Volledig scherm
Havermelk wordt steeds populairder, aldus producent Oatley. © Oatley

Zweeds haverdrinkmerk Oatly opent fabriek in Vlissingen

Haverdrinkmerk Oatly opent binnenkort een fabriek in Vlissingen. Dat is de eerste buiten thuisland Zweden. Per jaar zal er 120 miljoen liter haverdrink worden geproduceerd. De fabriek levert 15 arbeidsplaatsen op.

Oatly opent zijn tweede Europese fabriek in Nederland om aan de snelgroeiende vraag naar haverdrinkproducten te voldoen. De populariteit van zuivelalternatieven is enorm toegenomen en blijft groeien, aldus het bedrijf. Met de fabriek in Vlissingen wordt de productie dichter bij belangrijke markten gebracht en kiest Oatly bewust voor een duurzamere productieketen en vermindering van transport-uitstoot. ,,We hebben de vraag naar onze producten en plantaardige alternatieven in Nederland en de omliggende regio’s zien groeien. Vlissingen is de perfecte locatie voor onze productie als we op een duurzame manier aan deze groeiende vraag willen voldoen”, zegt Fredrik Gustavsson van Oatly.

Naast de opening van de fabriek zijn er plannen om het logistieke deel eveneens  in Vlissingen onder te brengen. De verpakking van de producten wordt uitbesteed aan een lokale partner die direct naast de fabriek van Oatly opereert. De nieuwe productiefaciliteit in Vlissingen zal ook capaciteitsoverschot opleveren, wat kansen biedt om nieuwe producten  te ontwikkelen en te introduceren. 

Omdat Oatly vindt dat consumenten beter geïnformeerd moeten worden over de klimaatimpact van voedsel, labelt het bedrijf de verpakking van alle producten met concrete cijfers die de co2-uitstoot van het veld tot de winkel laten zien. Het bedrijf roept voedselproducenten wereldwijd op om hetzelfde te doen, zodat klanten de kans krijgen om producten te vergelijken. 

  1. Nederlands bedrijfsleven financierde jarenlang klimaatscepticus
    Update

    Nederlands bedrijfsle­ven financier­de jarenlang klimaats­cep­ti­cus

    De Nederlandse klimaatscepticus Frits Böttcher, mede-oprichter van de Club van Rome, ontving tussen 1989 en 1998 meer dan een miljoen gulden van Shell en andere (Nederlandse) multinationals. Het doel: twijfel zaaien over klimaatverandering en de rol van de mens daarin. Dat schrijven onderzoeksplatform Follow the Money en de Volkskrant op basis van het nagelaten archief van de chemieprofessor die in 2008 overleed.