Volledig scherm
PREMIUM
Een Fastned laadstation aan de A44 bij Oegstgeest. De exploitant bouwt aan een Europees netwerk waar alle elektrische auto's in gemiddeld 20 minuten kunnen opladen. © ANPinOpdracht

Veel potentie, nog nooit winst: durven beleggers in Fastned te stappen?

Interview ceo Michiel LangezaalDe eerste euro winst moet nog gemaakt worden, maar toch hoopt Fastned tientallen miljoenen euro’s op te halen als de exploitant van snellaadstations op 21 juni naar de beurs gaat.

Tesla's Model 3, de BMW iX3, de Honda E, de Kia e-Niro. Op de burelen van Fastned in Amsterdam hebben medewerkers op een muur foto's geplakt van alle elektrische auto's die tot nu toe zijn verschenen of die er aan komen. Dat zijn vooral luxe wagens, die voor gewone mensen nog maar mondjesmaat betaalbaar zijn, erkent directeur Michiel Langezaal. ,,Maar dat is snel aan het veranderen.”

De groeiende lijst met automodellen motiveert het Fastnedpersoneel bij de in 2012 gestarte missie: Nederland klaarmaken voor de elektrische revolutie. Zeven jaar later staan er 99 snellaadstations langs (vooral) snelwegen, herkenbaar aan de gele langgerekte daken en bogen. En Fastned kijkt alweer verder: het bedrijf wil een Europees netwerk van duizend elektrische laad stations in de Benelux, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Zwitserland. In de Alpenrepubliek won Fastned onlangs een concessie voor twintig snelwegstations.

Voor die Europese expansie is geld nodig, heel véél geld: een nieuw laadstation kost al snel vijf ton, 900 vestigingen vergen derhalve ruim 400 miljoen euro. Tot nu toe haalde Fastned 70 miljoen euro op bij particuliere beleggers, vooral via obligaties. Dat geld is inmiddels grotendeels geïnvesteerd en dus is nieuw geld nodig voor de groei.

Soelaas 

Een beursgang moet soelaas bieden, menen Langezaal en oprichter/grootaandeelhouder Bart Lubbers. Op vrijdag 21 juni is het zover. Enkele weken terug verscheen het ruim tweehonderd pagina's lange noteringsprospectus. Langezaal hoopt tussen de 27,3 en 30 miljoen euro op te halen. Dat moet gebeuren door het uitgeven van maximaal 3 miljoen certificaten, die voor 10 euro worden verkocht. Als het goed gaat, vertegenwoordigen de aandelen ruim 18 procent van het totale aandelenkapitaal. 

  1. Amerikaanse centrale bank verlaagt rente opnieuw

    Amerikaan­se centrale bank verlaagt rente opnieuw

    De renteverlaging moet de economie een steuntje in de rug geven, zei bankpresident Jerome Powell. In juli werd de rente ook al verlaagd. Toen was dat de eerste keer in ruim tien jaar. Het belangrijkste rentetarief komt nu op een bandbreedte van tussen de 1,75 procent en 2,0 procent. Met de stap was op de financiële markten al rekening gehouden. Voor de Amerikaanse president Donald Trump is de renteverlaging waarschijnlijk niet voldoende. Hij voert de druk op de Fed al geruime tijd op om de rente te verlagen en zou het liefst een negatief tarief zien. In Trumps optiek zet de centrale bank de Verenigde Staten op achterstand ten opzichte van andere economische grootmachten als de Europese Unie. Trump liet al snel zijn ongenoegen blijken via Twitter, waar hij Fed-baas Jerome Powell verweet een lafaard te zijn. ,,Jay Powell en de Federal Reserve falen opnieuw’’, schreef Trump na het bekendmaken van de renteverlaging. ,,Geen ‘lef’, geen gevoel, geen visie! Een vreselijke communicator!’’