Volledig scherm
© AFP/Beeldbewerking AD

'VW-baas vooraf op de hoogte van schandaal met sjoemelsoftware in VS'

De huidige Volkswagen-baas Herbert Diess zou hebben geweten van het schandaal met de sjoemelsoftware in de Verenigde Staten. Dat meldde de Duitse omroep NDR vandaag. Hij zou daarmee ook geen schoon blazoen hebben in de kwestie.

Volledig scherm
Herbert Diess op de autoshow van Detroit © EPA

Een voormalige medewerker van de Duitse automaker meldde het OM in Braunschweig dat hij op 13 september 2015 een document had opgesteld waarin werd benoemd dat VW de volledige geloofwaardigheid bij Amerikaanse autoriteiten verloren had. 

Diess werkte toen overigens pas net bij Volkswagen. Hij kwam in de zomer van 2015 over van BMW om bij Volkswagen directeur te worden van het Volkswagen-merk. Het bedrijf stond toen op het punt om te worden aangeklaagd.

De oud-medewerker zou het document op 14 september hebben overhandigd aan Diess. Vier dagen later kwam de kwestie aan het licht. Het sjoemelschandaal heeft de automaker al miljarden aan boetes en schikkingen gekost.

  1. Hoe Marcel honderden Nederlanders een heerlijk avondje bezorgt
    PREMIUM

    Hoe Marcel honderden Nederlan­ders een heerlijk avondje bezorgt

    Nee, hij gooit ze niet door de schoorsteen, maar bezorgt zijn 250 tot 300 Sinterklaaspakjes netjes aan de deur. Als de mensen thuis zijn tenminste. Pakketbezorger Marcel Helling (47) is één van de vijfduizend pieten van PostNL die vanavond het heerlijk avondje voor miljoenen Nederlanders mogelijk maakt. Zijn stoomboot is de Mercedes Sprinter, die deze dagen tjokvol heerlijks zit. De bestemming: tuindersdorp De Lier, het Westland.