Volledig scherm
Wethouder José Oosthoek (rechts) geeft met de petitie in de hand uitleg over het beleid aan vlnr Anja Woudenberg, Jolanda Bruijnes en Marcel Lötters. © Henri van der Beek

Bijna alle ondernemers Elburg-Vesting willen op zondag open

ELBURG - Van de 86 ondernemers in de Vesting van Elburg zijn er 78 voor de keuzevrijheid om op zondag de winkel open te doen. Zij zetten allen hun handtekening onder een petitie die Anja Woudenberg en Jolanda Bruijnes hebben opgesteld. Namens de winkeliersvereniging WVE bood Joop Zwart ze donderdagochtend aan wethouder José Oosthoek aan.

Niet dat het iets gaat veranderen, want Oosthoek verwees meteen naar het coalitieakkoord waarin zwart-op-wit staat dat in deze regeerperiode de zondagsopenstelling niet ter discussie wordt gesteld. "Ik hoop niet dat jullie verkeerde verwachtingen hebben gewekt bij collega's in de binnenstad. Maar het is wel een belangrijk signaal", zei de wethouder.

De avond ervoor had Oosthoek in de raadzaal nog benadrukt dat er tot de volgende verkiezingen niks verandert. "Ik kan alleen maar oproepen om bij de volgende verkiezingen te gaan stemmen, of om in Den Haag te lobbyen voor andere regelgeving."

Koopzondagen
De gemeente Elburg is bijna klaar met een zogeheten 'detailhandel-structuurvisie'. Woudenberg en Bruijnes wilden dat daarin ook onderzocht zou worden of koopzondagen kunnen bijdragen tot een beter ondernemersklimaat in de Vesting.

Maar Oosthoek gaf aan dat het onderzoek reeds is afgerond. "Dinsdag wordt het in de collegevergadering besproken en daarna komen de resultaten naar buiten." Er staat wel 'iets' in over de zondagsopenstelling, zei Oosthoek. "Maar wat precies, dat weet ik niet. Ik ga daar nu ook niet verder inhoudelijk op in."

Woudenberg en Bruijnes zijn blij met de steun van WVE. En benadrukken dat niet alle winkeliers die hebben getekend ook zelf daadwerkelijk open willen op zondag. "Het gaat erom dat je je collega's respecteert."

Veluwe