Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens.
Volledig scherm
PREMIUM
Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens. © Marco De Swart

Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’

InterviewOver de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.” 

Google, dat locatiegegevens deelt met 131 landen en zo inzicht geeft in hoe effectief de coronamaatregelen in de verschillende landen zijn. Drones, die op het strand worden ingezet om mensen te waarschuwen als ze te dicht bij elkaar lopen. China, dat een gezondheidsapp gebruikt die de lichaamstemperatuur combineert met locatiegegevens en waarschuwt als mensen met een coronabesmetting (of -verdenking) in de buurt zijn. Als je het zo leest lijkt de wereld opeens akelig veel op de Big Brother-maatschappij van George Orwell in zijn boek 1984.

  1. Veel souvenirwinkels staan op omvallen: ‘Misschien wel de meest vergeten bedrijfstak’

    Veel souvenir­win­kels staan op omvallen: ‘Misschien wel de meest vergeten bedrijfs­tak’

    Buitenlandse toeristen zijn na 15 juni weer welkom in ons land. Dat is goed nieuws voor de honderden souvenirwinkels in Nederland. De souvenirbranche is voor bijna 100 procent afhankelijk van buitenlandse bezoekers en zag de omzet sinds half maart teruglopen tot nagenoeg nul. De verwachting is dat veel winkeltjes het niet zullen redden. ,,We moeten het vooral hebben van Aziaten en Zuid-Amerikanen. Die zien we voorlopig niet terug.’’