Toekomst voor de laatste nertsenfokkerijen uitzichtloos: ‘Veertig jaar voor niets gewerkt’

Uitzichtloos. Een andere omschrijving is er niet voor nertsenhouders in Nederland. Deze bedrijfstak is per 2024 verboden, geld om te stoppen komt er niet. Wim Meijer en zijn zoons Rik en Tim uit het Overijsselse Vriezenveen over dat verbod, de zelfdodingen in de sector en de toekomst. „Ik heb veertig jaar voor niets gewerkt.”

Wim Meijer (57) leunt naar achteren in zijn stoel. We zitten in het kantoortje van zijn nertsenfokkerij in het buitengebied van Vriezenveen. Na overleg met zijn zoons Rik (28) en Tim (26) is hij ingegaan op het interviewverzoek. Om te laten zien wat ze doen, hoe ze het doen en waarom ze het doen. „We hebben niets te verbergen.” Ze nemen alle tijd, er blijft geen deur gesloten, geen vraag onbeantwoord. Het is een uniek inkijkje in een nertsenfokkerij. En in Wim Meijers ziel.

  1. Veel souvenirwinkels staan op omvallen: ‘Misschien wel de meest vergeten bedrijfstak’

    Veel souvenir­win­kels staan op omvallen: ‘Misschien wel de meest vergeten bedrijfs­tak’

    Buitenlandse toeristen zijn na 15 juni weer welkom in ons land. Dat is goed nieuws voor de honderden souvenirwinkels in Nederland. De souvenirbranche is voor bijna 100 procent afhankelijk van buitenlandse bezoekers en zag de omzet sinds half maart teruglopen tot nagenoeg nul. De verwachting is dat veel winkeltjes het niet zullen redden. ,,We moeten het vooral hebben van Aziaten en Zuid-Amerikanen. Die zien we voorlopig niet terug.’’