Sluiting horeca zit Sligro dwars
Groothandelsketen Sligro heeft afgelopen jaar bijna een vijfde minder omzet gedraaid door het coronavirus. Vooral de sluiting van veel horecazaken tijdens delen van het jaar zat het concern dwars, zo was al eerder duidelijk geworden.
Delen per e-mail
In het laatste kwartaal van 2020, toen de huidige lockdown van start ging, lag de omzet bijna een derde lager.
Sinds die lockdown zijn consumenten, die in eerdere periodes tijdelijk bij de groothandels hun aankopen mochten doen, ook niet meer welkom. Bovendien moesten ook de restaurants van hotels dicht.
De totale omzet van Sligro bedroeg ruim 1,9 miljard euro. In 2019 kwam er nog net geen 2,4 miljard euro binnen bij het bedrijf, dat merkte dat de omzet in België wat harder terugliep dan in Nederland. Op de Belgische markt is Sligro echter een veel kleinere speler.
De omzetcijfers van Sligro zijn wel beter dan waar analisten in doorsnee op hadden gerekend. Zij gingen uit van opbrengsten iets onder de 1,9 miljard euro.
Gesneden in kosten
Wegens de omzetdaling heeft Sligro stevig in de kosten gesneden. Van de kleine 700 uitzendkrachten die voor de coronacrisis werkten voor de groothandelaar, werken er volgens financieel directeur Rob van der Sluijs nu slechts een handvol voor het bedrijf. Ook niet noodzakelijke investeringen stelt Sligro waar mogelijk uit.
,,In algemene zin kan ik zeggen dat wij cash-flowneutraal konden ondernemen bij lagere omzetten, dus het geld stroomt niet de onderneming uit”, zegt Van der Sluijs. Sligro maakte naast besparingen gebruik van het eerste en derde pakket aan loonsubsidies van de overheid. Van banenverlies bij de circa 5000 vaste werknemers is tot dusver geen sprake, verklaart de Sligro-bestuurder. ,,We willen die vaste kern behouden voor als de markt weer aantrekt.”
Het herstel zal nog even duren, maar Sligro ziet door de vaccinaties perspectief voor herstel. Dat zal, gezien de waarschijnlijke verlenging van de lockdown, niet meer in het eerste kwartaal gebeuren. Maar mogelijk groeit de vraag bij horecabedrijven en cateraars vanaf het tweede kwartaal wel langzaam. ,,De consument gaat als het kan weer heel snel naar het terras, evenementen of het theater”, voorspelt Van der Sluijs.
Later deze maand komt Sligro met de volledige jaarcijfers.
Bekijk al onze economische video's in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVIDEO
Boeren willen deel Noordzee inpolderen voor landbouwgrond
Maak nieuw land in de Noordzee en gebruik het vooral voor landbouw. Daarvoor pleit LTO Nederland in een nieuw plan. De ruimtelijke druk in Nederland is volgens de land- en tuinbouworganisatie nog nooit zo hoog geweest. -
PREMIUM
Monique kreeg coronasteun en moet nu fors terugbetalen: ‘Ik voel me behandeld als een fraudeur’. En zij niet alleen
Ze voelen zich behandeld als fraudeur, de ondernemers die coronasteun ontvingen van de overheid, maar nu ineens een heel groot deel moeten terugbetalen plus een ‘boete’. ,,En ze hebben niets misdaan’’, zegt Brand Timmer van accountantskantoor Timmer in Doornspijk. Hij staat hen bij en ziet een parallel met de toeslagenaffaire. ,,Waar heb ik dit eerder gezien?’’ -
PREMIUMInterview
Directeur Chinese pechbussen doorbreekt stilte: ‘Mijn excuses aan alle reizigers en chauffeurs van Keolis’
Het Chinese BYD is de grootste producent van elektrische voertuigen ter wereld. Maar met de 246 bussen die in Flevoland, Gelderland en Overijssel rijden, wil het niet echt vlotten. De ‘grootste elektrische vloot van Europa’ kent grote storingen, bussen vielen al 200 keer zomaar ineens stil. Nu imagoschade aan het bedrijf knaagt, staat directeur Isbrand Ho van BYD Europe op en vertelt zijn verhaal. -
PREMIUM
Je eigen pak hagelslag maken in nieuwe chocoladefabriek in Brabant
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in Veghel maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. Voor school én een dagje uit. -
Staat moet beleggers SNS Reaal ruim 800 miljoen betalen
De Nederlandse overheid moet onteigende beleggers van de genationaliseerde bank en verzekeraar SNS Reaal nog meer dan 800 miljoen euro uitbetalen. Volgens de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam hebben ze nog recht op die schadeloosstelling, omdat ze eerder onterecht met lege handen achterbleven.
-
Twitter-topman Dorsey en rapper Jay-Z richten bitcoin-fonds op
Twitter-topman Jack Dorsey en rapper en ondernemer Jay-Z richten samen een fonds op met als doel om de virtuele valuta bitcoin het gangbare betaalmiddel te maken voor het internet. Dat heeft Dorsey vrijdag bekendgemaakt. De Twitter-topman, die ook oprichter is van Square, een bedrijf dat financiële diensten en mobiele betaaldiensten biedt, zei in een tweet dat hij en Jay-Z samen 500 bitcoin in hun fonds steken. -
PREMIUM
Consument kan ook niet meer terecht bij Sligro, Makro en Hanos
Maandenlang kon de consument voor het doen van boodschappen (ook) terecht bij groothandels zoals Sligro, Makro en Hanos. Maar sinds donderdag 17 december gaat die vlieger niet meer op: de groothandels zijn nu alleen nog toegankelijk voor ondernemers met een pasje. -
PREMIUM
Wehkamp ‘steunt’ bedrijven die het moeilijk hebben door corona
Het Zwolse online warenhuis Wehkamp ‘steunt partners en bedrijven’ die het moeilijk hebben door corona, maar gaat niet in op suggesties voor extra coronabelasting, solidariteitsheffing of noodfonds. Economen en hoogleraren als Cor Molenaar en Gabriel Zucman deden eerder een beroep op de ‘winnaars’, zoals Wehkamp, van de coronacrisis om hulp te bieden aan de ‘slachtoffers’.