De Amsterdamse zuidas, één van de economische motoren van Nederland
Volledig scherm
De Amsterdamse zuidas, één van de economische motoren van Nederland © anp

Primeur: Nederland beste economie van Europa

De Nederlandse economie is de best presterende van Europa. Op de prestigieuze ranglijst van het World Economic Forum stijgt ons land van plek zes naar vier en passeert daarmee Zwitserland en Duitsland.

Van 141 landen wereldwijd doen alleen Singapore, de Verenigde Staten en Hong Kong het economisch beter dan Nederland. Vorig jaar stond Nederland nog zesde op de jaarlijkse lijst. ,,Dit is echt een unicum. Niet eerder was Nederland de beste van Europa,” zegt hoogleraar innovatie en strategisch management Henk Volberda die sinds 2004 de Nederlandse data aanlevert voor de in Genève gevestigde economische denktank World Economic Forum. ,,Zwitserland bleef ons altijd voor, Duitsland vaak ook.”

De Amsterdamse hoogleraar (UvA) looft het kabinet dat het eenvoudiger maakte om een bedrijf te beginnen of op te heffen. ,,We kennen nu een echte ondernemerscultuur.” Ook stelt hij dat er op scholen, hoge scholen en universiteiten steeds meer aandacht voor ondernemerschap is. ,,Disruptieve bedrijven als Adyen en Booking.com timmeren ondertussen aan de weg. Alleen de VS doet het nóg beter.”

De nieuwe top 10 van World Economic Forum
Volledig scherm
De nieuwe top 10 van World Economic Forum © WEF

Vieren

Nederland scoort verder hoog dankzij zijn uitstekende infrastructuur, hoogwaardige ICT-voorzieningen, stabiele overheidsbeleid, hoogopgeleide beroepsbevolking en uitstekende gezondheidszorg.

VNO-NCW en MKB Nederland zijn trots op de toppositie. ,,Dit mogen we vieren met elkaar,” laat de werkgeversbelangenclub weten. Tegelijk merkt VNO-NCW op dat de investeringen in innovatie en nieuwe technologieën als kunstmatige intelligentie, robotisering en big data achterblijven. 

Ook hoogleraar Henk Volberda ziet dat als kwetsbaarheid op de langere termijn. Hij stelt dat het oude topsectorenbeleid op de schop moet. ,,Ik pleit voor een groeifonds voor innovatie om te investeren in de hierboven genoemde technologieën van morgen.” 

Henk Volberda, hoogleraar innovatie en strategisch management aan de Uva. Hij verzorgt sinds 2004 de Nederlandse data voor de economische ranglijst van het World Economic Forum
Volledig scherm
Henk Volberda, hoogleraar innovatie en strategisch management aan de Uva. Hij verzorgt sinds 2004 de Nederlandse data voor de economische ranglijst van het World Economic Forum © Hoogveld Bart

Investeringen

Minstens zo belangrijk is volgens hem dat de kinderen en jongeren van nu al op school daarin moeten worden geschoold. ,,Hetzelfde geldt dus voor werknemers, anders hebben zulke investeringen weinig zin.”

Ook het kabinet wil meer investeren in nieuwe technologieën. Gisteren maakte staatssecretaris Mona Keijzer (EZ) bekend de investeringen in artificiële intelligentie te willen verdubbelen. Ook wordt er een Kunstmatige Intelligentie Coalitie opgestart. 

Volgens experts is dat echter nog onvoldoende. Deze zomer luiden universiteiten, werkgevers en instituten nog de noodklok: talloze Nederlandse wetenschappers en technici met kennis van kunstmatige intelligentie lopen naar het buitenland weg waar ze meer kunnen verdienen of beter onderzoek kunnen doen. Een 2 miljard euro kostend actieplan om het tij te keren is nodig.

FNV: gemengde gevoelens

Vakbond FNV heeft gemengde gevoelens bij de toppositie. ,,Ja, de economie draait geweldig, maar tegelijk nemen zekerheden voor vaste medewerkers af”, stelt  FNV-bestuurder Tuur Elzinga vast. ,,Bedrijven gebruiken zzp’ers als verkapte werknemers voor hun steeds grotere flexibele schil. Nederland schuift langzaam op richting een Angelsaksische arbeidsmarkt.” Ook wijst FNV op de achterblijvende lonen.

  1. KLM in de fout: extra schadevergoeding voor ontslagen begeleidster van vips

    KLM in de fout: extra schadever­goe­ding voor ontslagen begeleid­ster van vips

    Luchtvaartmaatschappij KLM moet een ervaren werkneemster die beroemde artiesten en pornosterren begeleidde bij vertrek en aankomst op Schiphol een extra schadevergoeding ter waarde van 75.000 euro betalen. De vrouw, die als vip-begeleidster werkte, werd begin vorig jaar als gevolg van een arbeidsconflict ontslagen. Haar werkgever heeft daarbij ‘ernstig verwijtbaar’ gehandeld, oordeelde het Amsterdamse gerechtshof gisteren in hoger beroep.