Oxfam: aantal miljardairs in voedselsector groeit terwijl honger toeneemt
In de voedselsector zijn er tijdens de coronapandemie ruim zestig nieuwe miljardairs bijgekomen terwijl de extreme honger wereldwijd is toegenomen. Dat meldt Oxfam Novib op basis van eigen berekeningen die voor de start van het World Economic Forum in Davos zijn gepubliceerd.
Uit het Oxfam-rapport Profiting from Pain blijkt dat 573 mensen miljardair werden tijdens de pandemie, van wie 62 nieuwe miljardairs in de voedselsector. De extreme rijkdom van miljardairs staat in schril contrast met de toenemende armoede, vindt de organisatie voor ontwikkelingssamenwerking. Volgens Oxfam zullen er dit jaar naar schatting 263 miljoen mensen extra in extreme armoede belanden vergeleken met de periode vóór de pandemie.
,,De pandemie en de enorme stijgingen van de wereldwijde voedsel- en energieprijzen door de crisis in Oekraïne zorgen ervoor dat de vermogens van miljardairs actief in deze sectoren, per dag met bijna 600 miljoen dollar toenemen’’, zegt Esmé Berkhout, economisch expert Oxfam Novib in een toelichting. Tegelijkertijd worden volgens haar decennia van vooruitgang op het gebied van armoedebestrijding tenietgedaan. ,,Miljoenen mensen extra worden geconfronteerd met een niet meer te betalen stijging van de kosten voor hun levensonderhoud’’, aldus Berkhout.
,,Het vermogen van miljardairs is niet toegenomen omdat ze slimmer zijn geworden of harder zijn gaan werken. Werknemers zijn wel harder gaan werken voor minder loon en onder slechtere omstandigheden. Ondertussen slaan miljoenen mensen gedwongen maaltijden over, zetten de verwarming lager of uit en lopen achter met het betalen van rekeningen’’, aldus Berkhout.
Maatschappelijke onrust
Oxfam wijst erop dat ongeëvenaard hoge voedselprijzen in sommige landen tot maatschappelijke onrust leidt, zoals in Sri Lanka. 60 procent van de lage-inkomenslanden staat volgens de organisatie op de rand van een schuldencrisis.
Nieuwe belastingregels kunnen volgens Oxfam helpen tegen groeiende ongelijkheid. De organisatie pleit voor de invoering van progressieve belastingen, waarbij hogere inkomens procentueel meer belasting betalen, om steun te kunnen geven aan mensen die worden geconfronteerd met stijgende voedsel- en energiekosten.
Ook zou er een extra belasting moeten komen op buitengewone winsten gemaakt door grote bedrijven die profiteren van de crisis en dient belastingontwijking- en ontduiking te worden aangepakt. Daarnaast zouden er permanente vermogensbelastingen moeten worden ingevoerd om extreme rijkdom te beteugelen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo voorkom je een hoge telefoonrekening tijdens de vakantie
Niks zo vervelend als een gepeperde telefoonrekening op je mat, net als je thuiskomt van een ontspannende vakantie. Hoe zit het met je internetverbruik in het buitenland: moet je nou op je MB’s letten, of niet? -
PREMIUMmet video
Robot plukt aardbeien wegens personeelstekort, maar is hij wel snel genoeg?
Met een robot die aardbeien plukt kan de tuinbouwsector het personeelstekort het hoofd bieden, maar nog niet iedereen is enthousiast. ,,Mensen plukken dertig aardbeien per minuut, deze robot slechts vijftien.” -
PREMIUMmet video18
De stikstofkraker, boer Gerjan heeft ’m op zijn erf staan: ‘De resultaten zijn veelbelovend’
Techniek als uitweg in de stikstofproblematiek. In de verhitte discussies van de afgelopen week wordt de roep om innovatie in te zetten steeds luider. CDA, BBB, ChristenUnie, SGP en VVD voorop. Maar wat is er mogelijk? Werkt het ook? En is het dé oplossing? -
Mijn bevalling
Lisa (17) beviel plotseling: 'Bij de spoedpost zagen ze dat ik zwanger was én aan het bevallen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Lisa Kuijpers had op haar 17e een verrassingsbevalling: zij wist tot op het moment dat ze haar zoontje kreeg niet dat ze zwanger was. -
PREMIUM3 thema's
Hele wereld voelt pijn van invasie Oekraïne: ‘Aantal zekerheden misschien wel voorgoed vervaagd’
De Russische invasie van Oekraïne is geen wereldoorlog: het gaat om het ene land dat een ander land binnenvalt. Toch heeft het conflict overal impact. Drie belangrijke thema’s op een rij.
-
Aandeel ABN Amro schiet omhoog na overnamegeruchten
De Franse bank BNP Paribas heeft interesse in een overname van ABN Amro. Dat zeggen bronnen tegen persbureau Bloomberg. Volgens de ingewijden heeft de grootste bank van Frankrijk onlangs toenadering gezocht tot de Nederlandse overheid. De Nederlandse staat is grootaandeelhouder van ABN Amro. Het aandeel ABN schoot omhoog nadat de geruchten naar buiten kwamen. -
Eigenaren zonnepanelen benadeeld bij saldering per maand, CDA stelt Kamervragen
Het CDA heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld aan minister Rob Jetten van Klimaat en Energie over hoe energieleveranciers de teruglevering van zonnepanelen verrekenen. De leveranciers moeten op jaarbasis salderen, maar het komt voor dat ze dat per maand doen. -
PREMIUM
Flitsbezorgers in Berlijn vechten voor hun voortbestaan
Supersnelle boodschappenbezorgers uit Berlijn haalden in een handomdraai honderden miljoenen durfkapitaal op. Maar dat groeigeld werd er ook weer razendsnel doorheen gejaagd. Nu houden investeerders de hand op de knip en lijkt de hype rondom flitsbezorging over.