Volledig scherm
© ANP

Winkelketen Blokker heeft nieuwe eigenaar

updateTopman Michiel Witteveen van Blokker heeft de kwakkelende winkelketen overgenomen van de familie Blokker. Hiermee wordt voorkomen dat opnieuw een vertrouwd merk uit de winkelstraten verdwijnt. 

Sinds vorig jaar stond de winkelketen in de etalage. Het was nota bene de 65-jarige Witteveen die van de familie de opdracht had gekregen om de winkelketen te verkopen. Ondanks dat er naar verluidt meerdere overnamekandidaten waren, heeft Witteveen het bedrijf zelf weten binnen te hengelen. 

Voor de familie Blokker lijkt het een hele geruststelling te zijn. ,,De organisatie kan zich nu weer volledig richten op de toekomst’’, laat zij in een verklaring weten. Witteveen is een oude bekende van de familie en kent het bedrijf vrij goed. Hij werd in 2017 commissaris van Blokker en kwam vorig jaar als waarnemend directeur aan het roer te staan van het retailconcern. 

,,Vanzelfsprekend zullen wij dat proces ook in de toekomst met heel veel belangstelling volgen, want het bedrijf blijft natuurlijk voor altijd in ons hart", aldus de familie. Om het bedrijf nieuw leven in te blazen heeft de familie Blokker Witteveen een niet nader genoemd bedrag meegegeven. De zakenman zal zelf ook investeren in Blokker en Big Bazar. Onder de overname vallen het moederbedrijf en de franchiseketen Marskramer. Of er investeerders zijn die de zakenman helpen, is niet duidelijk. Hij zou zelf ook een behoorlijk kapitaal hebben vergaard. 

Weinig veranderen

Wat Witteveens plannen zijn voor Blokker en of mogelijk vestigingen de deuren moeten sluiten, is eveneens onduidelijk. Volgens een woordvoerder zal er onder de nieuwe eigenaar in eerste instantie waarschijnlijk weinig veranderen. Blokker heeft ruim 6000 werknemers, waarvan zo’n 90 procent in Nederland werkt. Big Bazar telt ruim 1600 personeelsleden.

Quote

Dit is een teken dat er nog muziek in Blokker zit

Martijn den Heijer, CNV

Vakbond CNV reageert op voorhand tevreden. ,,Voor de duizenden werknemers is dit belangrijk nieuws, omdat het al zo lang rondzong dat het niet goed ging met het bedrijf. Nu gloort er een nieuwe toekomst’’, reageert CNV-bestuurder Martijn den Heijer. Volgens de bond is het een teken dat er ‘nog muziek in Blokker zit’. ,,Bovendien blijft veel kennis over het bedrijf behouden omdat het huidige management de koper is.’’

Verlies

Het winkelbedrijf had de afgelopen jaren veel moeite om overeind te blijven. In een ultieme poging werden twee jaar geleden alle winkelformules, behalve Blokker zelf, afgestoten. Xenos, Leen Bakker, Intertoys, Bart Smit, Marskramer, Big Bazar: ze werden allemaal in de etalage gezet. Bijna tweeduizend banen werden geschrapt, het distributiecentrum in Mijdrecht werd gesloten.

Alle energie werd vervolgens gestoken in het ‘eigen’ Blokker. Het moest met luxere merken en hippere winkels in het gat duiken dat V&D achterliet. Toen dat niet leidde tot het gewenste resultaat, gooide de leiding het vervolgens over een andere boeg: met aanbiedingen probeerde het klanten te verleiden. Ook tevergeefs: Blokker Holding noteerde in 2017 een verlies dat uitkwam op 344 miljoen euro, de omzet daalde tot 1,6 miljard euro.

Ondanks die rode cijfers ziet Witteveen er kennelijk genoeg toekomst in. De topman, afkomstig uit de familie Witteveen die vroeger eigenaar was van modeketen Witteveen en Claudia Sträter, trad vorig jaar aan nadat de vorige, Casper Meijer, vertrok vanwege een verschil van inzicht. Witteveen was toen al voorzitter van de raad van commissarissen van Blokker Holding. De zakenman was eerder betrokken bij de stomerijketen Palthe en kledingwinkelketen Scotch & Soda.

Generatie 

Blokker werd in 1896 in Hoorn opgericht door Jacob Blokker en zijn vrouw Saapke, als ‘De goedkope IJzer- en Houtwinkel'. In de jaren dertig openden de zoons van Jacob en Saapke onder de naam Gebroeders Blokker winkels in Amsterdam, Utrecht en Haarlem. Bij de derde generatie werd het familiebedrijf een landelijke winkelketen. Vanaf de jaren tachtig voegen Bart Smit, Leen Bakker, Xenos en Marskramer zich bij de retailreus.

  1. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
    PREMIUM
    Interview

    Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

    Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”