Positiever gestemd Air France-KLM lijdt 1,5 miljard verlies
Luchtvaartcombinatie Air France-KLM heeft het tweede kwartaal afgesloten met een verlies van bijna 1,5 miljard euro. Ondanks versoepelingen van coronamaatregelen nemen nog altijd veel minder passagiers het vliegtuig dan voor de pandemie. Wel ziet het Frans-Nederlandse concern lichtpunten, want de boekingen lopen deze zomer weer binnen nu Europeanen op vakantie willen en gevaccineerde Amerikanen welkom zijn in de Europese Unie.
In de maanden april, mei en juni vervoerden Air France, KLM en dochterondernemingen als Transavia 7 miljoen passagiers. Dat is ruim het vijfvoudige van de reizigersaantallen een jaar eerder, toen internationale vluchten vrijwel onmogelijk waren. Maar vergeleken met dezelfde periode in 2019, toen nog niemand van Covid-19 had gehoord, vervoerde het luchtvaartconcern ruim de helft minder.
Zeevervoer duur
De omzet kwam uit op 2,8 miljard euro, ruim het dubbele van de opbrengsten in het rampzalige tweede kwartaal van 2020. Omdat de kosten de baten nog altijd overstijgen leed Air France-KLM nog een fors verlies. Dat verlies was wel ruim 1 miljard euro kleiner dan een jaar eerder, onder andere door de vaak pijnlijke kostenbesparingen zoals het schrappen van duizenden banen bij KLM. Ook leverden vrachtvluchten meer op nu een gebrek aan containers zeevervoer duur maakt.
Volgens financieel topman Steven Zaat is er verbetering op komst. In het lopende derde kwartaal zit er volgens hem zelfs alweer een winst in, zij het voor aftrek van belastingen, rentebetalingen en afschrijvingen. De Nederlander kijkt daarbij ook hoopvol naar de fikse regenbuien in zijn geboorteland Frankrijk. Die zullen veel mensen mogelijk over de streep trekken om toch een vakantievlucht te boeken naar zonnigere bestemmingen, zo zei hij in een toelichting op de cijfers.
Signalen akkoord hoopvol
In het derde kwartaal, met de belangrijke zomermaanden juli en augustus, vliegt Air France-KLM naar verwachting op 60 tot 70 procent van de capaciteit van voor de pandemie. Veel hangt verder af van Washington. Gevaccineerde Amerikanen zijn al wel weer welkom in de EU, maar andersom houden de Verenigde Staten de grenzen nog veelal gesloten voor Europese reizigers om zorgen over de besmettelijke deltavariant van het coronavirus.
Ook is er extra overheidssteun nodig. Nederland spreekt met de Europese Commissie over de voorwaarden voor een nieuw steunpakket voor KLM, en Zaat weet te vertellen dat de signalen over een akkoord erg hoopvol zijn. Er is extra kapitaal nodig, aangezien de schulden van Air France-KLM de eigen bezittingen nog altijd met 3,6 miljard euro overschrijden.
Eerder dit jaar verleenden Frankrijk en andere aandeelhouders al extra financiële hulp voor Air France-KLM, nadat Parijs en Den Haag in 2020 voor 10,4 miljard euro aan leningen en kredietgaranties hadden toegezegd. Afgelopen voorjaar kwam daar nieuwe steun van 4 miljard euro bij, waaronder 1 miljard aan nieuw kapitaal voor Air France.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
-
4
Ondernemers: Nu nog prijsstijging, later dit jaar wel stabilisatie of zelfs daling
Ruim een kwart van de ondernemers in de detailhandel, van bijvoorbeeld supermarkten, voedingsspeciaalzaken en kledingwinkels, verwacht dat de prijzen in het volgende kwartaal verder zullen stijgen. De groep ondernemers die er zo over denkt is wel kleiner dan in de voorgaande kwartalen. -
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM1
Sommige producten in prijs verlaagd: ‘Supermarkten spelen in op verlies koopkracht’
Lidl kondigt dalende prijzen aan. Komt er een prijzenoorlog aan in de supermarkten? Deskundigen zien vooral een ‘strategie’. Want de Nederlander is steeds gekker op aanbiedingen. -
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides.
-
PREMIUMColumn
Van tegelzetter tot pedagogisch tuinman: Jarno (59) heeft zijn roeping gevonden
-
-
-
Met video's
Ryanair-topman Michael O'Leary voorspelt chaos: ‘Zomer vol geschrapte vluchten’
Kunnen we deze zomer zorgeloos op vakantie naar Spanje, Portugal of verder naar het zuiden? Ryanair-topman Michael O’Leary voorspelt chaos door te verwachten stakingen bij de luchtverkeersleiding in Frankrijk, waardoor er geen vliegtuigen over het land mogen. -
PREMIUMzeven vragen
‘Hoeveel geld uiteindelijk in jouw pensioenpot komt, zie je pas bij overgang naar nieuwe stelsel’
De nieuwe pensioenwet is een feit, maar het kan nog jaren duren voordat dat merkbaar is. Zeven vragen aan voorzitter Ger Jaarsma van de Pensioenfederatie, de belangenbehartiger van 166 pensioenfondsen.