Recordaantal Nederlanders stapt over naar goedkoper energiebedrijf
Nederlanders kiezen vanwege fors stijgende energiekosten massaal voor een goedkopere energieleverancier. Online prijsvergelijkers zien sinds Prinsjesdag recordaantallen overstappers. Toezichthouder ACM bevestigt dit en zegt dat 1,4 miljoen Nederlanders vorig jaar zijn geswitcht.
Delen per e-mail
De vele berichten over stijgende energiekosten hebben hun uitwerking niet gemist. Dit najaar werd duidelijk dat gas en licht in 2019 tot wel 360 euro duurder worden. Naast hogere olie- en gasprijzen drijven klimaatbelastingen de energienota op. Veel Nederlanders zijn meerdere tientjes per maand extra kwijt.
Via online vergelijkers kunnen klanten tot wel 300 euro per jaar besparen op hun energienota en zo de prijsverhoging grotendeels ongedaan maken. PriceWise.nl zag het aantal overstappers afgelopen jaar met liefst 15 procent groeien. Bij Gaslicht.com steeg het aantal overstappers met 5 procent.
Independer.nl registreerde procentueel de hoogste groei: in oktober wisselden 79 procent méér mensen van leverancier ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De maanden erna 50 tot 60 procent. Dat Independer harder groeit komt ook doordat het qua energievergelijkingen nog klein is. Een toename tikt procentueel veel harder aan dan bij grote partijen Gaslicht.com en PriceWise.
Door de enorme prijsverhogingen zijn veel ‘slapers’ wakker geworden. Zij stappen nu over.
In de cijfers is te zien dat consumenten na Prinsjesdag pas echt in actie kwamen, toen het kabinet bekendmaakte dat de belasting op gas en licht flink gaat stijgen. ,,Vanaf dan tot eind december ligt het aantal bezoekers bijna 40 procent hoger dan dezelfde periode een jaar eerder’’, ziet Ben Woldring, directeur/oprichter van Gaslicht.com. Concurrent PriceWise.com registreerde een derde van alle switchers in november en december.
Independer.nl wijst erop dat de betaalbaarheid van energie continu in het nieuws bleef, onder andere door het in december gesloten klimaatakkoord. ,,Er bleef daardoor een prikkel om over te stappen’’, zegt Joris Korndewal, online marketeer Energie.
Independer.nl constateert verder dat veel overstappers dat niet eerder deden. ,,Zij zaten al jaren bij hun energiemaatschappij, omdat ze tevreden waren of gewoon niet zo prijsbewust. Veel van deze ‘slapers’ werden wakker door de prijsverhogingen.’’
Verder lezen na de foto
Opwaartse trend
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) bevestigt de toeloop. Circa 1,4 miljoen Nederlanders zijn afgelopen jaar van energieleverancier geswitcht, zegt de toezichthouder. Dat zijn er honderdduizend meer dan het jaar ervoor, een toename van 7,7 procent. ,,Na eerdere stabilisatie zien we weer een opwaartse trend’’, zegt woordvoerder Jeroen Nugteren. De 1,4 miljoen is een voorlopig cijfer, in mei komt de ACM met definitieve overstapcijfers.
Woldring van Gaslicht.com verwacht dat het aantal overstappers hoog blijft. Vorige maand noteerde zijn site bijna 20 procent procent meer switchers dan in januari 2018. ,,Veel mensen hebben het echte overstapbesluit uitgesteld. Nu ze hun eerste loonstrookje zien en hun eerste termijnbedrag betalen, komen ze in actie.’’
Wat verder meespeelt is dat het kabinet komend half jaar beslist welke voorstellen uit het klimaatakkoord worden overgenomen. Dan wordt duidelijk hoeveel Nederlanders komende jaren meer moeten betalen voor een groener klimaat.
Andere naam Nuon
Andere factor is verder dat grote leverancier Nuon zijn naam dit jaar in die van Zweeds moederbedrijf Vattenfall verandert. ,,Nuon heeft een hoge naamsbekendheid, Vattenfall niet. Ze zullen zich daardoor actiever roeren op de markt en klanten proberen te winnen.”
Nuon ziet ook dat nogal wat klanten momenteel van energieleverancier wisselen of dat overwegen. ,,Wij doen daarom enerzijds nieuwe klanten een aantrekkelijk aanbod om naar Nuon over te stappen, maar we investeren anderzijds in een langdurige relatie met onze klanten,” zegt woordvoerster Anouk IJfs. ,,We bieden hen verschillende loyaliteitsprogramma’s. We zien dat dit aanslaat, dat onze klanten onze service zeer waarderen en veelal kiezen om bij ons te blijven. Want hoewel een welkomstpremie een aanbieding betreft voor een éénjarig contract, zien wij dat veel klanten vervolgens veel langer dan dat ene jaar klant blijven.”
Kijk hier hoe je een energierekening van nul euro krijgt:
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
De week van Phlippen Het verhitte debat over almaar langer doorwerken voor zware beroepen slaat nergens op
Sandra Phlippen is hoofd Nederland bij het economisch bureau van ABN Amro en universitair docent aan de Erasmus School of Economics. -
CBS: energienota wel degelijk honderden euro’s duurder
In tegenstelling tot wat het kabinet claimt, betalen Nederlanders dit jaar wel degelijk fors meer voor gas en licht. Een gemiddeld huishouden is bijna 2100 euro kwijt, heeft het CBS becijferd. Dat is 334 euro meer dan vorig jaar. -
Miljarden dollars winst, nul dollar belasting: techgiganten wekken woede
In de VS groeit de onvrede over de belastingmoraal van de techgiganten. Eerder deze week ging Netflix al aan de schandpaal, en nu komt onderzoeksgroep ITEP met ontluisterende cijfers over Amazon. -
Toezichthouder AFM: miljoenen meer nodig door brexit
De Autoriteit Financiële Markten krijgt miljoenen euro’s extra van de Nederlandse overheid. De toezichthouder zegt het geld nodig te hebben om de gevolgen van de brexit op te vangen. -
Enorme groei Action zorgt voor logistieke problemen: moeite met bevoorrading winkels
Discounter Action groeit zo snel, dat de bevoorrading van de winkels onder druk staat en de kans bestaat dat de schappen soms leeg zijn. Door de opening van extra distributiecentra wil de winkelketen de logistieke problemen oplossen.
-
Deadline voor VS en China nadert, gesprekken volgende week hervat
China en de Verenigde Staten hebben vooruitgang geboekt bij hun handelsoverleg in Peking, maar zijn er nog niet uit. De gesprekken gaan volgende week verder in Washington, laten zowel het Witte Huis als de Chinese president Xi Jinping weten. -
PREMIUM
Fout regime? Nederland handelt lekker door met de Saoedi's
De Nederlandse handel met Saoedi-Arabië draait nog net zo hard als voor de diplomatieke clash met het land. De veel-besproken moord op journalist Khashoggi heeft geen enkele invloed gehad. -
FIOD doet inval bij bouwbedrijf Strukton wegens verdenking van omkoping
De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft vanmorgen een inval gedaan bij bouwbedrijf Strukton in Maarssen. Strukton wordt verdacht van het betalen van steekpenningen bij het metroproject in de Saoedische hoofdstad Riyad waar het dochterbedrijf van het beursgenoteerde concern Oranjewoud aan mee bouwt.