Voor een schijntje vlieg je naar Praag.
Volledig scherm
Voor een schijntje vlieg je naar Praag. © EPA

Ryanair stunt met vliegtickets voor 5 euro

Luchtvaartmaatschappij Ryanair biedt vliegtickets naar tientallen bestemmingen aan voor spotprijzen. Voor de goedkoopste vlucht, van België naar Praag, betaal je 5 euro. Vanaf Nederlandse luchthavens gaan vluchten in mei voor minder dan 15 euro de deur uit. Zo is er al een vlucht naar Bratislava voor 9 euro. Maar pas op, het gaat om enkeltjes.

Een vlucht naar Londen of Manchester kost slechts 10 euro. Marseille, Warschau en Zadar zijn voor 13 euro te bezoeken. Wie zin heeft in een vakantie buiten Europa, kan voor 18 euro naar Fez in Marokko.  Voor minder dan 25 euro vertrekken er vluchten naar Napels, Rome, Milaan, Tenerife, Sevilla, Ibiza, Barcelona, Malaga en Krakau. ,,De algemene voorwaarden zijn van toepassing, de tarieven zijn afhankelijk van beschikbaarheid’’, zo benadrukt de luchtvaartmaatschappij.

Haken en ogen

Er zitten wel wat haken en ogen aan deze deals. Zo zijn alle vluchten enkeltjes; wie naar huis wil, zal dus iets meer moeten betalen. Ook zijn de aanbiedingen alleen geldig op bepaalde dagen in mei. Tot slot is het meenemen van een kleine koffer als handbagage bij Ryanair niet meer gratis. 

Het merendeel van de 38 goedkope vluchten vertrekt vanaf Eindhoven Airport, maar ook vanaf Schiphol Airport en Maastricht Aachen Airport vertrekken enkele vluchten. Wie bereid is de landsgrenzen over te gaan voor een goedkope vlucht, kan het beste de trein naar Brussel pakken. Een vlucht van Charleroi naar Praag kost slechts 5 euro. 

Verkeerde keelgat

De grote kortingsactie voor Pasen schiet Greenpeace in het verkeerde keelgat. ,,Totaal onverantwoord’’, reageert de milieuorganisatie. ,,Door kortingen als die van Ryanair, blijven consumenten voor relatief korte afstanden vliegen. Dat terwijl de luchtvaart een van de meest vervuilende transportsectoren is. Dankzij dit soort acties vliegen we richting klimaatchaos’’, laat een woordvoerder van Greenpeace weten.

Overheden hebben volgens de milieuclub een belangrijk aandeel in het gestunt met ticketprijzen. Doordat er geen accijnzen worden geheven op kerosine en vliegtickets zijn vrijgesteld van btw, kunnen luchtvaartmaatschappijen goedkoop vluchten aanbieden. Daardoor is het voor duurzamere vervoersvormen, zoals de trein, amper mogelijk te kunnen concurreren. ,,Iedereen snapt dat het niet kan dat de trein van Den Haag naar Maastricht duurder is dan een vlucht naar Spanje’’, aldus de zegsman. ,,Maar door overheidsbeleid heeft de consument eigenlijk geen eerlijke keuze.’’

Babytarief

Ryanair kreeg deze week ook al zware kritiek van de Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop, nadat het een nieuwe toeslag invoerde: het zogenoemde babytarief, 25 euro per vlucht voor een kind onder de 24 maanden dat meereist op de schoot van zijn of haar ouders. Het aanrekenen van een vergoeding voor een peuter op schoot is niet ongebruikelijk; heel wat andere luchtvaartmaatschappijen doen het ook.

Consumentenorganisatie Test-Aankoop is vooral tegen het principe. ,,Ouders met jonge kinderen hebben al genoeg zorgen aan hun hoofd bij een vliegreis. Dit is absoluut consumentonvriendelijk’’, zegt woordvoerder Jens Van Herp. Hij wijst erop dat ouders van peuters ook geen vrije keuze hebben: hun kind is nog te klein om in een aparte stoel te zitten.

Klimaatschuld

Voor iedereen die door de klimaatdiscussie niet meer met een schoon geweten kan vliegen, vormen de aanbiedingen een dilemma. Websites als myclimate.org en greentripper.org bieden daarom de mogelijkheid de CO2-uitstoot te compenseren door geld te doneren aan klimaatpositieve projecten. Simpelweg het beginpunt en eindpunt invoeren en de sites doen de rest. 

Wie in de maand mei er even tussenuit wil, kan een lijst met alle bestemmingen hier vinden. Hoelang deze kortingsactie duurt is niet bekend, maar eindeloos zal het niet zijn. 

  1. Veel souvenirwinkels staan op omvallen: ‘Misschien wel de meest vergeten bedrijfstak’

    Veel souvenir­win­kels staan op omvallen: ‘Misschien wel de meest vergeten bedrijfs­tak’

    Buitenlandse toeristen zijn na 15 juni weer welkom in ons land. Dat is goed nieuws voor de honderden souvenirwinkels in Nederland. De souvenirbranche is voor bijna 100 procent afhankelijk van buitenlandse bezoekers en zag de omzet sinds half maart teruglopen tot nagenoeg nul. De verwachting is dat veel winkeltjes het niet zullen redden. ,,We moeten het vooral hebben van Aziaten en Zuid-Amerikanen. Die zien we voorlopig niet terug.’’