Vakbonden eisen: géén gedwongen ontslagen bij KLM
videoGeen gedwongen ontslagen, geen vervanging van vaste KLM-medewerkers door flexwerkers en geen salarisverlies voor KLM’ers die hun baan verliezen. Dat eisen de vakbonden naar aanleiding van het massaontslag dat KLM vrijdag aankondigde.
Delen per e-mail
KLM wil de komende anderhalf jaar 5000 arbeidsplaatsen schrappen, waarvan 1500 via gedwongen ingrepen.
,,Dit is een hard gelag,” zegt secretaris Dario Fucci van de KLM-ondernemingsraad. ,,We hebben de afgelopen jaren ontzettend ons best gedaan het bedrijf gezond te krijgen. Dat wordt binnen een half jaar teniet gedaan.”
,,Het worden pittige tijden en het wordt moeilijk om aan de voorwaarden van KLM te voldoen. Het bedrijf heeft een eenvoudige rekensom gemaakt, maar daarover moet nog overeenstemming komen met de OR. Ik snap hoe ze aan de getallen komen, maar het is aan ons om het belang van de medewerkers tegen dat van het bedrijf af te wegen. Daarover is nog geen overeenstemming met de vakbonden en de ondernemingsraad. Er is nog geen goed gesprek geweest.”
Gedwongen ontslagen
Vakbond FNV houdt, ondanks de plannen van KLM, vast aan de eis dat er in de coronacrisis geen gedwongen ontslagen vallen. De bond is bang dat de maatschappij vrijkomende werkplekken zal opvullen met tijdelijke krachten, mogelijk zelfs flexwerkers die de afgelopen maand door KLM aan de kant zijn gezet.
,,Deze ingreep mag niet leiden tot onzekere contracten,” zegt bestuurder Jan van den Brink. ,,Wij willen geen groei zien van het aantal medewerkers met een flexcontract, terwijl mensen met vaste contracten buiten de deur worden gezet.”
,,Nu we de aantallen gezien hebben, denken we dat de boventalligheid van personeel zeker oplosbaar is via andere wegen dan gedwongen ontslag. We hebben maatwerkoplossingen nodig. We denken aan herplaatsing van werknemers binnen het bedrijf, detachering, vrijwillig deeltijdwerken, onbetaald verlof en omscholing. KLM heeft bevestigd dat zij bereid zijn hierover afspraken te maken.” De maatschappij moet met de bonden nog een sociaal plan opstellen voor de ingrepen.
Drama
,,Het is een drama,” zegt Gertjan Tommel van de Unie. ,,We gaan er alles aan doen om KLM te overtuigen dat gedwongen ontslagen overbodig zijn. Grondmedewerkers en kantoorpersoneel worden het zwaarst getroffen. KLM vindt dat daar te veel mensen werken voor de activiteiten die de komende jaren worden uitgevoerd en dat zulk personeel moeilijk elders in het bedrijf kan worden ondergebracht. De Unie zal zich ervoor inzetten dat mensen kunnen omscholen en met steun van het bedrijf op andere plekken worden ingezet.”
Vakbond CNV vindt de ingrepen niet rechtvaardig verdeeld over de verschillende bloedgroepen binnen de KLM Groep. De bond wil bovendien niet dat KLM’ers die voor ontslag zijn geoormerkt eerst salaris moeten inleveren, zoals het kabinet van KLM heeft geëist, zodat later hun WW-uitkering ook nog eens lager wordt. ,,Dan worden deze mensen dubbel gepakt,” zegt CNV-bestuurder Michiel Wallaard.
Nederland wierp KLM een reddingsboei van ‘2 tot 4 miljard euro’ toe om in de coronacrisis overeind te blijven:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMInterview
Directeur Chinese pechbussen doorbreekt stilte: ‘Mijn excuses aan alle reizigers en chauffeurs van Keolis’
Het Chinese BYD is de grootste producent van elektrische voertuigen ter wereld. Maar met de 246 bussen die in Flevoland, Gelderland en Overijssel rijden, wil het niet echt vlotten. De ‘grootste elektrische vloot van Europa’ kent grote storingen, bussen vielen al 200 keer zomaar ineens stil. Nu imagoschade aan het bedrijf knaagt, staat directeur Isbrand Ho van BYD Europe op en vertelt zijn verhaal. -
Chemiereus Bayer koopt claims rond Roundup af met twee miljard dollar
De Duitse chemiereus Bayer heeft een overeenkomst gesloten ter waarde van 2 miljard dollar voor het afhandelen van toekomstige claims rond de onkruidverdelger Roundup, die kankerverwekkend zou zijn. Het bedrijf en advocaten die Amerikaanse consumenten vertegenwoordigen bereikten daarover een akkoord. -
PREMIUM
Beleggers over bonus ASML-top: Regels aangepast ‘tijdens de wedstrijd’
De bestuurstop van ASML voldeed in 2020 niet aan alle criteria om recht te hebben op een volledige bonus. Toch werd het hele bedrag van 21,8 miljoen euro toegezegd aan de zes bestuurders. Beleggersvereniging VEB uit kritiek. -
PREMIUM
Keolis: ergste problemen met elektrische vloot lijken verholpen, ook die van plotseling stoppende bussen
Keolis heeft de belangrijkste problemen met de 246 elektrische bussen opgelost, denkt het busbedrijf. De kans dat een bus plotseling stilvalt, lijkt voorbij. Vooral dat probleem had grote aandacht van Keolis omdat dat tot gevaarlijke situaties kon leiden. -
PREMIUM
Fabrikant Viking ontvangt honderden bestellingen per dag: 'Schaatsgekte nog groter door corona’
Bij schaatsfabrikant Viking in Almere is de schaatsgekte goed merkbaar. De bestellingen stromen binnen. Eigenaar Jaap Havekotte: ,,Nederland is altijd al een schaatsland geweest, maar corona maakt de schaatsgekte nog groter dan anders.”
-
Ook detailhandel sleept staat voor de rechter: ‘Na verlies van 7 miljard móeten de winkels open’
Brancheorganisatie INretail eist via een kort geding dat de winkels zo snel mogelijk weer (helemaal) opengaan. INretail heeft vanmiddag de dagvaarding de deur uitgedaan en verwacht dat de rechter de zaak volgende week behandelt. ,,Het kan zo niet langer, we verliezen 700 miljoen omzet per week.’’ -
PREMIUM
Deventer ondernemer Aram Malas (‘Het is tijd voor actie’) helpt 16 studenten aan afstudeerplek
Er is een schreeuwend tekort aan afstudeerplekken voor studenten. Aram Malas van het Deventer automatiseringsbedrijf MA-IT kan dat niet aanzien. ,,Het is tijd voor actie.” Hij biedt nu in een klap zestien studenten een afstudeerplek aan. En dat is een record voor het bedrijf dat zelf 92 medewerkers telt. Hij besteedde altijd al veel aandacht aan stageplaatsen. Maar doet daar nu een hele schep bovenop. -
Alex Rentier nieuwe ceo Keolis Nederland
Alex Rentier is de nieuwe ceo bij Keolis Nederland. De busvervoerder was na het vertrek van Frans Janssen november vorig jaar op zoek naar een opvolger.