Volledig scherm
Elon Musk. © REUTERS

Tesla-baas Musk gaat kapot aan stress en slaapgebrek: Ik doe geen oog dicht!

Het gaat niet goed met Elon Musk. Een teken aan de wand zijn de tweets die de Tesla-topman verstuurde over het van de beurs halen van zijn bedrijf en de ophef die de berichten veroorzaakten. In een interview met The New York Times laat de ogenschijnlijk onvermoeibare miljardair weten aan het eind van zijn latijn te zijn. ,,Zonder slaappillen doe ik geen oog meer dicht.’’

Ondanks Musks tekst en uitleg over zijn berichten, waarin hij claimde dat de financiering zelfs al rond was, is de raad van bestuur van Tesla zich duidelijk rot geschrokken. Waar is de grote baas in godsnaam mee bezig? Tot overmaat van ramp is de Amerikaanse beurswaakhond SEC een officieel onderzoek begonnen naar de uitlatingen van de tech-entrepreneur, met mogelijk verstrekkende gevolgen voor het bedrijf en Elon Musk zelf. 

De New Yorkse krant, die vandaag meldde dat het Tesla-bestuur met spoed op zoek is naar een operationeel directeur om Musk bij te staan, voelde de gedreven Amerikaan aan de tand over zijn recente uitglijders. Uit ’s mans geëmotioneerde antwoorden blijkt dat het afgelopen jaar hem niet in de koude kleren is gaan zitten. Hij staat bol van de stress. Veroorzaakt door productieproblemen en ‘kwaadwillende’ investeerders. 

120 uur werken per week

Quote

Ik was niet stoned. Wiet is niet goed voor de productivi­teit

Elon Musk

,,Ik werk zo’n 120 uur per week’’, zegt Musk, die naast Tesla ook nog het ruimtevaartbedrijf SpaceX en het tunnelgraafconcern Boring Company runt. Om nog een beetje aan slapen toe te komen, slikt hij het middel Zolpidem. ,,Zonder doe ik vaak geen oog meer dicht’’, verzucht hij. Musk geeft dan ook toe dat zijn fysieke gezondheid achteruitgaat, maar ook op andere vlakken eisen de zenuwen en het gebrek aan nachtrust hun tol.

De raad is bang dat Musks medicijngebruik hem juist wakker houdt en verantwoordelijk is voor zijn nachtenlange twittersessies. Volgens een aantal bestuursleden gebruikt hij ook af en toe partydrugs. Anderen zien in het bedrag van 420 dollar dat Musk in zijn gewraakte tweets noemde een verwijzing naar de datum van 20 april, een feestdag onder Amerikaanse cannabisgebruikers. ,,Ik was niet stoned’’, zegt Musk erover. ,,Wiet is niet goed voor de productiviteit.’’

Afgelopen jaar uitputtingsslag

,,Het afgelopen jaar is het moeilijkste en pijnlijkste in mijn carrière geweest’’, zegt Elon. ,,Het was een uitputtingsslag.’’ Regelmatig was de Tesla-baas drie of vier dagen achtereen in de autofabriek te vinden. ,,Zonder naar buiten te gaan.’’ Het gevolg was dat hij zijn kinderen of vrienden dagenlang niet zag. Zelfs op zijn 47ste verjaardag was Musk ‘gewoon’ aan het werk.

Het had weinig gescheeld of hij had twee dagen later de bruiloft van zijn broer, waarbij hij getuige zou zijn, helemaal gemist. Twee uur voor de huwelijksceremonie kwam hij binnenzeilen. Na afloop vloog hij direct terug naar het Tesla-hoofdkantoor. Sinds 2001, toen hij noodgedwongen met malaria het bed moest houden, heeft Musk nooit langer dan een week vakantie genomen.

10.000 Tesla's per week

Quote

Het afgelopen jaar is het moeilijk­ste en pijnlijk­ste in mijn carrière geweest

Elon Musk

En ook nu zit een rustmoment er niet in. De autobouwer rapporteerde een verlies van 520 miljoen dollar in het afgelopen kwartaal. Op elke verkochte auto moet Tesla 11.000 euro bijleggen, zo werd duidelijk. De hoop is om in de tweede helft van het jaar voor het eerst winstgevend te worden, maar daarvoor moet de fabrikant de productie fors opvoeren. Tegen december moeten wekelijks 10.000 elektrische auto’s van de band rollen.

Musk zegt te balanceren tussen ‘lachen en huilen’. Hij schrijft veel van de spanningen toe aan investeerders, zogenaamde ‘short sellers’, die erop gokken dat Tesla de doelstellingen niet zal halen en het aandeel op de beurs onderuit zal gaan. ,,Ze proberen wanhopig een verhaal naar buiten te brengen dat mogelijk zal uitmonden in de vernietiging van Tesla.’’ Na zijn tweets over het terugtrekken van de aandelen ging de koers omhoog.

'Het ergste moet nog komen'

Marktmanipulatie’, roepen deskundigen die menen dat Musk zich mogelijk schuldig heeft gemaakt aan beursfraude. Als uit het onderzoek van de SEC blijkt dat Musk de herfinanciering niet rond heeft, zoals hij berichtte, hebben hij en zijn bedrijf een groot probleem. ,,Bezien vanuit een persoonlijk standpunt moet het ergste nog komen’’, zegt hij in het interview.

Tesla mag dan vaart zetten achter de zoektocht naar een nieuwe CEO, Musk zegt dat er, voor zover hij weet, niet actief naar een rechterhand wordt gezocht. Ook heeft hij duidelijk geen spijt van zijn opzienbarende tweets. ,,Waarom zou ik? Als jullie iemand kennen die de klus beter klaart, laat het me alsjeblieft weten’’, zegt hij vol vuur. ,,Ze mogen de teugels nu direct overnemen.’’

Nog geen dag na het interview met The New York Times gebeurde waar Elon Musk zich het drukst over maakt. Het aandeel zakte binnen een uur na opening van de beurs in New York zo'n 8 procent. Na zijn tweets en het openhartige en emotionele vraaggesprek lijken Musk en zijn irrationele gedrag zelf het grootste gevaar voor de toekomst van Tesla te vormen.