Winkels verkopen minder, maar tegen hogere prijzen
De detailhandel heeft in het derde kwartaal van dit jaar minder verkocht, maar toch een hogere omzet behaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stegen de omzetten van winkelbedrijven in doorsnee met 4 procent op jaarbasis. Het verkoopvolume daalde daarentegen met eveneens 4 procent. Voor de komende tijd rekent een ruime meerderheid van de winkelbedrijven op een verdere stijging van de verkoopprijzen.
Vooral in de foodsector gingen de omzetten omlaag. Hier was sprake van een omzetdaling met 8 procent. Het verkoopvolume viel 3 procent lager uit. Met name speciaalzaken zoals slagerijen en kaaswinkels, kampten met lagere verkoopvolumes. Wel wisten dergelijke zaken de omzet op peil te houden in vergelijking met een jaar eerder. Van de speciaalzaken is bekend dat ze sinds de coronapandemie aan populariteit wonnen. Zeker toen de horeca de deuren gesloten hield.
Supermarkten zetten wel meer om. Maar ook de grootgrutters kampten met gedaalde volumes. De omzetstijging was het gevolg van hogere prijzen.
Drogisterijen en kleding- en schoenenwinkels zagen zowel de omzet als de volumes toenemen. Maar het totale beeld in de zogeheten non-foodsector was er een van gedaalde verkoopvolumes. Onder andere meubelzaken, doe-het-zelfwinkels en winkels in consumentenelektronica en witgoed zetten minder om dan een jaar eerder. Het volume daalde eveneens in deze branches. Bij meubelzaken ging het om een volumedaling met 17 procent.
De onlineomzet van de detailhandel steeg met 3 procent op jaarbasis. In de eerste helft van het jaar was hier nog sprake van een daling. Onlinewinkels verkochten net als de speciaalzaken duidelijk meer in coronatijd. De bedrijven wisten de hogere verkoopvolumes in de eerste helft van 2021 vast te houden. Daarmee gaat de vergelijking met de eerste helft van dit jaar enigszins mank.
In het derde kwartaal van dit jaar werden volgens het CBS in de detailhandel 47 faillissementen uitgesproken. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder, toen er 19 faillissementen waren. Het aantal faillissementen ligt wel lager dan in dezelfde periode voor de coronapandemie. Winkelbedrijven waren in het derde kwartaal goed voor circa 10 procent van het totaal aantal faillissementen.
Meer omzet industrie
De omzet van de Nederlandse industrie is in het derde kwartaal haast een kwart hoger uitgekomen dan in dezelfde periode een jaar eerder, becijferde het CBS. Het statistiekbureau stelt dat die hogere omzet voornamelijk werd veroorzaakt doordat de industrie hogere prijzen rekende voor zijn producten om zo de gestegen kosten voor onder meer grondstoffen, lonen en energie te compenseren.
Ondernemers in de industrie zijn overwegend negatiever gestemd over het vierde kwartaal. Slechts een op de tien denkt dat de omzet dan ook hoger uitvalt. Ongeveer de helft denkt dat verkoopprijzen in het huidige kwartaal zullen stijgen. Slechts een op de negen ondernemers in de industrie denkt meer personeel in dienst te hebben en dat is lager dan in de afgelopen vijf kwartalen.
De omzet in de industrie viel 22,3 procent hoger uit. De omzet binnen Nederland ging met ruim een kwart omhoog, die naar het buitenland steeg iets meer dan 20 procent. De afzetprijzen in Nederland lagen 23 procent hoger dan een jaar eerder, die in het buitenland 27,3 procent.
De omzet nam toe in vrijwel alle hoofdbranches, maar de toename was het sterkst bij raffinaderijen en de chemische industrie. Dat had te maken met de gestegen prijzen voor olie. Ook in de sectoren transport, voedings- en genotsmiddelen en papier lagen de omzetstijgingen boven de 20 procent. De textielindustrie zag als enige de omzet licht dalen ondanks dat ook hier de verkoopprijzen hoger waren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Cryptobeurs Bitvavo garandeert mogelijk verloren 280 miljoen euro, maar toch lopen klanten weg
Bitvavo, het grootste Nederlandse platform voor handel in cryptomunten, probeert uit alle macht 280 miljoen euro uitgeleend geld terug te krijgen van een ander cryptobedrijf. Het is onzeker of dat lukt. Desondanks loopt een onbekend aantal klanten weg bij Bitvavo. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
Duitse vastgoedreus legt nieuwbouwprojecten in 2023 stil
Vonovia, de grootste ontwikkelaar van huurwoningen in Duitsland, staakt de voor dit jaar geplande nieuwbouwprojecten. Het bedrijf wijst naar dure bouwmaterialen en hoge leenrente als oorzaak. -
PREMIUM
Bintje is uit, veldbonenburger in: Albert Heijn wil beter zijn voor het milieu
Supermarktgigant Albert Heijn verhoogt zijn milieudoel. In 2030 moet de CO2-uitstoot van het bedrijf niet 15 maar 45 procent lager zijn dan in 2018. Met leveranciers, van boer tot voedselproducent, zijn daarover afspraken gemaakt. Zonder dat de boodschappen er nóg duurder door worden. -
Onlinesupermarkten willen geen cao voor gewone supers en dagen vakbonden voor de rechter
Onlinesupermarkten zoals Picnic, Gorillas en Flink zouden niet onder de cao voor supermarkten moeten vallen. Branchevereniging E-commerce Nederland spant een rechtszaak aan om een uitzondering af te dwingen.
-
PREMIUM4
Deze peperdure party in Apeldoorns paleis wil niemand missen (en dat begon al met Pim Fortuyn)
Een minister, een oud-premier, een proeverij met acht gangen en daarop afgestemde rode en witte wijnen. Het kan niet op, in de balzaal van Paleis Het Loo, waar Jonald Bouwhuis een traditie nieuw leven inblaast. Mochten ze hem nog niet kennen, dan brengt een uitnodiging voor zijn peperdure party daar wel verandering in. -
-
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUM4
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.