Volledig scherm

Veehandelaar verdacht van gesjoemel met keurmerk ‘Beter Leven’

Een Brabantse veehandelaar wordt verdacht van gesjoemel met certificaten, waardoor vlees ten onrechte in aanmerking kwam voor twee sterren van het Beter Leven-keurmerk voor dierenwelzijn. 

Rechercheurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben gisteren onderzoek gedaan bij het bedrijf en administratie in beslag genomen. De verdenking draait om vervalsing van certificaten waarop staat hoe lang levende dieren op transport zijn geweest. Om twee sterren van het keurmerk van de Dierenbescherming te krijgen, moet een bedrijf aantonen dat de reistijd onder de 10,5 uur is gebleven.

Volgens de toezichthouder levert de handelaar bij een langere reistijd twee certificaten aan veehouders voor wie hij dieren importeert: het echte certificaat én een vervalst exemplaar waarop een reistijd staat die onder de limiet van het keurmerk blijft. Komt de NVWA controleren, dan laat de veehouder het originele document zien. Aan controleurs van het keurmerk tonen ze de vervalste versie.

Ondermijning

,,Deze vorm van fraude ondermijnt het consumentenvertrouwen in eerlijk eten en er is sprake van oneerlijke concurrentie”, stelt de NVWA. Vooralsnog zijn geen aanhoudingen verricht. Het onderzoek loopt nog. Of het zich ook zal toespitsen op betrokken veehouders, kan een woordvoerder nog niet zeggen. ,,Dat is op dit moment niet helder.” Hij zegt geen eerdere gevallen van fraude met het Beter Leven-keurmerk te kennen.

Om herhaling te voorkomen, heeft de NVWA controleurs van het keurmerk rechtstreeks toegang gegeven tot het Europese controlesysteem. Voortaan kunnen ze zelf in dat computersysteem de originele documenten inzien.
De Dierenbescherming is als private organisatie zelf verantwoordelijk voor controles op de criteria van het keurmerk. ,,Maar op het moment dat officiële overheidsdocumenten worden vervalst, treden wij op”, legt de NVWA-woordvoerder uit. Meer gegevens over het bedrijf en de verdachte wil de instantie niet delen.

 1. TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestemmingen te vliegen

  TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestem­min­gen te vliegen

  Nu het coronavirus in Europa minder agressief om zich heen grijpt, proberen reisorganisaties in allerijl voor het zomerseizoen te redden wat er te redden valt. TUI, de grootste touroperator van Nederland, hoopt vanaf 1 juli weer toeristen naar zonbestemmingen te brengen. Dinsdag moet duidelijk worden of de reisadviezen voor het buitenland versoepeld worden. ,,We beginnen met twee vluchten per week, vanuit daar gaan we verder werken.”
 2. Masévon investeert met nieuw pand in Hardenberg in hightech-regio ‘Vechtdal Valley’
  PREMIUM
  Hightech

  Masévon investeert met nieuw pand in Hardenberg in high­tech-re­gio ‘Vechtdal Valley’

  Wat is toch dat ‘Best bewaarde geheim van Hardenberg’? Masévon Group schermt ermee op een groot bord langs de N36 waar ze een nieuw pand bouwen voor een nieuwe tak: Masévon Advanced Systems. Het bedrijf speelt een belangrijke rol in de hightech-branche rond Hardenberg. ,,Ik noem het hier Vechtdal Valley”, zegt CEO Henk Kieft, met een knipoog naar de beroemde techregio in Californië.