Volledig scherm
© ANP XTRA

Volksbank: Geen negatieve rente in 2020

De ‘gewone’ klanten van ASN Bank, RegioBank en SNS hoeven voorlopig niet te vrezen dat ze moeten betalen voor het stallen van hun spaargeld. De moederbank van de drie, de Volksbank, belooft spaarders met maximaal 100.000 euro op de bankrekening volgend jaar te zullen ontzien. 

Of klanten daar ook ná 2020 op mogen rekenen, durft de Volksbank niet te zeggen. ‘Omdat de toekomst voorspellen lastig is, zullen we ieder jaar opnieuw de situatie beoordelen’, luidt de boodschap. Voor particuliere spaarders met een spaartegoed tot 25.000 euro zegt de bank in elk geval een minimumtarief van 0,01 procent te hanteren.

De Volksbank komt met deze belofte na een onderzoek onder 3000 consumenten. Daaruit bleek dat voor klanten een negatieve spaarrente ‘principieel onaanvaardbaar’ is. ‘Negatieve rente druist in tegen de sterke Nederlandse spaarmentaliteit. Het is ons met de paplepel ingegoten dat sparen loont en is door de Nederlandse banken jarenlang gestimuleerd’, zo schrijft de Volksbank in een toelichting.

Met deze stap volgt de Volksbank het eerdere besluit van ABN Amro. Die bank kwam een paar weken geleden als eerste van de grootbanken met de belofte dat het klanten met minder dan 100.000 euro op de spaarrekening geen negatieve rente in rekening zal brengen. Van de overige grootbanken is ING de enige die er geen uitspraken over doet. ,,We doen nooit uitspraken over renteontwikkelingen, dus nu ook niet", verklaarde een woordvoerder daar eerder over. 

De Rabobank zei daarop niet van plan te zijn spaarders te laten betalen voor het stallen van de spaarcenten, maar de bank wilde geen garanties geven voor de toekomst. ,,Een negatieve spaarrente is ongewenst, laat dat duidelijk zijn. We zullen er alles aan doen om dit te voorkomen”, reageerde een zegsvrouw. De bank berichtte twee weken geleden dat klanten met een saldo tot 5 miljoen euro nog maximaal 0,01 procent rente krijgen op de rekening, klanten met meer dan 5 miljoen euro krijgen 0 procent rente. Bij een aantal kleinere banken als Evi van Lanschot en Triodos Bank vangt de klant al langer 0 procent rente. 

Zakelijke klanten

De rentes hebben alles te maken met het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB verlaagt telkens de Europese depositorente, waardoor Nederlandse banken hoge kosten betalen voor het stallen van spaartegoeden bij de ECB. Die kosten berekenen zij voor een deel door aan hun klanten, met als gevolg dat de spaarrente dus nu bijna op 0 staat. Bij ABN en ING moeten zakelijke klanten (of klanten met een fors vermogen) overigens wel rente betalen aan de bank. Om wat voor percentages dit gaat, willen de banken niet kwijt. 

De Consumentenbond pleitte eerder bij de minister voor een verbod op negatieve spaarrente, zoals in België is ingevoerd. Ook Nederlandse spaarders verdienen zo’n bescherming, vindt de consumentenorganisatie.

  1. Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?
    PREMIUM
    Geldoorlog in Europa

    Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?

    De coronacrisis zet het debat over steun aan de (arme) zuidelijke eurolanden opnieuw op scherp. Alle aandacht in Europa gaat momenteel uit naar de ‘oorlog tegen het virus’. Maar tegelijk woedt er een andere, veel oudere, oorlog in Europa: wie draait op voor de kosten? Nog specifieker: zullen rijke landen als Duitsland en Nederland wederom de portemonnee moeten trekken om Italië, Spanje en Frankrijk er bovenop te helpen?