Volledig scherm
Marga Schoots uit ’t Harde komt namens de VVD in de Provinciale Staten van Gelderland. © VVD Gelderland

Alsnog plekje in Gelderse VVD-fractie voor Marga Schoots uit ’t Harde

UPDATEMarga Schoots uit ’t Harde treedt alsnog toe tot de Gelderse VVD-fractie, nu Jan Markink wordt voorgedragen als gedeputeerde. Schoots stond als nummer negen op de kieslijst van de VVD en hield al een beetje rekening met de mogelijkheid.

Schoots gaf na de verkiezingen in maart al aan dat ze wel vast aanschoof bij de fractie, omdat de kans aanwezig was dat ze een plekje zou krijgen in Provinciale Staten van Gelderland. Ze woont in ’t Harde en zit namens de VVD ook in de gemeenteraad van Elburg. Op termijn moet de partij daarom op zoek naar een nieuwe fractievoorzitter in Elburg. In de komende maanden zal volgens Schoots duidelijk moeten worden wie haar zetel overneemt. Omdat de aanvankelijk nummer 3, Patrick Gaynor, is benoemd tot heemraad valt hij in elk geval af.

Eerder al vertelde Schoots tegen de Stentor zich in de provincie te willen inzetten voor deze regio. ,,Een belangrijk agendapunt is natuurlijk Lelystad Airport. Wij vinden weliswaar dat het vliegveld moet worden geopend, maar niet voordat het luchtruim opnieuw wordt ingedeeld. Onze partij wil geen laagvliegers boven de Veluwe.’’ Ook wil Schoots aandacht vragen voor de toenemende verkeersdrukte op de A28 tussen Zwolle en Amersfoort. ,,Wij zijn voorstander van het verbreden van deze snelweg en gaan ons daar ook voor inzetten.’’

Rosmarijn Boender uit Hattem was als nummer twee van de VVD al zeker van een plekje in Provinciale Staten. Ze is fractie-voorzitter. Christianne van der Wal, nu nog wethouder in Harderwijk, is naast Markink voorgedragen als de andere gedeputeerde van de VVD. Woensdag 5 juni wordt het coalitieakkoord in de Provinciale Staten besproken en wordt het college geïnstalleerd.

  1. Verbazing over dwangsom van Elburg, die prompt weer wordt ingetrokken: ‘Niet te verklaren’
    PREMIUM

    Verbazing over dwangsom van Elburg, die prompt weer wordt ingetrok­ken: ‘Niet te verklaren’

    Anja Dwars en Hans Bakker uit Deventer zijn niet te spreken over de gemeente Elburg. Die dreigde met een dwangsom als het stel geen informatie zou verschaffen over hun huurder Marjan Liemburg, waarvan Elburg denkt dat ze permanent woont in een recreatiewoning in Doornspijk. Dwars en Bakker verstuurden de informatie, maar kregen tóch een dwangsom van 2500 euro. Die vervolgens weer werd ingetrokken.

Veluwe