Volledig scherm
Shell raffinaderij in Pernis bij Rotterdam. © EPA

Shell richt zich op waterstof: ‘De aarde is stervende’

President-commissaris Charles Holliday van olie- en gasbedrijf Shell ziet in waterstof de ideale technologie om de uitstoot van koolstofdioxide terug te brengen. Daar geeft Shell dan ook 2 miljard dollar aan uit, zei hij tijdens een klimaat- en innovatieforum in Tokio.

Holliday zei dat de aarde 'stervende' is. De juiste regelgeving is volgens hem nodig om dat proces om te keren. Topman Ben van Beurden gaf aan dat er een wereldwijd handelssysteem voor uitstootrechten nodig is. Shell ziet een ‘opmerkelijke versnelling van de klimaatdiscussie’.

Waterstof - samen met zuurstof vormt het water - is een gas dat zonder CO2-uitstoot omgezet kan worden in elektriciteit. Bij dat proces blijft alleen water over als restproduct. Omdat waterstof het meestvoorkomende gas is in het universum, is er veel interesse in de relatief nieuwe technologie. 

Saudi Aramco

Van Beurden ging tijdens het forum in Japan ook in op de aanvallen op oliefaciliteiten van het Saudische staatsoliebedrijf Saudi Aramco. Hij voorziet niet dat die eenmalig zullen zijn. Van Beurden verwondert zich wel over de relatief relaxte reactie van de oliemarkten op de schokken. Shell zelf neemt stappen om vergelijkbare aanvallen als die op Saudi Aramco te voorkomen, aldus de bestuurder.

Shell richt zich al langer meer op gas dan op olie om zo de CO2-uitstoot te verminderen. Het Nederlands-Britse bedrijf bereikte een akkoord om in Groot-Brittannië Hudson Energy Supply, een leverancier van gas en elektriciteit, over te nemen van Just Energy Group. Dat kost Shell 10,5 miljoen pond, omgerekend zo'n 11,7 miljoen euro.

Kijk hier naar Jan Keizers die op waterstof rijdt: ‘Hij kan vlot optrekken’ : 

:

  1. Rusland moet toch miljardenvergoeding betalen in Yukos-zaak

    Rusland moet toch miljarden­ver­goe­ding betalen in Yukos-zaak

    Rusland moet van het gerechtshof in Den Haag toch 50 miljard dollar vergoeding betalen aan enkele aandeelhouders van het voormalige olieconcern Yukos. Eerder kregen de gedupeerde aandeelhouders al gelijk in een zogenoemd arbitragevonnis, maar dat oordeel werd later vernietigd door de rechtbank in Den Haag. Het hof vindt dat de uitspraak van de rechtbank niet juist is, waardoor de arbitrale uitspraak weer van kracht is.