Voor een tientje vliegen naar Rome of Kreta? Dat lijkt voorgoed verleden tijd
bodemprijzenVoor een paar tientjes op en neer vliegen naar Barcelona, Parijs of Kreta lijkt definitief verleden tijd. Door de stijgende brandstofprijzen lukt het luchtvaartmaatschappijen niet meer om vluchten tegen bodemprijzen aan te bieden, zegt RyanAir-topman Michael O’Leary.
Het gemiddelde tarief van de bekende Ierse lowbudget-luchtvaartmaatschappij stijgt in de komende vijf jaar van veertig euro naar ongeveer vijftig euro. ,,Onze echt goedkope promotietarieven - van 1 euro, 0,99 euro of zelfs 9,99 euro, zal je volgens mij niet meer zien in de komende jaren”, zegt O’Leary in een radio-interview met de Britse omroep BBC.
Oorlog Oekraïne
RyanAir staat hierin zeker niet alleen. KLM gaf in maart al aan dat ze de prijs van vliegtickets naar bestemmingen buiten Europa gaan verhogen. Voor een ticket naar New York is dat bijvoorbeeld een verhoging van 30 euro. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Airlines verhoogde de prijzen al eerder met 10 procent op alle tickets en Transavia gaf aan niet uit te kunnen sluiten ook te moeten reageren als de olieprijs nog verder stijgt.
Brandstof is een belangrijke kostenpost voor luchtvaartmaatschappijen. Vanwege de oorlog in Oekraïne en zorgen over verstoringen van de Russische olieleveringen zijn de olieprijzen naar de hoogste niveaus in jaren gestegen. Daardoor nemen de kosten voor kerosine voor vliegtuigen toe, wat nu dus wordt doorberekend in de ticketprijzen. Voor luchtvaartmaatschappijen is dat een nieuwe tegenvaller na de negatieve gevolgen van de coronapandemie voor de branche.
Paar euro
In de afgelopen jaren werden bij RyanAir nog wel eens vluchten voor een paar euro aangeboden. Dat schoot bij milieuorganisaties in het verkeerde keelgat. ,,Totaal onverantwoord’’, reageerde Greenpeace toen verbijsterd. ,,Door kortingen als die van Ryanair, blijven consumenten voor relatief korte afstanden vliegen. Dat terwijl de luchtvaart een van de meest vervuilende transportsectoren is. Dankzij dit soort acties vliegen we richting klimaatchaos.”
Ryanair vliegt veelal op minder populaire luchthavens en minder attractieve tijden, waardoor de maatschappij een lager start- en landingstarief betaalt. Het is voor een maatschappij goedkoper om te vliegen vanaf Eindhoven dan vanaf Amsterdam en die lage prijs wordt doorberekend aan passagiers. Toch ontkomt ook RyanAir niet aan hogere vliegtarieven, mede als gevolg van stijgende brandstofkosten. O’Leary verwacht desondanks dat reizigers nog altijd zullen kiezen voor RyanAir. ,,Ik denk dat mensen prijsgevoeliger zullen worden en kritischer zullen worden in hun manier van leven”, zegt hij tegen de Britse omroep.
CO2-uitstoot
Omdat vliegtickets de afgelopen decennia veel goedkoper zijn geworden, is het aantal commerciële vluchten fors gestegen. Veel mensen nemen bovenop hun jaarlijkse vakantie nog een extra korte vakantie, zoals een weekendje naar Barcelona of Praag. Dit resulteerde in een opkomst van lowcost-maatschappijen, waarvan Ryanair de bekendste is. Ook AirAsia, Transavia, Vueling, Level, Scoot en Wizz Air vallen eronder.
Commerciële vluchten zijn volgens de BBC goed voor ongeveer 2,4 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. De sector staat onder druk om de impact op het klimaat te verminderen. Volgens RyanAir-topman O’Leary levert het wegvervoer en de scheepvaart in het algemeen een grotere bijdrage aan de CO2-uitstoot. De focus op het verminderen van de uitstoot van vliegreizen is volgens hem daarom ‘misplaatst’.
