Techinvesteerder Prosus onderuit op Damrak
BeursTechinvesteerder Prosus was vandaag de sterkste daler op het Damrak met een verlies van 4,6 procent. Het bedrijf deed een deel van zijn belang in het Chinese internetbedrijf Tencent in de verkoop. Met de opbrengst wil Prosus meer financiële armslag hebben om in andere bedrijven te investeren. Sowieso was het een mindere dag voor technologiebedrijven.
Delen per e-mail
Prosus’ moederbedrijf Naspers stak in 2001 zo’n 32 miljoen dollar in Tencent, dat toen nog een klein internetbedrijf was. Nu is het belang van de Zuid-Afrikanen van bijna 29 procent zo’n 239 miljard dollar waard. Het is niet de eerste keer dat Naspers en Prosus een deel van hun belang verzilveren. In 2018 verkocht mediabedrijf Naspers, dat zijn internetinvesteringstak toen nog niet op eigen benen had gezet, ook al eens 2 procent van de aandelen.
De AEX-index in Amsterdam sloot mede door het verlies van Prosus met een min van 0,5 procent op 710,08 punten. De MidKap verloor 0,1 procent tot 1043,24 punten. Air France-KLM won daarbij dik 5 procent. Elders in Europa bleven de graadmeters dicht bij huis. Frankfurt verloor 0,2 procent. Parijs sloot 0,1 procent hoger. Londen was een positieve uitschieter met een winst van 0,9 procent, mede dankzij het snelle vaccinatieprogramma van de Britten en een daling van het Britse pond.
De handel kreeg onder andere steun van beter dan verwachte cijfers over de Europese dienstensector, die evengoed wel een lichte krimp liet zien. Eerder bleek al dat de activiteit in de Europese industrie flink is toegenomen, waarmee de economie de lockdowns beter lijkt te hebben doorstaan dan gevreesd.
Just Eat
In Amsterdam stonden naast Prosus ook de aandelen van chipbedrijf ASMI en chipmachinemaker ASML onder druk. Maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway was de sterkste stijger met een winst van bijna 4 procent.
Shell sloot een fractie lager. De winterstorm die de olie- en gasindustrie in de Amerikaanse staat Texas tijdelijk stillegde, kost Shell 200 miljoen dollar. Ondanks deze tegenvaller denkt het concern wel dat er bij oliewinning winst zal worden gemaakt.
Vaccin
AstraZeneca daalde 1,2 procent in Londen. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) oordeelde dat ernstige problemen met het bloed moeten worden beschouwd als zeer zeldzame bijwerkingen van het coronavaccin van AstraZeneca. De voordelen van het vaccin wegen volgens onderzoekers zwaarder dan het zeer kleine risico op de vorming van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie).
De euro was 1,1890 dollar waard, tegenover 1,1845 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,1 procent goedkoper op 58,71 dollar. Brentolie daalde 0,9 procent in prijs tot 62,16 dollar per vat.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
vijf doden
Rijkste man van Tsjechië omgekomen bij helikoptercrash, Nederlands bedrijf rouwt
Een helikoptercrash in Alaska heeft het leven gekost aan de rijkste man van Tsjechië, miljardair Petr Kellner. Ook vier andere mensen kwamen om het leven, maakte zijn in Nederland gevestigde investeringsfonds PPF Group bekend. -
Doek valt opnieuw voor Kijkshop: webwinkel failliet
Webwinkel Kijkshop.nl is door de rechtbank in Den Haag failliet verklaard. Daarmee valt opnieuw het doek voor Kijkshop, dat vroeger een bekende winkelketen was. -
Nieuw reddingsplan van 4 miljard voor Air France KLM
Air France KLM heeft een nieuw reddingsplan gepresenteerd om het bedrijf door de coronacrisis heen te helpen. Het water staat het bedrijf aan de lippen omdat het aantal reizigers is gekelderd. Nieuw kapitaal en minder lasten moeten Air France en KLM gaan helpen. -
PREMIUM
Sierteelt niet langer in zwaar weer: ‘We willen allemaal een bloemetje op tafel’
De sierteelt heeft zich beter door de coronacrisis geknokt dan verwacht. Dat komt mede door de afname op de Nederlandse markt. Hortensiakweker Kees Preesman uit Strijen haalt opgelucht adem. ,,Iedereen wil zijn tuin of huis opfleuren.’’ -
PREMIUM
Dit zijn de grootste zorgen over datacenters: van waterslurpers tot chemicaliëndumpers
De zorgen over de komst van mega-datacenters nemen toe. In Zeewolde moet vandaag een informatieavond deze onrust wegnemen. Van energieslurpers tot waterverspillers, datacentra hebben de laatste tijd een slechte naam gekregen. Terecht of niet?
-
Sterkere economische groei in Nederland door coronasteun VS
Doordat de wereldeconomie dit jaar aanzienlijk harder aantrekt dan gedacht, is er ook in Nederland meer economische groei mogelijk. Dat voorspelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat zijn ramingen mondiaal en ook voor Nederland heeft opgekrikt. -
Na Monopoly krijgt ook Levensweg een moderne metamorfose
Na Monopoly krijgt ook bordspel Levensweg een opfrisbeurt. Producent Hasbro vond het na meer dan 60 jaar de hoogste tijd het spel aan te passen aan de huidige samenleving. Dit betekent onder meer dat een gezin in de nieuwe versie ook kan bestaan uit twee vaders of twee moeders. -
‘Frankrijk wil af van verouderde Europese begrotingsregels’
Frankrijk wil af van de begrotingsregels die gelden binnen de Europese Unie. Nu is het nog zo dat de staatsschuld niet hoger mag zijn dan 60 procent van het nationaal product. Het begrotingstekort mag maximaal 3 procent zijn.