Volledig scherm
Rosalie Vos, Ruud van Moorst en Coenraad van Bommel (vlnr) beginnen hier Aan de Gracht. © Henri van der Beek

Aan de Gracht: droom van familie Vos aan de rand van Elburg-Vesting

ELBURG - De familie Vos begint aan Havenstraat in Elburg onder de noemer Aan de Gracht een brasserie, bierbrouwerij en kunstatelier. Na vier moeizame jaren kunnen ze nu eindelijk gaan bouwen. "Mijn ouders zijn altijd verliefd geweest op dit pand."

Het idee ontstond vier jaar geleden, maar als ze toen had geweten dat er zo'n lange adem voor nodig was, was de familie Vos er nooit aan begonnen. En wie nu in de voormalige palingrokerij aan de Havenstraat staat, ziet dat er ook nog een lange weg te gaan is. "Ik denk dat we in september open kunnen", zegt Rosalie Vos. "Dat vinden wij snel..."

Achter het pand begint echter binnen afzienbare tijd al de bouw van een nieuw pand, waarin bierbrouwerij De Eem zich huisvest. En de brouwerij hoopt in februari al operationeel te zijn. "De ketels worden nu in Slowakije gemaakt", zegt brouwmeester Ruud van Moorst.

De familie kwam de ene na de andere hobbel tegen en ondervond ook in de gemeenschap de nodige weerstand. Rosalie: "Het is een emotionele achtbaan geweest, een hele heftige periode. Maar daar willen we nu niet meer aan denken."

"Wij zijn dit begonnen uit liefde voor ons vak. Al onze hobby's komen hier samen." Rosalie met haar zorg voor verstandelijk beperkte mensen, moeder Vos met haar kunstatelier en Van Moorst en Coenraad van Bommel - zwager van Rosalie en Gerrit-Jan - met de bierbrouwerij. "We gebruiken elkaars talenten."

De opening zal een groots festijn worden, maar of dat voor of na de komende zomer wordt, is nog onderwerp van gesprek. "Ik hou september aan", zegt Rosalie. "Want als we in juli open gaan, wordt het meteen razend druk. En voor veel van die jongeren is het idee dat we verhuizen naar een nieuwe locatie al angstig. En we zijn wel een zorginstelling."

  1. Proef voor meer inentingen Noord Veluwe: Vaccinatie gemist? Haal hem dan alsnog!

    Proef voor meer inentingen Noord Veluwe: Vaccinatie gemist? Haal hem dan alsnog!

    Je vaccinatie halen die je beschermt tegen infectieziekten? Dat kan je maar beter wél doen. Hoewel stafarts jeugdgezondheid Marjolein van der Laan van GGD Noord- en Oost-Gelderland ieders keuze respecteert, hoopt ze toch de vaccinatiegraad in haar werkgebied te verhogen. Een proef in zes gemeenten op de Noord Veluwe is een van de maatregelen. Van der Laan: ,,Alle jongeren die zijn opgeroepen voor de meningokokkenvaccinatie, krijgen de mogelijkheid andere gemiste vaccinaties alsnog te krijgen.”

Veluwe