondag boodschappen thuisbezorgen. Naar eigen zeggen is het daarmee de eerste van Nederland. Een pilot in diverse steden was volgens de websuper dermate succesvol dat de zondagbezorging nu overal waar het bedrijf actief is gaat plaatsvinden. 

De zondagbezorging werd getest in Utrecht, Ede en Veenendaal, Zoetermeer, Den Haag, Delft, Leiden en Almere. Volgens Picnic werd er in het westen van het land meer gebruik gemaakt van het concept. Ook in Ede en Veenendaal, steden met een christelijk karakter, stemde de animo het bedrijf echter tot tevredenheid. 

Volledig scherm
Michiel Muller. © ANP

Picnic bestaat nu enkele jaren, en bezorgt inmiddels in 70 plaatsen, voornamelijk steden. Vorig jaar steeg het aantal huishoudens waar de supermarkt bezorgt van 90.000 naar ruim 275.000, stelt het bedrijf. Openbare winst- en omzetcijfers zijn niet beschikbaar. 

Bezorging op zondag is in Nederland niet uniek - Coolblue en Bol.com doen het bijvoorbeeld ook. Picnic is wel de eerste supermarkt die hier toe overgaat, stelt het bedrijf. De twee grootste supermarkten van het land - Albert Heijn en Jumbo - melden op hun website dat zij zes dagen in de week boodschappen thuis bezorgen. De meeste van hun filialen zijn overigens wel op zondag open.

Volgens Michiel Muller, een van de eigenaren van Picnic, levert de uitrol van de zondagbezorging extra banen op. Hij verwacht zo’n 15 procent meer ‘runners’ nodig te hebben. Onlangs liet hij weten dat het bedrijf tot nu toe 2500 banen gecreëerd heeft.

Kritiek

Van vakbond FNV kreeg het bedrijf onlangs forse kritiek. Personeel zou slecht betaald krijgen, weinig zekerheid hebben en onder beroerde omstandigheden zijn werk moeten doen. Picnic ontkende de aantijgingen. Beide partijen gaan binnenkort in gesprek, melden beide partijen nu.

Picnic kondigde onlangs aan een vijfde distributiecentrum te openen. Het bedrijf brengt de boodschappen met elektrische wagentjes gratis en naar eigen zeggen tegen de laagste prijs thuis. Picnic is actief in de regio Utrecht, Rotterdam en omstreken, Noord-Holland en Noord-Brabant.