‘Verdachte’ Zalm weg bij Danske Bank na 480 miljoen witwasschikking ABN Amro
VIDEOABN Amro schikt voor 480 miljoen euro met het Openbaar Ministerie omdat de bank tekortschoot bij het tegengaan van witwassen. ,,Hiermee sluiten we een pijnlijk en teleurstellend hoofdstuk af in de geschiedenis van ABN Amro ”, laat topman Robert Swaak van het financiële concern weten. Vanwege het strafrechtelijk onderzoek naar voormalige bestuurders van de bank stappen topman Chris Vogelzang en commissaris Gerrit Zalm op bij Dankse Bank.
Inmiddels zijn er door het OM drie mensen aangemerkt als verdachte. Waarschijnlijk gaat het ook om oud-topmannen Chris Vogelzang, Gerrit Zalm en Kees van Dijkhuizen, maar dit is niet door justitie bevestigd. ABN Amro werd er van verdacht onvoldoende te hebben gedaan om witwassen te voorkomen.
Dat gebeurde op een dusdanige wijze dat de bank ook schuldwitwassen wordt verweten. Dit houdt in dat de bank redelijkerwijs ook echt een vermoeden moet hebben gehad dat bepaalde geldstromen niet deugden, maar vervolgens niets of te weinig heeft gedaan om dit te bestrijden. Dit is een ernstiger verwijt.
Kenners gingen er al langer vanuit dat er waarschijnlijk nog een flinke boete zou volgen. Dat verantwoordelijke bestuurders waarschijnlijk niet ook buiten schot zouden blijven bij het onderzoek van het OM, komt niet als een verrassing.
‘Onnodig beschadigend’
Voormalig ABN AMRO-topman Gerrit Zalm ‘betreurt’ het en vindt het ‘onnodig beschadigend’ dat hij door het Openbaar Ministerie als verdachte is aangemerkt in het witwasonderzoek rond de bank. Dat heeft advocaat Aldo Verbruggen van de oud-minister van Financiën laten weten.
De raadsman van Zalm noemt de stap ‘verrassend’. Dit temeer omdat Zalm eerder als getuige is verhoord in het onderzoek. Toen zou er helemaal niets zijn geweest dat erop wees dat het OM hem als verdachte beschouwde. Zalm staat ook nog steeds achter zijn bestuur bij de bank.
‘Ernstig tekortgeschoten’
Volgens het Openbaar Ministerie heeft ABN Amro ‘jarenlang en structureel de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme overtreden bij de activiteiten van de bank in Nederland’. De bank is daarbij ‘ernstig tekortgeschoten’ in het naleven van de wet en schuldig aan het overtreden ervan en schuldwitwassen.
Klantgegevens of documenten ontbraken, of de herkomst van gegevens in klantdossiers was onduidelijk. Ook is cliëntenonderzoek niet naar behoren uitgevoerd. Daarnaast is het gebruik van cash, dat volgens het OM een hoog integriteitsrisico kent, onvoldoende meegenomen bij het vaststellen van het risico van eveneens het grootste deel van de klanten. Verder voerde de bank onvoldoende voortdurende controle uit op de klanten.
Dat betekent volgens het OM dat de bank ‘structureel met onvoldoende diepgang’ het cliëntenonderzoek heeft uitgevoerd. Daardoor hebben diverse klanten die criminele activiteiten uitvoerden langdurig misbruik kunnen maken van de rekeningen en diensten van de bank. Het OM vindt dat de bank had moeten zien dat bepaalde geldstromen die via de bankrekeningen van ABN liepen, mogelijk door criminaliteit kwamen.
,,Dit is onacceptabel en doet pijn. Het vertrouwen in ABN Amro heeft een knauw gekregen’’, aldus topman Swaak vanmorgen tijdens een persconferentie. De bank heeft al afscheid genomen van duizenden klanten, sinds de bank in 2019 door De Nederlandsche Bank (DNB) werd opgedragen opnieuw dossiers na te lopen en strenger op witwassen te controleren. Volgens het financiële concern gaat het om klanten waarvan het risico op eventuele misstanden relatief erg hoog was.
‘Zeer verrast’
Vogelzang vertrok in 2017 bij ABN Amro. Hij zat in het bestuur en gaf leiding aan de particuliere en zakelijke tak van de bank. Ook werd hij gezien als een voorname kandidaat om Zalm op te volgen als baas van de onderneming, maar daar werd in politiek Den Haag een stokje voor gestoken.
