Wiebe Draijer,  bestuursvoorzitter Rabobank.
Volledig scherm
Wiebe Draijer, bestuursvoorzitter Rabobank. © Shody Careman

Topman Rabobank sluit boete in verband met witwaskwestie niet uit

Rabobank krijgt mogelijk nog te maken met een boete vanwege tekortschieten bij het tegengaan van witwassen. Topman Wiebe Draijer sluit dat niet uit, zei hij bij de presentatie van de jaarcijfers. Onder druk van de lage rente en economische tegenwind is de winst van Rabobank afgelopen jaar flink gekelderd.

In november werd al bekend dat Rabobank op last van De Nederlandsche Bank (DNB) tienduizenden klanten opnieuw aan het doorlichten is op mogelijke witwasrisico’s. Het financiële concern was op de vingers getikt omdat de onderbouwing van 40.000 klantdossiers in de laagste risicoklasse onvoldoende zou zijn. DNB gaat in april kijken of Rabobank zijn zaakjes dan wel op orde heeft. Draijer durft niet te zeggen wat dan de conclusie zal zijn en of er nog ingrepen nodig zullen zijn.

De nettowinst kwam vorig jaar uit op 2,2 miljard euro. Dat is aanzienlijk lager dan de recordwinst van 3 miljard euro uit 2018. Het ongunstige renteklimaat had grote impact op de resultaten. Zo heeft Rabobank zijn belang van 30 procent in verzekeraar Achmea met 300 miljoen euro afgewaardeerd. Eerder deze week werd al bekend dat vermogende spaarders later dit jaar ook bij Rabobank rente moeten gaan betalen over hun spaargeld. Spaarders die minder dan 1 miljoen euro op hun rekening hebben, krijgen wel nog altijd 0,01 procent rente.

Stroppenpot

De coöperatieve bank kampt tevens met flink toegenomen kredietvoorzieningen, als gevolg van economische omstandigheden in bijvoorbeeld Zuid-Amerika. Volgens Draijer is er ongeveer 1 miljard euro in de zogeheten stroppenpot gestopt voor leningen die mogelijk nooit terugbetaald worden. Onder meer klanten van Rabobank in de suikerbranche hebben het moeilijk.

De bankensector ligt de laatste tijd onder een vergrootglas in verband met witwaskwesties. DNB had Rabobank al eens een boete opgelegd van iets meer dan 1 miljoen euro. Dat ging om gebreken bij de registratie van klanten, waarmee de bank niet voldeed aan antiwitwasregels. Rabobank schikte begin 2018 tevens een zaak in de Verenigde Staten voor 298 miljoen euro. Bij vestigingen van een dochteronderneming in de buurt van de grens met Mexico hielden klanten zich jarenlang bezig met verdachte praktijken.