Verkopen webwinkel bol.com flink omhoog door opmars thuiswinkelen
De verkopen bij bol.com zijn vorig jaar met ruim de helft gestegen. Consumenten kochten voor 4,3 miljard euro bij de webwinkel, aldus moederbedrijf Ahold Delhaize. Dat was ruim meer dan het doel dat de onderneming voor bol.com had gesteld.
Delen per e-mail
Tijdens de coronacrisis maakte online shoppen een snelle groei door. Niet alleen de onlineverkopen bij bol.com, maar ook bij de supermarkten in Europa en de Verenigde Staten stegen. Ook dit jaar rekent Ahold Delhaize nog op een groei van de verkopen met 30 procent, waardoor bol.com dit jaar de 5 miljard euro moet aantikken.
Het concern achter onder meer supermarktketen Albert Heijn deed het sowieso goed tijdens de coronacrisis, want zowel in Nederland, België als in de Verenigde Staten steeg de omzet bij zijn winkels fors. Door lockdowns gingen mensen minder vaak naar de horeca en kochten ze meer in de supermarkt.
De totale omzet steeg met ruim 14 procent tot 74,7 miljard euro na een sterk slotkwartaal. Wel maakte Ahold Delhaize ook de nodige extra kosten vanwege de coronapandemie, bijvoorbeeld door veiligheidsmaatregelen voor het eigen personeel. De nettowinst daalde daardoor als wisselkoerseffecten niet worden meegenomen van 1,8 miljard euro naar 1,4 miljard euro.
Valuta
Wordt er wel gekeken naar valutaschommelingen, dan blijft er een winst van 316 miljoen euro over. De Amerikaanse dollar werd afgelopen jaar namelijk aanzienlijk minder waard ten opzichte van de euro. De Verenigde Staten is goed voor ongeveer 60 procent van alle verkopen van Ahold Delhaize.
Ahold Delhaize wil dit jaar meer kosten gaan besparen dan het concern eerder had gepland. Dat moet leiden tot meer geld voor investeringen in bijvoorbeeld de webwinkels en de logistiek daarachter. De winst per aandeel moet opnieuw hoger uitpakken dan in 2019.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
AEX-index sluit voor het eerst sinds 2000 boven de 700 punten
De AEX-index op de Amsterdamse beurs is vandaag voor het eerst sinds september 2000 boven de 700 punten gesloten. Daarmee naderde de Nederlandse beursgraadmeter zijn hoogste slotstand ooit. -
PostNL mag Sandd tóch overnemen: ‘anders komt postbezorging in gevaar’
PostNL mag concurrent Sandd toch overnemen. Dat heeft staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) bekendgemaakt. Volgens haar is een overname noodzakelijk, omdat anders een ‘een onaanvaardbaar hoog risico ontstaat voor de levensvatbaarheid en betaalbaarheid van de postbezorging in Nederland.’ -
PREMIUM
Diederik Samsom: Nederland laat miljarden aan subsidies liggen voor energietransitie
Nederland laat miljarden Europees geld liggen omdat er te weinig plannen worden gemaakt voor de energietransitie, zegt Diederik Samsom. Volgens de kabinetschef van Frans Timmermans pakken bedrijven de handschoen wel op. -
PREMIUM
Nu het Suezkanaal vrij is verplaatst de opstopping zich naar Rotterdam
Het Suezkanaal is weer vrij voor de scheepvaart. Maar dat betekent niet dat de problemen voorbij zijn. -
Nieuw reddingsplan van 4 miljard voor Air France KLM
Air France KLM heeft een nieuw reddingsplan gepresenteerd om het bedrijf door de coronacrisis heen te helpen. Het water staat het bedrijf aan de lippen omdat het aantal reizigers is gekelderd. Nieuw kapitaal en minder lasten moeten Air France en KLM gaan helpen.
-
Vakbonden roepen op tot landelijke staking vrachtwagenchauffeurs
Vakbonden FNV en CNV roepen alle medewerkers in de beroepsgoederensector op om maandag te staken. Werknemers en werkgevers in de sector kunnen het al lange tijd niet eens worden over een nieuwe cao voor onder meer vrachtwagenchauffeurs en pakketbezorgers. -
'Winkelen op afspraak werkt voor geen meter’
Nederland raakt gefrustreerd van kopen op afspraak. De verplichting om minimaal vier uur van tevoren een winkelbezoek te reserveren, blijkt in de praktijk slecht te werken voor zowel ondernemers als consumenten. Dat blijkt uit een peiling van INretail, brancheorganisatie van de winkeliers. -
PREMIUMPoll1
Drukte bij vakantieparken in Oost-Nederland: veel boekingen voor Pasen en meivakantie (maar één groep blijft weg)
Vakantieparken en campings in Oost-Nederland maken zich op voor drukke weken. Nu het negatieve reisadvies voor het buitenland is verlengd, kiezen veel Nederlanders ervoor tijdens het paasweekend en de meivakantie in eigen land vakantie te vieren. Buitenlandse gasten laten Nederland vanwege reisbeperkingen echter links liggen en dat doet financieel pijn.