Volledig scherm
Een Ryanair-toestel taxiet naar de terminal op de luchthaven van Frankfurt. © AFP

Ryanair veroordeelt staking Duitse piloten

Ryanair is niet te spreken over de 24 uursstaking die de Duitse piloten van de Ierse prijsvechter voor morgen hebben aangekondigd. Volgens de maatschappij valt de nieuwe werkonderbreking niet te rechtvaardigen gelet op de toezeggingen die reeds zijn gedaan in het cao-conflict.

De Duitse piloten kondigden de actie maandagavond aan in hun roep om betere arbeidsvoorwaarden. Ryanair heeft naar eigen zeggen al een loonsverhoging in het vooruitzicht gesteld. Ook zijn de vliegers lokale contracten aangeboden. Daarmee is er geen grond meer voor verstoringen, aldus Ryanair.

Marketingbaas Kenny Jacobs van Ryanair wees in een verklaring ook op de te gortige eisen van Vereinigung Cockpit. De houding van de pilotenvakbond zou volgens hem eerder het faillissement van branchegenoot Air Berlin hebben ingeluid.

Het bedrijf beloofde eerder er alles aan te doen om het volledige vluchtplan uit te voeren. Evengoed vallen circa 150 van de in totaal 400 vluchten uit, zo werd vanmiddag bekendgemaakt. Jacobs zei dat de gedupeerde reizigers zo snel mogelijk geïnformeerd zullen worden.

'Grootste staking ooit'

Het zijn spannende tijden voor wie al een vliegticket heeft geboekt bij Ryanair. Europese vakbonden dreigen met de 'grootste staking ooit' bij de van oorsprong Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij.