Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock

Vliegtaks leidt tot nihil milieueffect door overstappers

7 vragenMet een top in Den Haag wil het kabinet andere EU-lidstaten ook overtuigen van een vliegtaks. Het is de zoveelste milieuheffing waarvan het effect ernstig mag worden betwijfeld.

Wat is het doel van een vliegtaks?

Vanaf 2021 moet elke passagier die op Schiphol instapt 7 euro vliegtaks afrekenen. Het kabinet hoopt dat de belasting het luchtvaartverkeer zal afremmen. Wie verwacht dat de opbrengst - zo'n 200 miljoen euro per jaar - naar het milieu gaat in plaats van naar de schatkist, heeft het mis. De vliegtaks moet de belastingplannen van het derde kabinet Rutte sluitend krijgen.

  1. Amerikaanse centrale bank verlaagt rente opnieuw

    Amerikaan­se centrale bank verlaagt rente opnieuw

    De renteverlaging moet de economie een steuntje in de rug geven, zei bankpresident Jerome Powell. In juli werd de rente ook al verlaagd. Toen was dat de eerste keer in ruim tien jaar. Het belangrijkste rentetarief komt nu op een bandbreedte van tussen de 1,75 procent en 2,0 procent. Met de stap was op de financiële markten al rekening gehouden. Voor de Amerikaanse president Donald Trump is de renteverlaging waarschijnlijk niet voldoende. Hij voert de druk op de Fed al geruime tijd op om de rente te verlagen en zou het liefst een negatief tarief zien. In Trumps optiek zet de centrale bank de Verenigde Staten op achterstand ten opzichte van andere economische grootmachten als de Europese Unie. Trump liet al snel zijn ongenoegen blijken via Twitter, waar hij Fed-baas Jerome Powell verweet een lafaard te zijn. ,,Jay Powell en de Federal Reserve falen opnieuw’’, schreef Trump na het bekendmaken van de renteverlaging. ,,Geen ‘lef’, geen gevoel, geen visie! Een vreselijke communicator!’’