Mijn status als verdachte betekent niet dat ik zal worden aangeklaagd
Eerder verklaarde Vogelzang niets af te weten van de verdenkingen bij ABN Amro. Eerder werd bekend dat het Openbaar Ministerie (OM) de rol van het voormalige ABN Amro-bestuur onder leiding van Zalm bij de vermeende overtredingen van antiwitwaswetgeving zou onderzoeken.
Vogelzang, die krap twee jaar geleden aan het roer kwam te staan van Danske, zegt ‘zeer verrast te zijn’ door het besluit van de Nederlandse autoriteiten. ,,Ik heb ABN Amro meer dan vier jaar geleden verlaten en ben ervan overtuigd van dat ik mijn managementverantwoordelijkheden met integriteit en toewijding heb uitgevoerd. Mijn status als verdachte betekent niet dat ik zal worden aangeklaagd.
Bij Danske kwam in 2018 ook een grote witwasaffaire aan het licht. De bank zou tussen 2007 tot en met 2014 miljarden euro’s aan dubieuze geldstromen hebben verwerkt. Het zou onder meer om crimineel geld uit Rusland zijn gegaan dat via de dochteronderneming in Estland werd witgewassen. Vogelzang was juist bij Dankse binnengehaald om schoon schip te maken.
Rode cijfers
Uiteindelijk bedraagt de boete voor ABN Amro 300 miljoen euro. Daarnaast moet de bank nog 180 miljoen euro betalen voor ontneming. Dat is het bedrag dat ABN Amro volgens het OM eerder heeft bespaard door zijn gebrekkige antiwitwasbeleid. Hierdoor duikt ABN Amro opnieuw in de rode cijfers.
Het strafrechtelijk onderzoek naar voormalige bestuurders van ABN Amro loopt nog. Inmiddels zijn er door het OM drie natuurlijke personen aangemerkt als verdachte, omdat zij feitelijk leiding gegeven hebben aan de overtredingen van de bank.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Meer klachten over financiële diensten, vooral over ‘woekerrentes’ en schadeverzekeringen
Consumenten hebben vorig jaar meer geklaagd over financiële diensten bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). Het instituut ontving 4785 nieuwe klachten, 5 procent meer dan een jaar eerder. Veel klachten gingen over het rentetarief op doorlopend krediet, de ‘woekerrentes’. Schadeverzekeringen leverden traditioneel het grootste aantal klachten op. -
PREMIUM2
Verkoop Gorsselse miljoenenvilla van gevallen kantorenkoning ‘in het najaar rond’
De verkoop van de villa van de gevallen onroerendgoedmagnaat en voormalige kantorenkoning Ger Visser in Gorssel is in volle voorbereiding en ‘gaat gewoon door’. Dat zegt curator Eric Looijen. De woning maakt deel uit van de afwikkeling in het faillissement van Visser en zijn Deventer kantorenfirma Eurocommerce. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier?
-
PREMIUM2
Na 101 jaar gaat drogisterij in Beekbergen ten onder aan ‘succes’ van webwinkel
Ze zocht een remedie tegen corona en leek die te hebben gevonden. De webwinkel die Andrea Dworatzyk opzette om haar Drogisterij Andrea in Beekbergen tijdens de pandemie overeind te houden, groeide als kool. Te laat merkte ze dat ze met de 50.000 producten in haar assortiment veel minder verdiende dan ze dacht en zelfs verlies leed. Nu is ze failliet. Twaalf werknemers staan op straat. -
ABN Amro diep door het stof vanwege witwassen
,,Dit is onacceptabel en doet pijn. Het vertrouwen in ABN Amro heeft een knauw gekregen.’’ Robert Swaak, de topman van ABN Amro ging diep door het stof vanwege het falende beleid van de bank om witwassen tegen te gaan. -
PREMIUM11
Iedereen die wil werken, heeft de banen voor het uitkiezen, toch? Theo (58) uit Kampen weet wel beter
Bedrijven staan te springen om medewerkers. Iedereen die wil werken, vindt een baan - toch? Mis! Netwerkclubs voor werklozen, ontstaan tijdens de economische crisis, hebben het hartstikke druk. Zo ook de 58-jarige Theo Nieuwenhuizen uit Kampen. ,,Veel bedrijven zitten niet te wachten op ouderen, personeelstekort of niet.”