Parkeerplaats delen wordt norm bij nieuwbouw
Meer en meer steden verlagen het aantal parkeerplekken bij nieuwbouwprojecten, constateert Vereniging Eigen Huis, die de noodklok luidt. Bewoners moeten soms één parkeerplek delen met wel drie tot vier buren.
In veel steden zien nieuwe colleges het als een oplossing voor de leefbaarheid in de stad: minder parkeerplekken betekent meer schone lucht. Zo rekent Utrecht voor de 13.000 nieuwe woningen die rond het Centraal Station verrijzen met een parkeernorm van 0,3 of lager per woning.
In Amsterdam staat de nieuwbouwwijk Haven-Stad gepland. De liefst 70.000 bewoners krijgen in de plannen minder dan 15.000 parkeerplekken, of te wel één plek op vijf woningen. Voor het centrum gaat de nulnorm gelden en verdwijnen er zelfs 10.000 parkeerplekken. De lage parkeernormen spelen alvast in op de verwachting dat het autobezit in de toekomst zal dalen.
In Rotterdam kan het aantal parkeerplaatsen voor woningen bij OV-knooppunten als Blaak en het Centraal Station met de helft omlaag, concludeerde het college van B&W afgelopen november. Zo'n flexibele parkeernorm zou passend zijn nu steeds minder bewoners een auto hebben en liever de fiets of het ov pakken.
In Utrecht moeten drie bewoners één parkeerplek delen
Problemen
Het Haagse stadsbestuur wil rond het Koningin Julianaplein woningen bouwen zonder parkeerplekken en met 'beperkte automobiliteit met deelauto's'. Ook middelgrote steden als Arnhem, Den Bosch, Groningen en Zwolle verlagen de parkeernormen, zij het minder verstrekkend.
Belangenclub Vereniging Eigen Huis ziet het schrappen van parkeerplekken met stijgende ergernis aan. ,,Het nu rigoureus schrappen van parkeerplaatsen is erg onverstandig omdat het veel problemen oplevert'', waarschuwt beleidsadviseur Maud Weide. ,,Parkeerproblemen en overlast in steden zullen hierdoor nog meer toenemen, ook in de omliggende woonwijken.''
Eigen Huis, dat honderdduizenden woningbezitters vertegenwoordigt, heeft onderzoek laten doen onder woningeigenaren met een auto.
De resultaten zijn zonneklaar: ruim zeventig procent van de 1500 door Ruigrok Netpanel gepeilde Nederlanders vindt het een groot bezwaar dat er bij nieuwbouwprojecten minder parkeerplekken worden gepland dan bewoners nodig hebben. Bijna de helft noemt één parkeerplek per nieuwbouwwoning al te weinig. Slechts een op de vijf vindt minder dan dat prima.
Realiteit versus beleidsplannen
20 procent van de huizenbezitters met voertuig vindt dat de parkeerfaciliteiten in hun gemeente de afgelopen vijf jaar zijn verslechterd. In sterk verstedelijkte gebieden is dat echter ruim één op de drie bewoners (36 procent).
Voor de rest zijn de meeste bewoners tevreden met de parkeerfaciliteiten zoals die er nu zijn. Zij beoordelen die met het cijfer 7,8. De beoordeling is echter beduidend lager in sterk verstedelijkte gebieden.
Al met al past het schrappen van parkeerplekken niet bij de woonsituatie van de meerderheid van de Nederlanders. ,,Vooruitlopen op een verwachte vermindering van het autobezit doet het misschien goed bij beleidsplannen, maar past niet bij de realiteit van veel mensen voor wie een auto voorlopig nog onmisbaar is'', zegt Weide.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMhoogleraar2
Waarschuwing voor steeds zwaardere sancties: ‘We storten ons in diepe recessie’
Woensdag maakte de Europese Commissie het plan bekend voor een complete boycot van Russische olie. Het Westen moet oppassen met steeds zwaardere sancties tegen Rusland aan te kondigen, waarschuwt Harald Benink, hoogleraar economie aan de Universiteit van Tilburg. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
PREMIUMmet video
Voorjaarsdroogte slaat hard toe: boeren waarschuwen voor mislukte oogsten
Nederland gaat gebukt onder een van de droogste voorjaren ooit. Een deel van de oogst dreigt te mislukken. Boeren waarschuwen voor voedseltekorten.
-
PREMIUM2
Na 101 jaar gaat drogisterij in Beekbergen ten onder aan ‘succes’ van webwinkel
Ze zocht een remedie tegen corona en leek die te hebben gevonden. De webwinkel die Andrea Dworatzyk opzette om haar Drogisterij Andrea in Beekbergen tijdens de pandemie overeind te houden, groeide als kool. Te laat merkte ze dat ze met de 50.000 producten in haar assortiment veel minder verdiende dan ze dacht en zelfs verlies leed. Nu is ze failliet. Twaalf werknemers staan op straat. -
Recordgroei voor detailhandel, terwijl roep om personeel toeneemt
De Nederlandse detailhandel kende in het eerste kwartaal een recordomzetgroei. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de enorme groei vooral te danken aan het feit dat er in de vergelijkbare periode vorig jaar nog sprake was van een lockdown waarin veel winkels de deuren tijdelijk gesloten moesten houden. Intussen kampen winkeliers door het toenemende gebrek aan personeel wel weer met nieuwe problemen. -
PREMIUM
Hoe de Duitsers nu ook van het Russische gas af willen
Nu Rusland abrupt de gaskraan naar Polen en Bulgarije heeft dichtgedraaid, haast Duitsland zich om voorbereid te zijn op eenzelfde scenario. Minister Habeck van Economische Zaken neemt het strijdplan voor het afscheid van Russische ruwe olie als blauwdruk voor een gasexit.