Volledig scherm
© Mark Reijntjens

'Teamleden zijn soms drukker met het team dan met werk'

OP DE WERKVLOERZet je goede medewerkers in een team, vallen de resultaten toch vies tegen. Hoe kan dat? Wetenschappers denken dat medewerkers vooral bezig zijn met in het team te worden geaccepteerd en gewaardeerd. 

In zo'n omgeving praten ze over werkzaken die ze allen kennen en kunnen delen. Samen herkauwen is veiliger.  Zo voelt iedereen zich al snel thuis in de nieuwe kudde. 

Knus, maar het gaat ten koste van een unieke inbreng, nieuwe informatie of een ander perspectief, denken de onderzoekers. Zonder het delen en integreren van juist verschillende soorten kennis kan werken in teams zelfs tot lagere productiviteit leiden.

Quote

Het werkt om persoonlij­ke kwalitei­ten te benoemen

Bedrijven proberen dit probleem aan te pakken. Laatst was ik op bezoek bij een multinational. Ook daar hebben ze behoefte aan nieuwkomers met veel ervaring van elders. Die moeten in een nieuw team natuurlijk niet vastlopen op 'zo doen wij dat hier niet' en op samen herkauwen. 

Dan belandt de jarenlange ervaring die je net hebt ingekocht pardoes in de prullenbak. Bij deze multinational maken ze dit bespreekbaar en praten ze over de waarde van de oudere nieuwkomers.

Slim, ook omdat uit onderzoek blijkt dat het werkt om in teams ieders persoonlijke kwaliteiten te benoemen. Mensen voelen zich gewaardeerd en dat geeft ze een kontje om met nieuwe inbreng te komen. Zo verander je in de teamvergadering 'wij doen dat hier niet zo' in 'waarom doen we het hier niet eens zus?'

Teamwerk is dus bouwen aan werkrelaties. Lastig dat er ook nog gewerkt moet worden. Een groep Amerikaanse en Engelse wetenschappers had daar eens een oplossing voor. Ze wilden het 'ik ben oké'-gevoel een boost geven nog vóór medewerkers in het team zouden stappen. De redenering is dat iedereen zich beter voelt met een opgepoetst positief zelfbeeld. 

Voor dat poetswerk stelden ze voor gebruik te maken van ieders sociale kring van vrienden, familie en collega's. Die konden momenten beschrijven waarop de medewerker iets bijzonders deed voor zijn moeder of een schoolvriend. Na lezing zou die met versterkt zelfbeeld het team instappen en voor je het weet een uniek inzicht op tafel smijten.

Hier ligt een mooie klus voor personeelszaken. Betere bedrijfsresultaten beginnen met een telefoontje. Kan mama even een briefje schrijven?

Klik hier voor eerdere afleveringen in de rubriek Op de werkvloer.