Volledig scherm
© AFP/Beeldbewerking AD

'VW-baas vooraf op de hoogte van schandaal met sjoemelsoftware in VS'

De huidige Volkswagen-baas Herbert Diess zou hebben geweten van het schandaal met de sjoemelsoftware in de Verenigde Staten. Dat meldde de Duitse omroep NDR vandaag. Hij zou daarmee ook geen schoon blazoen hebben in de kwestie.

Volledig scherm
Herbert Diess op de autoshow van Detroit © EPA

Een voormalige medewerker van de Duitse automaker meldde het OM in Braunschweig dat hij op 13 september 2015 een document had opgesteld waarin werd benoemd dat VW de volledige geloofwaardigheid bij Amerikaanse autoriteiten verloren had. 

Diess werkte toen overigens pas net bij Volkswagen. Hij kwam in de zomer van 2015 over van BMW om bij Volkswagen directeur te worden van het Volkswagen-merk. Het bedrijf stond toen op het punt om te worden aangeklaagd.

De oud-medewerker zou het document op 14 september hebben overhandigd aan Diess. Vier dagen later kwam de kwestie aan het licht. Het sjoemelschandaal heeft de automaker al miljarden aan boetes en schikkingen gekost.

  1. Bestaan onze winkels over 5 jaar nog? ‘Ja, maar directe verkoop of voorraad wordt zeldzaam’
    PREMIUM

    Bestaan onze winkels over 5 jaar nog? ‘Ja, maar directe verkoop of voorraad wordt zeldzaam’

    De winkelleegstand neemt voor het eerst in jaren weer toe, terwijl de online verkoop juist tegen de klippen opgroeit. Om te overleven is het noodzakelijk dat niet alleen de ketens, maar ook zelfstandige winkeliers meeprofiteren van e-commerce. Maar hoe? De bedenkers van Winkelstraat.nl hebben het antwoord naar eigen zeggen gevonden. ,,De combinatie van de ervaring van de winkeliers met een online marktplaats voor exclusieve mode is een gouden formule.’’