Zonnepanelen goedkoper, maar groei is eruit bij grote projecten
De prijzen voor zonnepanelen gaan dit jaar iets dalen. Dat is goed nieuws voor consumenten, maar investeerders in zonneparken schrappen juist investeringen.
Kijk in de straat. Bijna iedere week worden er wel ergens panelen op een dak gelegd. ,,Consumenten willen hun energierekening drukken en hebben daarom vorig jaar maar liefst 30 procent meer zonnepanelen laten installeren”, aldus Daan Jansen, hoofdonderzoeker van Dutch New Energy Research. Zeker nu de salderingsregeling nog zeker tot eind 2024 van kracht blijft is de terugverdientijd kort. Binnen vier jaar moet dat met de huidige stroomprijzen lukken. Als de salderingsregeling wordt afgebouwd loopt de terugverdientijd langzaam op tot negen jaar in 2031, maar met een levensduur van 25 jaar van de installaties loont het dan nog steeds.
Netbeheerders spreken van een ‘historische groei’ van zonnestroom op Nederlandse huizen. Netbeheer Nederland maakt zich wel zorgen over de enorme toename van zonnestroom en roept consumenten op om de opgewekte stroom zoveel mogelijk direct zelf te gebruiken, dus de wasmachine laten draaien of de elektrische auto opladen als de zon schijnt.
Prijs omhoog
Afgelopen jaar werden zonnepanelen volgens DNE Research zo’n 7 procent duurder en omvormers - de apparaten die de zonnestroom geschikt maken voor gebruik - gingen nog verder in prijs omhoog. DNE Research verwacht dat de prijzen van panelen dit jaar licht dalen doordat met name de prijzen van containervervoer van China, waar bijna alle zonnepanelen worden geproduceerd, weer terug zijn op het niveau van voor de coronapandemie. Een jaar geleden kostte het transport van een zeecontainer van Shanghai naar Rotterdam meer dan 12.000 euro, dat is nu weer gezakt naar 2000 euro.
,,Dat komt uiteindelijk bij de consument. Zonnestroom op daken is een concurrerende markt. Of de prijzen van een installatie echt gaan dalen is de vraag, de arbeidskosten stijgen immers hard. Maar de goedkopere panelen zullen in ieder geval die inflatie dempen’’, zegt lector energietransitie Martien Visser.
De markt voor grootschalige projecten heeft juist te lijden onder de huidige economische situatie
De branche denkt dat de prijzen de komende maanden niet veel zullen veranderen. Er is nog steeds véél meer vraag dan aanbod en dat drijft ook de prijs op. Wie binnen een paar weken zonnepanelen op het dak wil, betaalt de hoofdprijs. Het is nog altijd zo druk dat sommige installateurs nog steeds een klantenstop hebben. Wie nu een offerte laat maken moet niet zelden een halfjaar wachten voordat de panelen op het dak liggen.
Hogere rente
Waar huiseigenaren in de rij staan om zonnepanelen te laten leggen, heeft de zakelijke zonnestroomproducent het lastig. ,,De markt voor grootschalige projecten heeft juist te lijden onder de huidige economische situatie. Materiaaltekorten, hogere financieringskosten - de rente is gestegen - en knellende netcapaciteit zorgden ervoor dat het commerciële segment vorig jaar met 13 procent kromp’’, stelt Jansen. Anders dan consumenten hebben zakelijke zonnestroomproducenten geen recht op een aansluiting, als het net het niet aankan moet de zakelijke klant wachten tot er nieuwe, zwaardere stroomkabels liggen.
En die zakelijke markt, installaties van veertig zonnepanelen en meer, is van groot belang voor de energietransitie. Van alle opgewekte zonnestroom is 60 procent afkomstig van zonneparken. Een inzakkende zakelijke markt heeft tot gevolg dat er vorig jaar voor het derde jaar op rij net iets minder dan 4 gigawattpiek (GWp) aan nieuw zonnestroomvermogen geïnstalleerd is in Nederland. Dat is nog steeds een enorme hoeveelheid, maar de aanwas blijft op hetzelfde niveau. Om de groei te versnellen is verzwaring van elektriciteitsnetten noodzakelijk.
Desalniettemin blijft Nederland Europees kampioen zonnestroom per hoofd van de bevolking. Visser: ,,Wereldwijd heeft alleen Australië meer zonnepanelen. Dat land wil er waterstof mee gaan maken als nieuw exportproduct. Er zijn contracten gesloten met Japan voor levering en er varen inmiddels schepen met waterstof, gemaakt met zonnestroom, tussen de landen.’’
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
update
Bank van oud ING-baas Ralph Hamers redt Credit Suisse, onrust financiële markten voorkomen
De financiële markten lijken weer gerust adem te kunnen halen: het noodlijdende Credit Suisse wordt overgenomen door Zwitserse concurrent UBS, geleid door Nederlander Ralph Hamers. UBS betaalt 2 miljard dollar (1,86 miljard euro), bevestigde de Zwitserse centrale bank zondagavond na berichtgeving in de Financial Times. -
zorgen credit suisse
Banken krijgen harde klappen op beurs: ING en ABN Amro dalen bijna 10 procent
De AEX-index op het Damrak is woensdag weer hard onderuit gegaan. Ook in Londen, Parijs en Frankfurt en New York zakten de beurzen weg. Vooral banken en verzekeraars kregen harde klappen door groeiende zorgen over de toekomst van het Zwitserse Credit Suisse. In Amsterdam sloten ING en ABN Amro vandaag bijna 10 procent lager. -
PREMIUMPensioenprofessor
‘Nieuw pensioenstelsel maakt einde aan geruzie over verdeling pensioenpot tussen jong en oud’
Pensioenen zijn de rode draad in het academisch leven van hoogleraar economie Lans Bovenberg. Hij is een van de architecten van het nieuwe pensioenstelsel en richtte de pensioendenktank Netspar op. Die belangstelling voor de oudedagsvoorziening dankt hij aan zijn grootvader. -
PREMIUMEnergie3
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
ING en ABN Amro herstellen zich op beurs na 50 miljard euro steun voor Credit Suisse
ING en ABN Amro zijn donderdag net als andere Europese banken omhooggegaan op de beurzen. De grootste Nederlandse banken kelderden woensdag nog bijna 10 procent door de zorgen over Credit Suisse.
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
-
-
PREMIUM
Krimpplan Schiphol steeds meer in de knel, en nu buigt de rechter zich er ook nog eens over
De kabinetsplannen om het aantal vluchten op Schiphol flink terug te brengen, raken steeds meer in de knel. Zorgt het kortgeding dat de luchtvaartmaatschappijen tegen de krimp hebben aangespannen voor nog meer tegenslag zorgen? -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer