Volledig scherm
© ANP

VCP stemt als laatste vakbond in met pensioenakkoord

Ook de achterban van VCP heeft ingestemd met het pensioenakkoord. Eerder gaven de achterban van FNV én CNV al hun fiat aan de gemaakte afspraken.

Bij VCP (de Vakcentrale voor Professionals) zijn zo’n 50 kleinere bonden aangesloten, waaronder De Unie, de politiebond ACP en pilotenvakbond VNV. Vorige week zei een ruime meerderheid van 76 procent FNV-leden ‘ja’ tegen het onderhandelingsresultaat. Van de CNV-leden stemde 79 procent in. 

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid reageerde tevreden op de instemming van de VCP-leden: ,,Goed dat er breed draagvlak voor is”, aldus de bewindsman. De werkgevers hadden al ingestemd met de pensioendeal. Nu de drie grootste vakbonden akkoord zijn, kan Koolmees de plannen samen met een stuurgroep verder gaan uitwerken. 

In die stuurgroep zitten niet alleen vertegenwoordigers van het kabinet, de werkgevers en vakbonden, ook pensioenuitvoerders, toezichthouders en onafhankelijke externe deskundigen worden bij de uitwerking betrokken. 

AOW

Het kabinet en de sociale partners werden het begin van deze maand na meer dan negen jaar eens over de hervorming van het pensioenstelsel. In het akkoord is onder andere afgesproken dat pensioenen in goede tijden straks gemakkelijker kunnen worden verhoogd en in slechte tijden sneller verlaagd. Belangrijk voor de vakbonden is dat de AOW-leeftijd tot 2022 wordt bevroren op 66 jaar en 4 maanden. Deze loopt daarna op tot 67 in 2024, waarmee de stijging veel langzamer is dan eerder gepland.

Vorig jaar leken de partijen er bijna uit, maar eind november klapten de onderhandelingen. De hoogte van de AOW-leeftijd was toen een van de grootste struikelblokken.