Staat ligt op ramkoers met de luchtvaart: ‘Ze willen alleen hun eigen belang beloond zien’
Het is oorlog tussen de luchtvaartsector en de Nederlandse staat. Volgens het kabinet doen luchtvaartmaatschappijen niets aan de hinder en overlast die ze veroorzaken en is daarom krimp van het aantal vluchten nodig. De maatschappijen vinden dat de overheid daarmee alle regels en afspraken schendt.
Dat bleek dinsdag bij het kort geding in Haarlem dat de luchtvaartsector heeft aangespannen tegen de staat en luchthaven Schiphol. Die willen het aantal vluchten op de luchthaven in november terugbrengen van een half miljoen naar 460.000 per jaar, vooruitlopend op verdere krimp naar 440.000 starts en landingen.
Het is een bijzonder kort geding, dat niet alleen met een duur van ruim negen uur zijn naam geweld aandoet. Met 29 advocaten in de zaal is de zaak volgens de rechtbankpresident voer voor het Guinness Recordboek.
Volgens de maatschappijen zijn bij het krimpbesluit niet alle alternatieven afdoende onderzocht, overlegd en onderbouwd afgewezen, zoals de EU-regels voorschrijven. In plaats daarvan zou de minister een ‘experimenteerregeling’ misbruiken om de Europese beoordeling te omzeilen.
De luchtvaartsector wil minister Mark Harbers’ ‘onder stoom en kokend water’ opgestelde krimpplan van tafel hebben. En daar is haast bij: maatschappijen moeten half april hun plannen voor vluchten in het winterseizoen indienen bij de slotcoördinator.
Eindeloze groei
Volgens landsadvocaat Jelmer Procee voldoet de krimpingreep wel aan de regels en is een afname van het aantal vluchten nodig om geluids- en milieuoverlast rondom de luchthaven in te perken. ,,Er moet een balans worden gezocht tussen leefomgeving en het belang van Schiphol voor de Nederlandse economie. De staat bevindt zich tussen twee uitersten en neemt de belangen van alle betrokkenen in ogenschouw. De maatschappijen willen alleen hun belang beloond zien.”
,,De maatschappijen reageren uit de gedachte dat er zoiets bestaat als eindeloze groei,” zegt hij in zijn pleidooi. ,,Het blijft de staat verbazen hoezeer maatschappijen tegen krimp zijn. Ook zij moeten zich realiseren dat het vanwege alle geluidsoverlast tijd is voor een nieuwe balans tussen hinder en vliegverkeer. Dat de maatschappijen claimen dat ze zich ook voldoende inspannen om hun hinder terug te brengen, komt niet overeen met onze visie.”
Een ‘gebalanceerde aanpak’ met inspraak en onderzoek is volgens de landsadvocaat voor het eerste stukje krimp niet nodig, omdat sprake is van een ‘experimenteerregeling’, die ooit is afgesproken om snel maatregelen rondom Schiphol te beoordelen – zoals het verleggen van vliegroutes – om geluidsoverlast in te perken. ,,Er is geen juridische basis meer voor 500.000 vluchten.”
,,Met de experimenteerregeling kan worden proefgedraaid voor de uiteindelijke krimp tot 440.000 vluchten,” aldus Procee. “De uitkomsten kunnen worden gebruikt om nieuwe normen vast te stellen. Omwonenden krijgen minder hinder en de luchtvaartmaatschappijen meer zekerheid.”
Europese voorschriften
De maatschappijen zien dit compleet anders. ,,Van een experiment is geen sprake. Het is een kunstgreep om te ontkomen aan Europese voorschriften,” aldus advocaat Pieter Huizing namens KLM. ,,Het is een tussenstap naar verdere krimp, waarvan de door Europa voorgeschreven gebalanceerde aanpak pas onlangs is begonnen.”
Volgens de maatschappijen staat nog helemaal niet vast dat Europa krimp goedkeurt. De Europese Commissie heeft daarover nog geen enkel stuk ontvangen. “De regeling is onrechtmatig, in strijd met nationaal, Europees en mondiaal recht. Er is niet onderbouwd waarom een snelle krimp nu gerechtvaardigd zou zijn en er is sprake van onjuiste berekeningen en oude data.”