Kritiek
Regeringspartijen D66 en ChristenUnie willen al langer af van dumpprijzen. In 2020 opperden ze al voor de invoering van een minimumprijs van 35 euro voor een vliegticket. ,,Iedereen snapt dat het eigenlijk niet kan om voor een tientje naar Thessaloniki te vliegen’’, zei D66-Kamerlid Jan Paternotte destijds tegen deze site. ,,Met een eerlijke minimumprijs voor vliegen, krijgt ook de trein een eerlijke kans.”
CDA reageerde destijds minder enthousiast. ,,Het CDA is voor een eerlijke prijs van vliegtickets, maar op dit moment moet de focus liggen op herstel en behoud van banen. De luchtvaartsector heeft óók te maken met een gigantische crisis’’, aldus Kamerlid Mustafa Amhaouch.
Waar moet je op letten bij een goedkoop ticket?
1. Hoe lang duurt de reis?
Voor een reis binnen Europa is het voor veel mensen niet erg om even krap te zitten en geen gratis eten te krijgen. Op intercontinentale reizen worden doorgaans wel gratis maaltijden en dranken geserveerd, maar niet altijd. Qatar Airways, Etihad Airways, Emirates, Garuda Indonesia, Cathay Pacific en Singapore Airlines zijn voorbeelden van airlines met veel extra’s die bij de prijs zijn inbegrepen. Op google.com/flights zie je bijvoorbeeld al tijdens het zoeken van een vlucht of je bagage gratis kunt inchecken en wat de regels zijn voor handbagage.
2. Vanaf waar vertrek je?
Doorgaans vertrekken lowcostmaatschappijen van secundaire luchthavens of op minder geschikte tijden. Als je uren moet treinen of autorijden naar een luchthaven om een goedkope vlucht te pakken, kun je beter het iets duurdere ticket boeken. En check of je wel écht naar Londen vliegt of naar een tochtig dorp een paar uur ten noorden ervan.
3. Welke maatschappij?
Bij lowcostmaatschappijen krijg je geen extra’s zoals een hapje en drankje aan boord. Bij KLM moet je op sommige vluchten bijbetalen voor het inchecken van je bagage, maar krijg je wel wat te eten. De ene airline laat je betalen voor stoelkeuze, de andere niet.
4. Ben je flexibel?
Voor mensen die slechts met handbagage reizen, alleen reizen, alle tijd van de wereld hebben en niets om service geven, zijn lowcostmaatschappijen een prachtige manier om de wereld te zien.
Reis je met een groep of wil je niet stressen om bijkomende kosten, wees dan bereid meer te betalen. Fullservicemaatschappijen hebben in de meeste gevallen bovendien een functionerende helpdesk.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Morgen staking bij drankgroothandel, maar we hoeven nog niet te vrezen voor lege schappen
Personeel van drankgroothandels gaat dinsdag staken voor betere arbeidsvoorwaarden. Lege schappen zijn er voorlopig niet te verwachten. ‘Er is veel voorraad.’ -
PREMIUM2
Duizenden bedrijven in Oost-Nederland riskeren terugbetaling coronasteun
Ruim 4700 bedrijven in Oost-Nederland riskeren dat zij ontvangen coronasteun moeten terugbetalen. Zij hebben de definitieve berekening nog niet aangevraagd bij uitkeringsinstantie UWV die de afwikkeling van de coronasteun uitvoert. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Vattenfall en Eneco zagen afgelopen jaar 10 tot 30 procent meer mensen met betalingsachterstanden
De grote energieleveranciers Vattenfall en Eneco hebben het aantal klanten met betalingsproblemen het afgelopen jaar flink zien toenemen. Over heel 2022 kwam het aantal mensen met betalingsachterstanden bij Vattenfall 20 tot 30 procent hoger uit.
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
-
-
Aantal faillissementen stijgt, maar blijft historisch laag
Het aantal faillissementen neemt toe. Maar er gaan nog steeds historisch weinig bedrijven bankroet blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). -
PREMIUM18
Van 100.000 euro naar 1,65 miljoen... Verkocht Epe schooltje niet veel te goedkoop?
1,65 miljoen euro wordt ervoor gevraagd, de drie nog te realiseren appartementen die in de verkoop zijn gegaan in ‘t Ibbeltje in Epe. De gemeente verkocht dat voormalige schoolgebouwtje vorig jaar voor 100.000 euro. Dat was wel heel erg weinig, constateert professor vastgoedfinanciering Piet Eichholtz.