Een actie van Greenpeace bij Shell in Londen. Shell maakte vorig jaar 38 miljard euro winst, omgerekend 32 miljard pond.
Volledig scherm
Een actie van Greenpeace bij Shell in Londen. Shell maakte vorig jaar 38 miljard euro winst, omgerekend 32 miljard pond. © AFP

Recordwinst voor Shell: consument betaalde de hoofdprijs, winst gaat naar de aandeelhouders

42,3 miljard dollarOlie- en gasconcern Shell heeft in 2022 een recordwinst van 42,3 miljard dollar (38,4 miljard euro) geboekt. Dat is meer dan een verdubbeling in vergelijking met de nettowinst van een jaar eerder. Het Britse bedrijf profiteerde vorig jaar van de hoge prijzen van olie en gas door de oorlog in Oekraïne.

4 reacties

  • A. Dijk

    2 maanden geleden
    Waarom al deze ophef? Het geld gaat naar de aandeelhouders, mooi toch. De aandeelhouders zijn hoofdzakelijk pensioenfondsen en particulieren die zelf voor een aanvullend pensioen gezorgd hebben. Dankzij deze dividenduitkeringen kunnen de pensioenfondsen hun uitkeringen verhogen dus komt het geld weer bij de kleine man terecht. Die er weer belasting over moet betalen, er boodschappen voor koopt waar hij ook weer belasting over betaald.Zo komt alles toch nog weer als belastinggeld bij de staat
  • P. van den Berge

    2 maanden geleden
    Mensen maak jullie keuze en sla shell over om te tanken en rij naar een andere pomp. Als heel Nederland dit is gaat doen moeten jullie eens zien wat er gaat veranderen. Schandalig dat dit vandaag de dag nog kan en mag, en zolang er vanuit Den haag niets wordt gedaan moeten alle burgers dit maar eens gaan doen om een halt toe te roepen aan deze krankzinnigheid.
  • Eric Moll

    2 maanden geleden
    Shell en alle andere oliebedrijven, inclusief die die gerund worden door een staat, maken woekerwinsten. In elk geval de private ondernemingen als Shell, waarbij de winsten naar aandeelhouders gaan, zouden in rap tempo genationaliseerd moeten worden. Winsten komen dan ten goede van de staat die er in elk geval gewone hardwerkende mensen mee kan gaan helpen. Overigens vind ik dat dit voor alle private bedrijven in de gehele energiesector moet gelden, wereldwijd. Dit is buitenproportioneel.
  • A. Kooi

    2 maanden geleden
    In een woord SCHANDALIG !!!!