Volledig scherm
© REUTERS

Ryanair naar Hoge Raad om claims

Luchtvaartmaatschappij Ryanair stapt naar de Hoge Raad. De Ierse prijsvechter gaat in cassatie tegen een uitspraak van de rechtbank Oost-Brabant. Daarin werd het bedrijf gesommeerd om een drietal reizigers een vergoeding te betalen van ieder 400 euro vanwege vertragingen en annuleringen tijdens de pilotenstaking vorig jaar.

De zaak bij de Hoge Raad leggen, is volgens de advocaat van Ryanair de enige manier om tegen dat vonnis in te gaan. Hoger beroep bij het gerechtshof was uitgesloten omdat de opgelegde vergoeding van 400 euro daar te laag voor was. Ryanair blijft erbij dat sprake was van overmacht. De rechter oordeelde dat een staking niet onvermijdelijk was, omdat Ryanair daar wel degelijk invloed op kon uitoefenen.

Claimorganisatie Aviclaim, die de gedupeerde reizigers bijstaat, benadrukt dat Ryanair bakzeil haalde in eerdere zaken waarbij wel beroep kon worden aangetekend. Het Europese Hof heeft volgens de organisatie in het verleden al uitgesproken dat een staking van het eigen personeel niet onder buitengewone omstandigheden valt.

Stakingen

Bij Ryanair dreigen wederom stakingen. Niet alleen de Ierse piloten willen het werk neerleggen, ook door Brits en Spaans personeel zijn stakingen aangekondigd. Britse piloten gaan twee dagen in augustus staken en leggen ook in september drie dagen het werk neer. Dit uit onvrede over het uitblijven van een goed loonbod van de prijsvechter. Spaanse cabinepersoneel staakt in september uit protest tegen de voorgenomen sluiting van twee bases op de Canarische eilanden. Net als de Ierse piloten hebben zij nog geen data gekozen.