De mondiale brancheorganisatie van luchtvaartmaatschappijen, Iata, zegt dat met krimp zelfs internationale verdragen worden geschonden, zoals het alomvattende luchtvaartverdrag van Chicago en de open skies-overeenkomst met de Verenigde Staten, die wederzijds ongehinderd vliegverkeer regelen. Het Amerikaanse ministerie van Transport zou Nederland daar al op hebben aangesproken.
Geluidsreductie van 50 procent
,,We ondersteunen de intentie van de minister om de leefomgeving te verbeteren,” aldus KLM. ,,We denken niet alleen aan ons eigen belang, maar hebben ook oog voor de economie. KLM investeert circa 10 miljard in vervanging van haar vloot, wat leidt tot geluidsreductie van 50 procent.” Maar met de terugdringing van het aantal vluchten kunnen maatschappijen de vlootvernieuwing moeilijker dragen. ,,Zulke investeringen gaan uit van een toekomstperspectief dat bestond voordat de minister tot krimp besloot.”
Volgens de maatschappij is het aantal gehinderden rondom Schiphol daardoor sinds 2017 al met een derde afgenomen. Dat weerspreekt bewonersgroep Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder (RBV) die zich, pikant genoeg, aan de zijde van de staat heeft geschaard terwijl het in juni juist tegenover de overheid staat in een rechtszaak vanwege de jarenlange vliegoverlast.
,,De hinder is de afgelopen jaren juist gegroeid en zorgt voor meer slaapverstoring, met name in Aalsmeer, Uithoorn, Heiloo en Castricum,” zegt advocaat Channa Samkalden van RBV. “Alleen in coronatijd daalde de hinder en slaapverstoring omdat minder werd gevlogen. Sindsdien is het weer toegenomen.”
,,Het bestaande systeem van anticiperend handhaven beschermt omwonenden dus niet. De luchtvaartmaatschappijen willen een situatie voortzetten die onrechtmatig is tegen omwonenden omdat de wettelijke onderbouwing ontbreekt.”
Uitspraak volgt uiterlijk op 7 april.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Niet zelden ga ik op zoek naar gevonden voorwerpen in de vagina
-
Met video
Ook na afvoeren activisten blijft milieu een strijdpunt op aandeelhoudersvergadering Shell
Een uur lang wisten milieuactivisten de aandeelhoudersvergadering van Shell te verstoren. Maar ook toen de vergadering doorging, bleef het klimaatbeleid van Shell de discussie domineren. -
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden? -
PREMIUM
Sommige producten in prijs verlaagd: ‘Supermarkten spelen in op verlies koopkracht’
Lidl kondigt dalende prijzen aan. Komt er een prijzenoorlog aan in de supermarkten? Deskundigen zien vooral een ‘strategie’. Want de Nederlander is steeds gekker op aanbiedingen. -
PREMIUM
Niet aansprakelijk voor chaos door drukte? Top van Schiphol moet zich bij de rechtbank melden
Topmanagers van Schiphol moeten zich volgende maand verantwoorden bij de rechtbank in Haarlem over hun rol bij de druktechaos op de luchthaven vorig jaar. Een groep luchtvaartmaatschappijen wil zo de miljoenenschade die ze hebben geleden, alsnog vergoed krijgen. Schiphol wijst tot nu toe alle aansprakelijkheid af.Luchthaven Schiphol, Amsterdam
-
PREMIUM4
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
-
-
-
PREMIUM3
Winkeliers openen eigen pop-up banenwinkels, eerste komt in hartje Deventer: ‘Niets doen is geen optie’
Winkeliers kampen met personeelstekorten en openen nu pop-up banenwinkels. De eerste rolt volgende week in hartje Deventer de rode loper uit voor klanten en potentiële sollicitanten. ,,Niets doen is geen optie. De geijkte manier van personeel werven werkt niet meer.”Deventer -
PREMIUM12
Ermelo verdubbelt dwangsommen eendenslachterij, maar die ‘doet het al 55 jaar zo’
Als de Ermelose eendenslachterij Tomassen Duck-To buiten de toegestane uren blijft slachten, kan het bedrijf een flinke rekening tegemoet zien. Tot dusver paste Tomassen zijn werkwijze onder druk van dwangsommen niet aan. ‘Zo doen we het al 55 jaar.’ De gemeente verdubbelt nu het bedrag dat de slachterij moet betalen voor iedere overtreding waarop ze wordt betrapt.Ermelo