Een olietanker in de Perzische Golf bij de haven van Ras al-Khair, aan de oostkust van Saoedi-Arabië.
Volledig scherm
Een olietanker in de Perzische Golf bij de haven van Ras al-Khair, aan de oostkust van Saoedi-Arabië. © AFP

OPEC en Rusland akkoord over verlaging olieproductie

Het oliekartel OPEC en bondgenoot Rusland zijn het donderdag eens geworden over het verlagen van de olieproductie, zeggen ze in een verklaring. In mei en juni worden 10 miljoen vaten per dag minder geproduceerd in een poging de dalende olieprijzen te stabiliseren.

Daarna wordt de productie weer iets opgevoerd. Tussen juli en december is de productieverlaging 8 miljoen vaten per dag en vanaf volgend jaar tot en met april 2022 is dat 6 miljoen vaten.

In de verklaring staat verder dat de OPEC+, zoals het verbond tussen het kartel van olie-exporterende landen en Rusland ook wel wordt genoemd, een nieuwe videoconferentie houdt op 10 juni.

Het akkoord volgt op een handelsruzie tussen Saoedi-Arabië, de officieuze aanvoerder van de OPEC, en Rusland. Beide landen waren in een prijzenoorlog verwikkeld, waarbij ze de markt overspoelden met goedkope olie. Daardoor kelderden de olieprijzen, die door de coronacrisis toch al fors waren gedaald.

Donderdag stegen de olieprijzen voorafgaand aan de onderhandelingen enigszins, maar uiteindelijk verloor een vat Amerikaanse olie 6,4 procent aan waarde en de Europese Brentolie eindigde 2 procent lager.

Teleconferentie

Kirill Dmitriev, een van de Russische toponderhandelaars, zei tegen persbureau Reuters dat OPEC+ verwacht dat ook andere producenten die niet tot de groep behoren hun aandeel zullen leveren. Vrijdag vindt ook een teleconferentie plaats van de energieministers van de G20, die wordt geleid door Saoedi-Arabië. Bronnen binnen de OPEC en het Kremlin verwachten dat andere olieproducenten akkoord zullen gaan met het nog eens verminderen van de productie met in totaal 5 miljoen vaten per dag.

De Amerikaanse president Donald Trump sprak donderdag telefonisch met zowel de Russische president Vladimir Poetin als de Saoedische koning Salman over het mogelijke akkoord bij de OPEC. ,,We hebben een goed gesprek gehad over olieproductie en de OPEC en om het zo te doen dat onze industrie het goed doet en de olie-industrie het beter doet dan nu het geval is’’, aldus Trump donderdag op een persconferentie in het Witte Huis.

In Venezuela was benzine het afgelopen jaar zó goedkoop, dat een tank voor een pakje sigaretten van de hand ging: